ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Στενό του Ορμούζ πλοία

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση της εκεχειρίας

Η ιρανική στρατιωτική διοίκηση κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση της κατάπαυσης πυρός και επίθεση κατά ιρανικών πλοίων κοντά στο στενό του Ορμούζ, καθώς και για πλήγματα στο νότιο Ιράν με τη βοήθεια άλλων χωρών.

Η ιρανική στρατιωτική διοίκηση κατηγόρησε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζοντας ότι επιτέθηκαν σε πλοία κοντά στο στενό του Ορμούζ. Η ανακοίνωση μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Σύμφωνα με τη διοίκηση Χατάμ αλ Ανμπιγιά των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι αμερικανικές δυνάμεις «παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός, στοχοποίησαν ιρανικό πετρελαιοφόρο που αναχωρούσε από τις ιρανικές ακτές (...) καθώς και ακόμη ένα πλοίο». Η ανακοίνωση μεταδόθηκε από το κρατικό δίκτυο IRIB.

Η ίδια πηγή κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προχώρησαν σε πλήγματα στο νότιο Ιράν, «σε συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής», αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις «ανταπέδωσαν αμέσως», επιτιθέμενες εναντίον «αμερικανικών πολεμικών πλοίων», στα οποία «κατάφεραν μεγάλες ζημιές», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Εκρήξεις και συγκρούσεις κοντά στη Μπαντάρ Αμπάς

Το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στη Μπαντάρ Αμπάς, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας για το Ιράν. Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει διευκρινιστεί.

Σε επόμενο τηλεγράφημά του, το FARS ανέφερε ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων και «εχθρού» που δεν κατονομάστηκε, επισημαίνοντας πως η περιοχή του λιμανιού στο νησί Κεσμ βρέθηκε ανάμεσα στους στόχους των επιθέσεων.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν πως ενδέχεται να πρόκειται για ενέργεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, που θεωρείται προσκείμενο στους Φρουρούς της Επανάστασης, σημείωσε ότι εάν η πληροφορία αυτή «επιβεβαιωθεί, τα Εμιράτα θα πληρώσουν το τίμημα για την εχθρική ενέργειά τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεξαμενόπλοιο χτύπησε νάρκη στα Στενά Ορμούζ, λένε οι Φρουροί

Πετρελαιοφόρο εξερράγη και τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από πρόσκρουση σε νάρκη στα νότια Στενά του Ορμούζ, όπως ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Σεργκέι Λαβρόφ έξοδος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ επισκέπτεται την Τεχεράνη τη Δευτέρα

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Τεχεράνη για συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους, με σκοπό την παρακολούθηση της προόδου των διμερών συμφωνιών, σύμφωνα με το ιρανικό ΥΠΕΞ και το Reuters.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη καλεί τις ΗΠΑ να δεχτούν τους όρους της για το Ορμούζ

Το Ιράν διατηρεί την πρότασή του προς τις ΗΠΑ για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ σε επτά μέρες, όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ Αραγτσί, καλώντας την Ουάσινγκτον να ανταποκριθεί στους όρους που έχουν τεθεί.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος Υπουργός Άμυνας στο Ιράν ο Μεχρντάντ Αχλαγί

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Μεχρντάντ Αχλαγί για τη θέση του υπουργού Άμυνας, οκτώ μήνες μετά τον θάνατο του προκατόχου του σε επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, που σηματοδότησαν την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη στηρίζει πολιτική λύση στη διαμάχη Σ. Αραβίας-Χούθι

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως η Τεχεράνη στηρίζει πολιτική λύση στη σύγκρουση Υεμένης-Σαουδικής Αραβίας, προσφέροντας ξανά μεσολάβηση για διάλογο, με το Ριάντ να μην έχει ακόμα απαντήσει στην πρόταση.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεξαμενόπλοιο χτύπησε νάρκη στα Στενά του Ορμούζ, λένε οι Φρουροί

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι πετρελαιοφόρο με πάνω από 2 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο πήρε φωτιά στα Στενά του Ορμούζ, αφού προσέκρουσε σε νάρκη. Το πλοίο ακολουθούσε μη εγκεκριμένη από το Ιράν διαδρομή.