ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
Ο Κιρ Στάρμερ κατά τη διάρκεια ομιλίας, πιθανώς σε πολιτικό συνέδριο.

Στάρμερ: Προχωρούμε σε πλήρη κρατικοποίηση της British Steel

Η κυβέρνηση Στάρμερ εξετάζει την πλήρη κρατικοποίηση της British Steel, με στόχο τη διατήρηση κρίσιμης χαλυβουργικής παραγωγής και την προστασία θέσεων εργασίας.

Η Βρετανία εξετάζει την πλήρη κρατικοποίηση της British Steel, σύμφωνα με νέα σχέδια που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ήταν εφικτή η πώληση της κινεζικής ιδιοκτησίας επιχείρησης, την οποία η κυβέρνηση είχε διασώσει από το κλείσιμο το προηγούμενο έτος.

Ο Στάρμερ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θα προωθήσει νέα νομοθεσία, προκειμένου να αναλάβει την ιδιοκτησία των χαλυβουργείων που βρίσκονται στο Σκάνθορπ, στη βόρεια Αγγλία. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα χάσει την τελευταία της πρωτογενή χαλυβουργική ικανότητα, κρίσιμη για τη βιομηχανική της βάση.

Η όποια απόφαση θα βασιστεί σε κριτήριο δημόσιου συμφέροντος, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την εθνική ασφάλεια, τη διατήρηση κρίσιμων υποδομών και τη στήριξη της οικονομίας.

«Ο χάλυβας είναι στρατηγικά σημαντικός για την οικονομία μας και την εθνική μας ανθεκτικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Κρατικός έλεγχος και επενδυτικές προοπτικές

Τον Απρίλιο του 2025, η κυβέρνηση ανέλαβε τον επιχειρησιακό έλεγχο της British Steel από τους Κινέζους ιδιοκτήτες της, την Jingye, προκειμένου να αποτρέψει το κλείσιμο των υψικαμίνων και να προστατεύσει 2.700 θέσεις εργασίας, καθώς και χιλιάδες ακόμη στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Έκτοτε, το Λονδίνο αναζητούσε εταίρο από τον ιδιωτικό τομέα για να εξασφαλίσει το μέλλον της εταιρείας, η οποία είχε ιδιωτικοποιηθεί το 1988 επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σύμφωνα με τον Στάρμερ, οι συνομιλίες με την Jingye κατέδειξαν ότι μια εμπορική πώληση δεν είναι προς το παρόν εφικτή, καθώς δεν θα εξασφάλιζε αποδεκτή σχέση ποιότητας-τιμής για τους φορολογούμενους.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων Πίτερ Κάιλ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνοντας ότι η βιωσιμότητα του χαλυβουργικού τομέα στηρίζεται σε συνδυασμό δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό.

Το κόστος κρατικής υποστήριξης της British Steel εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 615 εκατομμύρια λίρες έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εποπτική αρχή δαπανών της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΑΠ: Ενθαρρυντικές οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

O πρόεδρος του ΣΒΑΠ, Δημήτρης Μαθιός αναφέρθηκε στις οικονομικές ελαφρύνσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, «αποφεύγοντας τις ανατρεπτικές για την ορθή πορεία της οικονομίας πρόωρες εκλογές».
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία δημιουργεί 300.000 νέες προσωρινές θέσεις εργασίας για νέους

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία 300.000 επιπλέον προσωρινών θέσεων εργασίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους, μετά από έκθεση που προειδοποιεί για τον κίνδυνο «χαμένης γενιάς» εκτός αγοράς εργασίας.
Λάζαρος Τσαβδαρίδης εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Τσαβδαρίδης: Έργα στήριξης της αναπτυξιακής προοπτικής Θεσσαλονίκης

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης υπογράμμισε τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη της χώρας, συγχαίροντας το ΕΛΙΝΕΚΑ, ενώ τόνισε ότι η ΝΔ στηρίζει τη Βόρεια Ελλάδα και προωθεί επενδύσεις σε βιομηχανία, μεταποίηση και καινοτομία.