Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι «πιστεύει πως θα δει τον Μάρκο Ρούμπιο στη Ρώμη», στο περιθώριο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που πραγματοποιούνται στο Γερεβάν της Αρμενίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί το Βατικανό και τη Ρώμη στις 7 και 8 Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, προβλέπεται να συναντηθεί με τον πάπα, τον πρωθυπουργό του Βατικανού, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, καθώς και με τους Ιταλούς υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Αν και η συνάντηση με τη Μελόνι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως, οι δηλώσεις της αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι ιδιαίτερα πιθανή.
Η πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν θα μπορούσε να συμμεριστεί μια απεμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών από την άμυνα της Ιταλίας», επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στις ΗΠΑ.
Υπενθύμισε επίσης ότι «η χώρα της σεβάστηκε πάντα όλες τις δεσμεύσεις της στο Ιράν και στο Αφγανιστάν».
Αναφερόμενη σε πρόσφατες δηλώσεις που αφορούν την Ιταλία, η Μελόνι υπογράμμισε: «Κάποια πράγματα που ειπώθηκαν και μας αφορούν, δεν τα θεωρώ σωστά. Κανείς δεν ήρθε σε μια επίσημη συνάντηση της Ατλαντικής Συμμαχίας, για να μας ζητήσει, να μας πει κάτι».
Η ευρωπαϊκή ενότητα και οι προκλήσεις της Μεσογείου
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η Μελόνι υποστήριξε ότι η Ευρώπη «θα έπρεπε να επικεντρωθεί περισσότερο στις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, στις ακτές της Μεσογείου».
Η τοποθέτηση έγινε στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας και συνοχής, σε περίοδο πολλαπλών κρίσεων», την οποία συντόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι ροές ανεξέλεγκτης μετανάστευσης δοκιμάζουν σκληρά την ασφάλεια των πολιτών και μπορούν ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κρατών».
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μια πολλαπλή κρίση», που αφορά όχι μόνο τη μετανάστευση, αλλά και την οικονομία, τη δημοκρατία, την ανταγωνιστικότητα, την ενέργεια και την ασφάλεια.
«Δεν μπορούμε να ασχοληθούμε μόνον με μια όψη της πολλαπλής αυτής κρίσης», σημείωσε η Μελόνι, επιμένοντας ότι «η συνεργασία αποτελεί σαφές προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της».