ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία στο Ιράν
Φωτογραφία Shutterstock

Ιράν: Έγκλημα πολέμου ενδεχόμενη επίθεση στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ

Ο Ιρανός πρεσβευτής στη ΔΟΑΕ, Ρεζά Νατζάφι, χαρακτήρισε τις επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ «κατάφωρη παραβίαση διεθνούς δικαίου» και τόνισε τους κινδύνους για τον πληθυσμό σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας.

Οι επιθέσεις κατά του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ στο νότιο Ιράν αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σύμφωνα με τον Ρεζά Νατζάφι, πρεσβευτή του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA/ΔΟΑΕ) στη Βιέννη. Ο Νατζάφι έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Ο ίδιος τόνισε ότι «ακόμη και σε καιρό πολέμου, απαγορεύονται οι επιθέσεις κατά υποδομών που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες». Όπως είπε, μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε «εξαιρετικά σοβαρό έγκλημα, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, έγκλημα πολέμου». Επεσήμανε επίσης ότι, σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας, το νερό θα μολυνθεί και ο πληθυσμός θα χρειαστεί να απομακρυνθεί.

Ο Ρεζά Νατζάφι ανέφερε ότι η Τεχεράνη δεν έχει επαναλάβει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου μετά τις αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις του Ιουνίου 2025 σε ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

«Δεν επαναλάβαμε τον εμπλουτισμό και ήταν ψέμα, πολύ μεγάλο ψέμα, όπως τα υπόλοιπα ψέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις κατηγορίες της Ουάσινγκτον που χρησιμοποίησε ως αιτιολογία για τον πόλεμο κατά του Ιράν, ο οποίος ξεκίνησε με αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις στις 28 Φεβρουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν χρειάζεται συμφωνία με Ιράν για εμπλουτισμένο ουράνιο

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται συμφωνία για να πάρουν εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν, αλλά δεν το θεωρεί απαραίτητο, αφού «είναι θαμμένο». Τόνισε πως δεν επιθυμεί συνάντηση με τον Χαμενεΐ αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Σημαία IAEA
ΔΙΕΘΝΗ

Το Καζακστάν ανοιχτό στη φιλοξενία ιρανικών αποθεμάτων ουρανίου

Το Καζακστάν δήλωσε διατεθειμένο να αποθηκεύσει ιρανικό εμπλουτισμένο ουράνιο αν ΗΠΑ και Ιράν συμφωνήσουν για το πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΟΑΕ Γκρόσι, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο Τοκάγιεφ στην Αστάνα.
Σημαίες Ρωσίας Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Rosatom καθυστερεί την επιστροφή εργαζομένων στο Μπουσέρ Ιράν

Η Rosatom ανέβαλε την επιστροφή του προσωπικού της στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ στο Ιράν, μετά την απομάκρυνση 813 εργαζομένων, διατηρώντας μόνο 20 άτομα στο χώρο, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αλεξέι Λιχατσόφ.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο Πεζεσκιάν δηλώνει ότι η χώρα δεν στοχεύει σε πυρηνικά όπλα

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, διαβεβαίωσε πως η χώρα δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα, αλλά τόνισε ότι η ιρανική διαπραγματευτική ομάδα δεν θα υποχωρήσει σε ζητήματα τιμής και αξιοπρέπειας.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεν συμφωνήσαμε για παράδοση εμπλουτισμένου ουρανίου, λέει πηγή

Ιρανική πηγή τόνισε στο Reuters πως η Τεχεράνη δεν έχει δεσμευτεί να παραδώσει τα αποθέματά της σε υψηλού εμπλουτισμού ουράνιο, καθώς το θέμα δεν συμπεριλαμβάνεται στην προκαταρκτική συμφωνία με τις ΗΠΑ.