ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία

Ζελένσκι: Ελπίδες για επίσκεψη απεσταλμένων Τραμπ στην Ουκρανία για συνομιλίες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα Αμερικανοί διαπραγματευτές θα επισκεφθούν την Ουκρανία για να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες ειρήνης, τονίζοντας ότι αναμένει εκπροσώπους των ΗΠΑ μέχρι το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι Αμερικανοί διαπραγματευτές θα επισκεφθούν σύντομα την Ουκρανία, με στόχο την επανεκκίνηση των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή. Οι διαπραγματεύσεις αυτές παραμένουν προς το παρόν σε αναστολή.

«Συντονίζουμε το πρόγραμμα των απαραίτητων επισκέψεων και αναμένουμε εκπροσώπους του προέδρου των ΗΠΑ στο τέλος της άνοιξης και του καλοκαιριού», δήλωσε ο Ζελένσκι μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Φλόριντα μεταξύ του απεσταλμένου του Κιέβου Ρουστέμ Ουμέροφ και εκπροσώπων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Ευελπιστούμε αυτή τη φορά να είναι δυνατό να επιτευχθεί αυτό που είχε προγραμματιστεί και να ενεργοποιηθεί η διπλωματία», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, προσπαθούν να συμβάλουν στον τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε το 2022. Έχουν ήδη διευκολύνει αρκετούς γύρους άμεσων συνομιλιών, οι οποίοι ωστόσο έχουν αποφέρει περιορισμένα αποτελέσματα, πέρα από τις ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, γεγονός που επιβράδυνε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προετοιμασία για παρατεταμένο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ζητούν αξιωματούχοι

Ο επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου, Έλμπριτζ Κόλμπι, προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μακρά σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, τονίζοντας τη διαρκή ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, παρά την επιδίωξη ειρήνης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επιδιώκει συνάντηση με Τραμπ και συνομιλίες με Ρωσία-ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να συναντήσει τον Τραμπ μέσα στον μήνα, ώστε να συζητήσουν πακέτο αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που η Ουκρανία πλήττεται από ρωσικές επιθέσεις και έχει έλλειψη σχετικών αποθεμάτων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπάρχει «καλή πιθανότητα» συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποστολή των Γουίτκοφ και Κούσνερ για να προωθήσουν πρόταση ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίσει λεπτομέρειες. Οι απεσταλμένοι θα επισκεφθούν Μόσχα και στη συνέχεια το Κίεβο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν εξαντλούνται τα αποθέματα πυρομαχικών στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν για τη στρατιωτική βοήθεια προς Ουκρανία και προανήγγειλε προσωρινό «πάγωμα» στις πωλήσεις όπλων στους συμμάχους, με επανέναρξη στο μέλλον.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι και απεσταλμένοι Τραμπ συζήτησαν επίσκεψη και ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως είχε εποικοδομητική συνομιλία με συνεργάτες του Τραμπ και πως συζητούν επίσκεψή τους στην Ουκρανία για τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο μέτωπο και τις ρωσικές απώλειες.