ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο ουκρανικό μέτωπο κατά την εξέλιξη αεροπορικής επίθεσης.

Ρεκόρ ρωσικών επιθέσεων με drones στην Ουκρανία τον Απρίλιο, λέει το AFP

Τον Απρίλιο η Ρωσία εξαπέλυσε αριθμό ρεκόρ 6.583 drones κατά της Ουκρανίας, κυρίως με επιθέσεις και τη μέρα, ενώ οι πύραυλοι έφτασαν τους 141, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με ουκρανικά στοιχεία.

Η Ρωσία προχώρησε τον Απρίλιο σε αριθμό ρεκόρ επιθέσεων με drones μεγάλης εμβέλειας κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανάλυση του AFP που βασίζεται στα επίσημα στοιχεία των ουκρανικών αρχών.

Συνολικά, η Μόσχα εκτόξευσε 6.583 drones, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με τον Μάρτιο. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν πλέον και κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που το Κίεβο καταγγέλλει ως τακτική με στόχο να προκαλέσει τον μέγιστο αριθμό θυμάτων.

Παράλληλα, ο αριθμός των ρωσικών πυραύλων αυξήθηκε επίσης κατά 2%, φτάνοντας τους 141 τον Απρίλιο, αν και παραμένει σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν είχαν εκτοξευθεί 288 πύραυλοι.

Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, το 88% των ρωσικών drones και πυραύλων αναχαιτίστηκε επιτυχώς.

Αλλαγή τακτικής και επιπτώσεις στους αμάχους

Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) ανέφερε ότι η νέα ρωσική τακτική, η οποία συνδυάζει μεγάλες νυχτερινές επιδρομές με εξίσου εκτεταμένες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό think tank, οι ημερήσιες επιδρομές ενδέχεται να έχουν στόχο τις πολιτικές υποδομές και δημόσιους χώρους, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει την παρουσία πολιτών σε εξωτερικούς χώρους.

Ο Πάβλος Παλίσα, ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις στη διάρκεια της ημέρας αποσκοπούν στο «να τρομοκρατήσουν τους αμάχους», μετά τα χειμερινά πλήγματα που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Όπως πρόσθεσε, οι μαζικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας έχουν και οικονομική διάσταση, καθώς «παραλύουν σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητα».

Νέες ζημιές στην Οδησσό

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ρωσική επίθεση με drones προκάλεσε ζημιές σε υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού και τραυμάτισε δύο ανθρώπους, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας, Όλεχ Κιπέρ.

Στην πόλη, ένα διαμέρισμα καταστράφηκε, ενώ ζημιές υπέστη και η στέγη ενός κτιρίου 16 ορόφων. Σε άλλο πολυώροφο κτίριο ξέσπασε πυρκαγιά στον 12ο όροφο, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Η ουκρανική υπηρεσία λιμένων ανέφερε ότι επλήγησαν λιμενικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό και στον ποταμό Δούναβη, προκαλώντας ζημιές σε αποθήκες και πυρκαγιές που τέθηκαν υπό έλεγχο. Παρά τις επιθέσεις, τα λιμάνια συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτυπούν ρωσικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα για 4η φορά

Τέταρτη ουκρανική επίθεση drones μέσα σε μια εβδομάδα στο ρωσικό λιμάνι Τουάψε προκάλεσε πυρκαγιά σε τερματικό, χωρίς τραυματισμούς. Οι αρχές ζήτησαν να μην πίνεται νερό από τη βρύση και έκλεισαν τα σχολεία.
Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και εκκενώσεις από ουκρανικές επιθέσεις στη ρωσική Μπέλγκοροντ

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από επιθέσεις ουκρανικών drones σε δύο οικισμούς της περιφέρειας Μπέλγκοροντ, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ρωσική επίθεση με drone στη ΒΑ Ουκρανία

Δύο πολίτες, 48 και 72 ετών, σκοτώθηκαν από ρωσικά drones σε παραμεθόρια περιοχή της βορειοανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Χθες, τουλάχιστον 8 νεκροί από ρωσικές επιδρομές στη Ντνίπρο.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός ύστερα από ουκρανική επίθεση με drones στην Κριμαία

Αεροπορική επιδρομή με δεκάδες drones στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας είχε έναν νεκρό και τρεις τραυματίες, σύμφωνα με τον Ρώσο διορισμένο κυβερνήτη Μιχαήλ Ραζβαζάγεφ. Συνολικά 43 drones καταρρίφθηκαν, ενώ τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό drone χτύπησε πολυκατοικία στη ρωσική Γεκατερίνμπουργκ

Ουκρανικό drone χτύπησε συγκρότημα κατοικιών στη Γεκατερίνμπουργκ, προκαλώντας λίγους τραυματίες και εκκένωση, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση στην τέταρτη μεγαλύτερη ρωσική πόλη. Χωρίς σχόλιο από Κίεβο.