ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κνέσετ σημαία Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απορρίπτει απόφαση Ανωτάτου για εποπτεία ΜΜΕ

Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε πως δεν θα ακολουθήσει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το φορέα εποπτείας ΜΜΕ, προκαλώντας αντιδράσεις από αντιπολίτευση και πρόεδρο. Το θέμα συνδέεται με παραιτήσεις λόγω πολιτικών πιέσεων.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφορά τον φορέα εποπτείας των οπτικοακουστικών μέσων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί τον περασμένο μήνα ότι ο ρυθμιστικός φορέας που εποπτεύει τα ιδιωτικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του, παρά τις παραιτήσεις επτά από τα δεκαπέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου του. 

Οι παραιτήσεις αυτές στέρησαν τυπικά την απαρτία που απαιτείται από τον νόμο για τη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ορισμένες παραιτήσεις φέρεται να συνδέονται με πολιτικές πιέσεις, καθώς ο φορέας εξετάζει πρόταση εξαγοράς του Καναλιού 13 από ομάδα επενδυτών που περιλαμβάνει επικριτές της κυβέρνησης. Το κανάλι συγκαταλέγεται στα πλέον δημοφιλή μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Σύγκρουση κυβέρνησης – δικαιοσύνης

Ο υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Καρχί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν απέρριψαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση «αντίκειται προς τον νόμο δεν θα αναγνωρίζεται κι οι αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση αυτή είναι άκυρες και ως μη γενόμενες».

Ο κ. Καρχί χαρακτήρισε μέσω X «παράνομη» την απόφαση και έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα για να επιστρέψουμε το εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος στον ιδιοκτήτη του — στον λαό».

Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων του Ισραήλ, που εκπροσωπεί το 80% των εργαζομένων του κλάδου, υποστήριξε ότι η στάση της κυβέρνησης αποσκοπεί στο να «ματαιωθεί η συμφωνία για την εξαγορά του Καναλιού 13 από επιχειρηματίες της τεχνολογίας» και ταυτόχρονα να αποδυναμωθεί «το Ανώτατο Δικαστήριο και το κράτος δικαίου κατά τρόπο άνευ προηγουμένου».

Αντιδράσεις από τον πρόεδρο και την αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε μέσω X: «Η μη εφαρμογή αποφάσεων της δικαιοσύνης είναι κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιάζεται με οποιοδήποτε πρόσχημα».

Ο Γκάντι Άιζενκοτ, πολιτικός της κεντρώας αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σηκώνει χέρι εναντίον της ισραηλινής δημοκρατίας» και πρόσθεσε πως «ο Νετανιάχου διχάζει τη χώρα»

Αντίστοιχα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση περνά «στην παρανομία», κάνοντας λόγο για «την πιο σοβαρή συνταγματική κρίση από ιδρύσεως κράτους».

Ιστορικό έντασης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κυβέρνηση Νετανιάχου αψηφά απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με το οποίο έχει συγκρουστεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Μετά τις εκλογές του 2022, η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να περιορίσει τις εξουσίες του δικαστηρίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Ισραήλ.

Οι μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναστείλει το σχέδιο αυτό μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023. Ωστόσο, φαίνεται πως μέρος της μεταρρυθμιστικής ατζέντας επανέρχεται σταδιακά στο προσκήνιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στον Νότιο Λίβανο παρά την εκεχειρία

Τουλάχιστον 5 νεκροί από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και επιθέσεις drones σε νότιο Λίβανο, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ-Χεζμπολάχ, σύμφωνα με λιβανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Απαγόρευση εισόδου στη Γαλλία για τον Ισραηλινό Μπεν-Γκβιρ

Η Γαλλία απαγόρευσε την είσοδο στον Ισραηλινό υπουργό Μπεν Γκβιρ λόγω δημοσιοποίησης βίντεο με ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ ζήτησε και κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος του.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Δεν εξαπολύσαμε επίθεση εναντίον της Τεχεράνης, δηλώνει η χώρα

Ισραηλινή πηγή διέψευσε ότι ο στρατός επιτίθεται στο Ιράν, παρά τους ισχυρισμούς για ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη. Ο υπ. Άμυνας προειδοποίησε πάντως για ετοιμότητα επανάληψης πολέμου αν δοθεί το πράσινο φως.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ απαντά στα επικριτικά σχόλια Ισραηλινού πρεσβευτή

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό απάντησε στον Ισραηλινό πρεσβευτή στις ΗΠΑ, που ζήτησε να μείνει το Παρίσι εκτός των διαπραγματεύσεων με τον Λίβανο, λέγοντας ότι καλό θα είναι να αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Κατηγορίες κατά Ισραήλ για παραποίηση φωτογραφίας Λιβανέζου δημοσιογράφου

Η FPA κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι δυσφήμησε Λιβανέζο δημοσιογράφο, σκοτωμένο τον Μάρτιο, δημοσιεύοντας φωτογραφία ΑΙ που τον δείχνει με στολή Χεζμπολάχ. Ο στρατός τον είχε χαρακτηρίσει τρομοκράτη, υποδυόμενο δημοσιογράφο.