ΓΔ: 2480.23 0.34% Τζίρος: 265.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:45:42
Κάβα Κτήμα Σεμέλη
Φώτο: Shutterstock

Σε δημοπρασία συλλογή 40.000 σπάνιων κρασιών που ανήκε στον Στάλιν στη Γεωργία

Η Γεωργία δημοπρατεί σπάνια συλλογή κρασιών που ανήκε στον Ιωσήφ Στάλιν, με έσοδα να προορίζονται για ίδρυση σχολής οινοποιίας. Κάποια από τα 40.000 κρασιά χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα.

Μια ξεχωριστή στιγμή για τον κόσμο του κρασιού και της συλλεκτικής αγοράς σημειώθηκε στη Γεωργία, όπου η κυβέρνηση αποκάλυψε για πρώτη φορά μια ανεκτίμητη συλλογή σπάνιων κρασιών που ανήκε στον Ιωσήφ Στάλιν. 

Πρόκειται για περίπου 40.000 φιάλες γαλλικών και γεωργιανών κρασιών, που φυλάσσονταν επί δεκαετίες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πρωτεύουσα Τμπιλίσι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, η συλλογή θα τεθεί σε δημοπρασία, με ορισμένα κρασιά να χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Τα έσοδα από την πώληση αναμένεται να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία μιας σχολής οινοποιίας, ενισχύοντας τη θέση της Γεωργίας στη διεθνή αγορά οίνου.

Όπως δήλωσε ο Ιρακλί Γκιλαούρι, ιδιοκτήτης των Gilauri Wines και συνεργάτης του προγράμματος, η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει ώστε «να μπει η Γεωργία στον χάρτη των συλλεκτών». 

Η χώρα του Νοτίου Καυκάσου θεωρείται η γενέτειρα του κρασιού, με αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν παράδοση οινοποίησης άνω των 8.000 ετών.

Η αυτοκρατορική κληρονομιά και ο θεματοφύλακας Στάλιν

Η προσωπική «κάβα» του Στάλιν περιλαμβάνει ετικέτες από τους φημισμένους αμπελώνες του Μπορντό, κρασιά που ανήκαν παλαιότερα στον τσάρο Αλέξανδρο Γ’ και τον Νικόλαο Β’. 

Μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, οι Σοβιετικοί κατέσχεσαν την Αυτοκρατορική Συλλογή Ρομανόφ, την οποία ο Στάλιν ανέλαβε να διαφυλάξει, εμπλουτίζοντάς την με γεωργιανές ποικιλίες.

Ο Ιωσήφ Στάλιν, γεννημένος στη Γεωργία, υπήρξε γνωστός λάτρης του κρασιού και συλλέκτης, ενώ η σχέση του με την παράδοση του τόπου του παραμένει ζωντανή μέσα από αυτή τη μοναδική συλλογή.

Το ενδιαφέρον των συλλεκτών

Ανάμεσα στους πρώτους που είχαν την ευκαιρία να δουν τα ιστορικά μπουκάλια ήταν ο συλλέκτης Βίκτορ Τσεν, ο οποίος ταξίδεψε από το Ντάλας του Τέξας στο Τμπιλίσι. 

Περιγράφοντας την εμπειρία του, δήλωσε: «Αισθάνομαι σαν τον Ιντιάνα Τζόουνς μπροστά σε μια σπηλιά: θα μπορούσε να μην είναι τίποτα, θα μπορούσε να είναι κάτι».

«Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που αποτελούν ακόμη ιστορικές στιγμές αυτή την περίοδο. Και αυτή θα μπορούσε να είναι μία από αυτές», πρόσθεσε, αποτυπώνοντας το δέος που προκαλεί η επαφή με ένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας του κρασιού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλακτοκομικά προϊόντα επιτραπέζια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος στις εξαγωγές τυροκομικών από Λέσβο μετά την άρση των περιορισμών

Πάνω από 1.300 τόνοι τυροκομικών προϊόντων διακινήθηκαν από τη Λέσβο από τα τέλη Απριλίου μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών, με τη φέτα ΠΟΠ να αποτελεί τη μερίδα του λέοντος στις εξαγωγές.
Κοπάδι προβάτων βοσκή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις ηλεκτρονικών βώλων σε αιγοπρόβατα

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα για αιτήσεις προμήθειας ηλεκτρονικών ενδοστομαχικών βώλων στα αιγοπρόβατα, στο πλαίσιο του νέου συστήματος ιχνηλασιμότητας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: 30% πτώση στο εμπόριο λιπασμάτων λόγω πολέμου, αργή ανάκαμψη από FAO

Το παγκόσμιο εμπόριο λιπασμάτων μειώθηκε κατά 30% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2026, λόγω πολέμου στη Μέση Ανατολή και περιορισμών εξαγωγών από χώρες όπως Ρωσία και Κίνα, σύμφωνα με τον FAO.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το Ευρωκοινοβούλιο χαρίζει σπόρους και τροφή σε πολυεθνικές

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτηρίζει σοβαρή πολιτική οπισθοδρόμηση την ψήφιση του Κανονισμού για τις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές χωρίς ιχνηλασιμότητα και σήμανση, τονίζοντας τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης των σπόρων από πολυεθνικές.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σ. Αρναούτογλου ρωτά Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές ΟΕΦ

Ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου κατέθεσε ερώτηση για τις καθυστερήσεις πληρωμών στα προγράμματα των ΟΕΦ, τονίζοντας τις συνέπειες για ελαιοπαραγωγούς και ζητώντας λύσεις από την Κομισιόν.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα προγράμματα LEADER ΑΝΕΘ για έργα και κοινωνικές υποδομές στη Θεσσαλονίκη

Η ΑΝΕΘ προκηρύσσει δύο νέα προγράμματα LEADER με προϋπολογισμό 2,35 εκατ. ευρώ για έργα τοπικής ανάπτυξης, κοινωνικών υποδομών και βελτίωσης ποιότητας ζωής σε αγροτικές και περιαστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης.