ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
Βαρέλια πετρελαίου, αντλία και χρηματιστηριακό γράφημα σε φόντο ξηρασίας.

ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για αύξηση παραγωγής λόγω ανησυχιών για ζημιές υποδομών

Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε αύξηση παραγωγής πετρελαίου κατά 206.000 βαρέλια ημερησίως λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι η αποκατάσταση των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές θα είναι δαπανηρή και χρονοβόρα.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του για αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής πετρελαίου, σε μια περίοδο που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να προκαλεί έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου και την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+, στον οποίο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και αρκετές χώρες του Κόλπου που πλήττονται από το Ιράν, αποφασίστηκε «να προσαρμόσει την παραγωγή του κατά 206.000 βαρέλια ημερησίως». Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη σταθεροποίηση της αγοράς και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των κρατών-μελών.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ+ προειδοποίησε ότι η αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών που υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες επιθέσεις απαιτεί σημαντικούς πόρους και «θα πάρει χρόνο». Το γεγονός αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τον παγκόσμιο ανεφοδιασμό και να δημιουργήσει περαιτέρω πιέσεις στις αγορές.

Όπως υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, είναι ζωτικής σημασίας να προστατευθούν οι θαλάσσιες οδοί, ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη μεταφορά υδρογονανθράκων και να αποφευχθούν νέες διαταράξεις στην παγκόσμια ενεργειακή αλυσίδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός αξιωματούχος: Πιθανή η επανέναρξη του πολέμου με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τη νέα πρόταση του Ιράν για ειρηνευτικές συνομιλίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο επανέναρξης πολέμου, ενώ παραμένουν σοβαρές διαφωνίες για τα πυρηνικά και το Στενό του Ορμούζ. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τηλεφωνικά.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν είμαι ικανοποιημένος με την πρόσφατη πρόταση του Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος με την πρόσφατη πρόταση του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τηλεφωνικά, ενώ η Τεχεράνη υπέβαλε την πρότασή της μέσω Πακιστάν.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ με μακρά σύγκρουση αν δεχθεί επίθεση

Ανώτατος αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποιεί ότι τυχόν επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν θα οδηγήσει σε μακροχρόνιες και οδυνηρές απαντήσεις σε αμερικανικές θέσεις στην περιοχή, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.
Αστική περιοχή Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Εννέα νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, από ισραηλινά πλήγματα

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο προκάλεσαν εννέα θανάτους, ανάμεσά τους δύο παιδιά και πέντε γυναίκες, και 23 τραυματίες. Ο πρόεδρος του Λιβάνου καταδίκασε τις παραβιάσεις της εκεχειρίας από το Ισραήλ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από Νετανιάχου «χειρουργικά» πλήγματα στον Λίβανο

Ο Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι συμβούλεψε τον Νετανιάχου να επιλέγει μόνο «χειρουργικά» πλήγματα κατά του Λιβάνου, αποφεύγοντας έναν πλήρη πόλεμο κατά της Χεζμπολά, για να προστατευτεί η εικόνα του Ισραήλ. Εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του για τον Λίβανο.