Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, καθώς ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο.
Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε πως η απόφαση για μετατροπή σε μουσείο ήταν παράνομη.
Ο Ερντογάν πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία (λίγο πριν από τις 9 μ.μ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είχε τονίσει πως το να ανοίξει η Αγία Σοφία για προσευχές δεν θα της στερήσει την ταυτότητά της, καθώς θα ανήκει πάντα στην παγκόσμια ιστορική κληρονομιά. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αναιρεί ότι θα συνεχίσει να είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν.
Εν αναμονή της απόφασης, η Unesco κάλεσε την Τουρκία σε «διάλογο», σημειώνοντας ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.
Τη σημασία της Αγίας Σοφίας, ως συμβόλου διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, τόνισε νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς και δημοσίως, είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθούν η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας.
Μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την πολιτιστική ανάκαμψη της Ευρώπης, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «η Αγία Σοφία είναι σύμβολο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου. Είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι μουσείο, είναι σύμβολο. Είναι επίσης σύμβολο μιας πόλης, η οποία από μόνη της συμβολίζει τις αξίες που θα θέλαμε να επικρατούν στον σημερινό κόσμο».