Μείωση της αξίας της ποδοσφαιρικής αγοράς μεταξύ 20 και 25%, εκτιμά ότι θα προκύψει -εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού- στην τελευταία της μελέτη η KPMG (συμβουλευτική εταιρεία με έδρα την Ολλανδία).
Όπως αναφέρεται στην μελέτη, την οποία παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου εξετάζονται 32 ευρωπαϊκοί σύλλογοι, η αναμενόμενη μείωση των εσόδων, της κερδοφορίας και της αξίας των παικτών (από την σεζόν 2019/20 και μετά) θα επηρεάσει αρνητικά την αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων.
«Λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση της αξίας των παικτών και την απόδοση των μεγαλύτερων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο συλλόγων, τους τελευταίους μήνες, η πρόβλεψη της KPMG σχετικά με την υποτίμηση του τομέα ποδοσφαίρου θα είναι μεταξύ 20% και 25%, σε σύγκριση με τα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα μας των συλλόγων από την 1η Ιανουαρίου 2020. Η υποτίμηση για τους συλλόγους μπορεί να κυμαίνεται από 15% έως 30%. Αυτό εξαρτάται από την ισχύ του ισολογισμού ενός συγκεκριμένου συλλόγου, το επίπεδο του χρέους, τη δομή του συνδυασμού εσόδων και την εξάρτηση από τις δραστηριότητες συναλλαγών παικτών. Προφανώς, η κατάσταση και ο αντίκτυπος κάθε συλλόγου θα πρέπει να εκτιμηθούν ξεχωριστά με τη διαθεσιμότητα των οικονομικών καταστάσεων του 2019/2020», ανέφερε χαρακτηριστικά η KPMG.
Η Μάντσεστερ Σίτι είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη αξία τον Μάιο (1,053 δισ. ευρώ), χάνοντας 15,3% από τον Ιανουάριο (1,243), μπροστά από την Λίβερπουλ (977 εκατ. τον Μάιο- 1,200 τον Ιανουάριο, με μείωση 16,9%) και τη Ρεάλ Μαδρίτης (944 τον Μάιο από 1,168 τον Ιανουάριο, με μείωση 19,1%).
Η Μπαρτσελόνα ανάμεσα στις δέκα πρώτες ομάδες της κατάταξης, που εξακολουθούν να αγωνίζονται, είναι εκείνη που παρουσιάζει την μεγαλύτερη μείωση (20,5%), φτάνοντας στα 903 εκατ. ευρώ το Μάιο από 1,242 τον Ιανουάριο.
Πάντως, την υψηλότερη μείωση στην αξία της, ανάμεσα στο top-10, γνωρίζει η Παρί ΣΖ (25,4%), επειδή δεν συνεχίστηκε η Ligue 1, φτάνοντας στα 696 εκατ. ευρώ από τα 934 εκατ. ευρώ.
Η Λιόν με μείωση 27,5% (από 404 στα 293) έχει τη μεγαλύτερη μεταξύ των 32 συλλόγων της μελέτης, επίσης επειδή, η Ligue 1 διακόπηκε οριστικά.
Όπως αναφέρεται στην μελέτη, οι αξίες των συλλόγων έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, αλλά ο άμεσος και συγκεκριμένος αντίκτυπος σε επίπεδο συλλόγων δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί, καθώς οι οικονομικοί ισολογισμοί για την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν θα δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι όλα τα έσοδα των συλλόγων έχουν επηρεαστεί, είτε από την έλλειψη εισιτηρίων, είτε από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες, ενώ από την άλλη πλευρά, το λειτουργικό κόστος (δηλαδή κυρίως οι μισθοί των παικτών) δεν έχει μειωθεί με τον ίδιο ρυθμό, οδηγώντας σε αρνητικό αντίκτυπο, τόσο στην οικονομική κερδοφορία όσο και στη θέση ρευστότητας των συλλόγων.
Σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος της COVID-19 σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο. Όμως πρέπει να σημειωθεί, ότι ενώ έχει παρατηρηθεί σημαντική πτώση των τιμών μετοχών των ποδοσφαιρικών συλλόγων, μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την προοπτική επανεκκίνησης της ποδοσφαιρικής σεζόν 2019/2020, σημειώθηκε ανάκαμψη.
Παρατηρήθηκε πτώση 29% στην χρηματιστηριακή αξία συλλόγων που είναι εισηγμένοι σε διάφορα Χρηματιστήρια από την έναρξη της κρίσης (δηλαδή τους πρώτους 3 μήνες του 2020). Ωστόσο, υπήρξε ανάκαμψη στα τέλη Μαΐου μετά την αυξημένη σαφήνεια από εκφράσεις πρόθεσης για ολοκλήρωση της σεζόν, αν και πρόκειται για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Μία διαπίστωση που γίνεται ευκολότερα, εξετάζοντας τις δύο μετοχές με τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών, αυτές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Γιουβέντους.
Αυτή, είναι η τρίτη στη σειρά μελέτη της KPMG. Στα μέσα Μαρτίου, στην πρώτη, ανέφερε πως η πανδημία του κορονοϊού θα επηρέαζε το ποδόσφαιρο, παρέχοντας εκτιμήσεις σχετικά με τις απώλειες που ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν τα κορυφαία 5 πρωταθλήματα, λαμβάνοντας υπόψη το χειρότερο σενάριο που προέβλεπε τη μη ολοκλήρωση της σεζόν.
Στις αρχές Μαΐου, νέα έρευνα, έδειξε πώς η COVID-19 επηρέασε την αξία των παικτών, παρέχοντας επίσης εκτιμήσεις αξίας παικτών για δύο πιθανά σενάρια -ακύρωση της τρέχουσας σεζόν και ολοκλήρωση της σεζόν με παιχνίδια που παίζονται πίσω από κλειστές πόρτες.
Σε αυτήν την τελευταία έκθεση, εκτός από την κατάταξη των 32 ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης σύμφωνα με την επιχειρηματική τους αξία, εξετάστηκαν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας.
Σε πρόσφατη ανάλυση της KPMG, σχετικά με τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στην αξία των ποδοσφαιριστών, προέκυψε ότι η συνολική αξία και των 4.183 παικτών στα 10 υπό εξέταση ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μειώθηκε συνολικά, κατά σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ, πτώση 26,5% από τον Φεβρουάριο για το σενάριο 1 (ακύρωση), ενώ οι αξίες των παικτών θα μειωθούν κατά 6,6 ευρώ δισεκατομμύρια, μείωση 17,7% στο σενάριο 2 (συνέχεια και ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν).