ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι ευρωπαϊκές σημαίες μπροστά σε κτίριο στις Βρυξέλλες, σύμβολο ενότητας και συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΕ: Μειώθηκαν τα τροχαία δυστυχήματα, αλλά με αργό ρυθμό προόδου

Οι θάνατοι από τροχαία στην ΕΕ μειώθηκαν οριακά το 2024, ωστόσο η πρόοδος παραμένει αργή, με τους επαρχιακούς δρόμους και τους ευάλωτους χρήστες να πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Οι δρόμοι της Ευρώπης γίνονται ασφαλέστεροι, αλλά ο ρυθμός βελτίωσης παραμένει αργός. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περίπου 19.940 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ το 2024. Αν και ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η πρόοδος χαρακτηρίζεται περιορισμένη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Επιδιώκει μείωση κατά 50% έως το 2030 και μηδενικούς θανάτους έως το 2050, στο πλαίσιο της στρατηγικής Vision Zero.

Επαρχιακοί δρόμοι και ευάλωτοι χρήστες

Οι επαρχιακοί δρόμοι παραμένουν το πιο επικίνδυνο τμήμα του οδικού δικτύου, ευθυνόμενοι για την πλειονότητα των θανάτων. Το 2024, περισσότεροι από τους μισούς (περίπου 10.600) έχασαν τη ζωή τους εκτός αστικών περιοχών. 

Παράγοντες όπως οι υψηλές ταχύτητες, ο ανεπαρκής σχεδιασμός και οι καθυστερημένοι χρόνοι απόκρισης έκτακτης ανάγκης αυξάνουν τον κίνδυνο.

Στις πόλεις, η κατάσταση διαφοροποιείται. Οι χαμηλότερες ταχύτητες μειώνουν τη σοβαρότητα των ατυχημάτων, ωστόσο οι ευάλωτοι χρήστες –πεζοί, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές– παραμένουν εκτεθειμένοι. Το 2024, οι θάνατοι περιλάμβαναν πάνω από 2.500 πεζούς, περισσότερους από 1.000 ποδηλάτες και περίπου 1.360 μοτοσικλετιστές.

Ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών

Σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να καταγράφονται μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Οι χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, όπως η Σουηδία (22 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων), η Δανία (24 θάνατοι) και το Λουξεμβούργο (26 θάνατοι), εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως.

Αντίθετα, κράτη-μέλη όπως η Βουλγαρία (70 θάνατοι) και η Ρουμανία (67 θάνατοι) παραμένουν στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα υψηλότερα ποσοστά. 

Η Ελλάδα καταγράφει 52 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, έναντι 51 σε Ιταλία και Γαλλία. Συνολικά, η ΕΕ σημείωσε περίπου 44 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, αριθμό σημαντικά χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 174 θανάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Νέο σχέδιο για καταπολέμηση και παρακολούθηση ναρκωτικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών και νέους κανόνες για την παρακολούθηση ουσιών, ενισχύοντας τη συνεργασία και τα μέτρα ασφαλείας για προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην ΕΕ.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Προτεραιότητα η πρόληψη, η ισότιμη φροντίδα καρδιοπαθειών στην ΕΕ

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν υιοθέτηση επιτυχημένων εθνικών προγραμμάτων, όπως το «Προλαμβάνω», και μείωση των ανισοτήτων στην πρόληψη και περίθαλψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Εξετάζεται διακοπή χρηματοδότησης της Μπιενάλε λόγω Ρωσίας

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως εξετάζει διακοπή ή αναστολή χρηματοδότησης 2 εκατ. ευρώ στη Μπιενάλε Βενετίας λόγω επανεμφάνισης ρωσικού περιπτέρου. Οι διοργανωτές έχουν 30 ημέρες να απαντήσουν στην επιστολή.
Βάλντις Ντομπρόβσκις οικονομολόγος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Πρότυπο επιδόσεων και μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα στην ΕΕ

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις εξήρε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την 7η εκταμίευση 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά προειδοποίησε για κινδύνους στασιμοπληθωρισμού λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και την άνοδο τιμών ενέργειας.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα: Εκταμίευση 1,18 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης μετά από έγκριση ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 1,18 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά τη θετική αξιολόγηση διπλού αιτήματος. Συνολικά έχουν καταβληθεί 24,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 68,5% του προϋπολογισμού.