ΓΔ: 2348.45 -0.91% Τζίρος: 439.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
Βαρέλια πετρελαίου, αντλία και χρηματιστηριακό γράφημα σε φόντο ξηρασίας.

ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για αύξηση παραγωγής λόγω ανησυχιών για ζημιές υποδομών

Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε αύξηση παραγωγής πετρελαίου κατά 206.000 βαρέλια ημερησίως λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι η αποκατάσταση των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές θα είναι δαπανηρή και χρονοβόρα.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του για αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής πετρελαίου, σε μια περίοδο που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να προκαλεί έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου και την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+, στον οποίο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και αρκετές χώρες του Κόλπου που πλήττονται από το Ιράν, αποφασίστηκε «να προσαρμόσει την παραγωγή του κατά 206.000 βαρέλια ημερησίως». Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη σταθεροποίηση της αγοράς και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των κρατών-μελών.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ+ προειδοποίησε ότι η αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών που υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες επιθέσεις απαιτεί σημαντικούς πόρους και «θα πάρει χρόνο». Το γεγονός αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τον παγκόσμιο ανεφοδιασμό και να δημιουργήσει περαιτέρω πιέσεις στις αγορές.

Όπως υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, είναι ζωτικής σημασίας να προστατευθούν οι θαλάσσιες οδοί, ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη μεταφορά υδρογονανθράκων και να αποφευχθούν νέες διαταράξεις στην παγκόσμια ενεργειακή αλυσίδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ενισχυμένη δημοσιονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας στον πόλεμο

Το ΔΝΤ αναφέρει πως η Ελλάδα αντέδρασε δυναμικά στις προκλήσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, διατηρώντας δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ενισχύουν την ανάπτυξη και μειώνουν το χρέος.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν τηρεί αυστηρά τις «κόκκινες γραμμές» του, δηλώνει ο Αζιζί

Ο Εμπραχίμ Αζιζί διεμήνυσε ότι το Ιράν δεν θα υποχωρήσει στις βασικές του θέσεις στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, απαιτώντας άρση κυρώσεων και δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ στηλίτευσε τη διγλωσσία του Τραμπ.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ πέραν της «κίτρινης γραμμής» στο νότιο Λίβανο, με στόχο την εξουδετέρωση άμεσων απειλών, ενώ ο Νετανιάχου προαναγγέλλει νέα πλήγματα.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ο Λεκορνί προβλέπει μακρά διάρκεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί τόνισε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα διαρκέσει ως το φθινόπωρο και ανακοίνωσε μέτρα στήριξης 710 εκατ. ευρώ, ενώ η δημοτικότητά του πέφτει, με 39% θετικές γνώμες σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Να κλιμακωθούν τα χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ είναι σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, θα εντείνει τα πλήγματα στον Λίβανο και ζήτησε επιτάχυνση των επιχειρήσεων, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επιθέσεις σε υποδομές της Χεζμπολάχ.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Ντόχα η ιρανική διαπραγματευτική ομάδα για συνομιλίες με ΗΠΑ για ειρήνη

Στη Ντόχα βρίσκονται Ιρανοί αξιωματούχοι για συνομιλίες με τον Καταρινό πρωθυπουργό, με θέμα ενδεχόμενη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, το Στενό του Ορμούζ και τα παγωμένα ιρανικά κεφάλαια.