ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Συνάντηση Ερντογάν-Μίτσκοσκι στην Κωνσταντινούπολη για οικονομική συνεργασία

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας τη στενή και στρατηγική συνεργασία Βόρειας Μακεδονίας-Τουρκίας και εκφράζοντας αμοιβαία ικανοποίηση για τις άριστες σχέσεις.

Οικονομικές σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, στη συνάντηση «επιβεβαιώθηκε η παραδοσιακά στενή, φιλική και στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Όπως επισημαίνεται, εκφράστηκε αμοιβαία ικανοποίηση για τις άριστες πολιτικές σχέσεις, οι οποίες βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την ειλικρινή φιλία μεταξύ των δύο λαών.

Εμβάθυνση οικονομικής συνεργασίας

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση στην αύξηση του εμπορίου, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την προώθηση κοινών δράσεων στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της άμυνας.

Ο Χρ. Μίτσκοσκι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπογράμμισε τη σημασία της Τουρκίας ως σημαντικού οικονομικού και πολιτικού εταίρου, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του παραμένει προσηλωμένη στη δημιουργία ενός ευνοϊκού και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για νέες τουρκικές επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Τουρκίας για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας μας, καθώς και την ετοιμότητα για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ενδιαφέρον τουρκικών επιχειρήσεων για επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται από χθες στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε σε επιχειρηματικό φόρουμ αφιερωμένο στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά την ομιλία του στο φόρουμ, ο Χρ. Μίτσκοσκι ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τουρκικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία και κάλεσε τις τουρκικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην «ιστορία ανάπτυξης» της χώρας του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τη Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα στο Ντολμάμπαχτσε

Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τη Βορειομακεδονή ομόλογό του σε επίσημη τελετή, τονίζοντας τη σημασία των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας στα Βαλκάνια. Παρόντες και κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι στη συνάντηση.
πλατεία Μακεδονίας Σκόπια βράδυ
ΔΙΕΘΝΗ

Μίτσκοσκι: Καμία υποχώρηση της Β. Μακεδονίας έναντι της Βουλγαρίας

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, τόνισε πως δεν θα υπάρξει καμία συναίνεση σε αλλαγή Συντάγματος για αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας, προτάσσοντας τη "μακεδονική" ταυτότητα και τα δικαιώματα στη Βουλγαρία.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα βρεθεί σε δυσάρεστη θέση ο νέος πρωθυπουργός Μίτσκοσκι

Θεωρώ αδιανόητο να έρθει η Βόρεια Μακεδονία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά, και να λέει τα ίδια πράγματα που λέει για το όνομα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα κάνει βήματα στην Ευρώπη εάν ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα» πρόσθεσε.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης-Αρναούτογλου: Ερώτηση στην Κομισιόν για δηλώσεις φον ντερ Λάιεν

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις φον ντερ Λάιεν στη Βόρεια Μακεδονία, εστιάζοντας στη χρήση του όρου «Macedonian culture» και ζητώντας διευκρινίσεις για τη συμβατότητά του με διεθνείς συμφωνίες.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση προασπίζει πάντα τα εθνικά μας συμφέροντα

Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνά από την Ελλάδα και απαιτεί σεβασμό των συμφωνιών, ενώ επέρριψε ευθύνες για το παρελθόν στον Αλέξη Τσίπρα και όσους ψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει συνταγματικές αλλαγές

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ζήτησε από την ΕΕ να μεσολαβήσει για την επίλυση διαφορών με τη Βουλγαρία. Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη είναι η αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας στο Σύνταγμα.