ΓΔ: 2451.62 -0.78% Τζίρος: 278.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μνημείο Αζαντί Ιράν

Έτοιμη για συνεργασία για ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο δηλώνει η Τεχεράνη

Ο Αλί Μουσαβί τόνισε ότι το Ιράν είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τον ΙΜΟ για την ασφάλεια στον Κόλπο, ενώ το Στενό του Χορμούζ παραμένει ανοικτό, εκτός από πλοία που συνδέονται με «εχθρούς», με αναγκαίο συντονισμό για λόγους ασφαλείας.

Ο Αλί Μουσαβί, εκπρόσωπος του Ιράν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό του ΟΗΕ (ΙΜΟ), δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον οργανισμό για τη βελτίωση της ασφάλειας και την προστασία των ναυτικών στον Κόλπο, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr.

Όπως ανέφερε ο Μουσαβί, το Στενό του Χορμούζ παραμένει ανοικτό για τη ναυσιπλοΐα, με εξαίρεση τα πλοία που συνδέονται με τους «εχθρούς του Ιράν». Τόνισε ότι η διέλευση μπορεί να πραγματοποιείται κανονικά, εφόσον υπάρχει συντονισμός με την Τεχεράνη για ζητήματα ασφαλείας.

«Η διπλωματία παραμένει προτεραιότητα του Ιράν. Ωστόσο η πλήρης παύση της επίθεσης καθώς και η αμοιβαία εμπιστοσύνη και σιγουριά είναι πιο σημαντικές», σημείωσε ο Ιρανός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ αποτελούν «τη ρίζα της τρέχουσας κατάστασης στο Στενό του Χορμούζ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν συμφωνία με το Ιράν πάση θυσία

Η Ουάσιγκτον τόνισε πως συμφωνία με το Ιράν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να επιτευχθεί με κάθε κόστος, εκφράζοντας ανησυχία για το χάος αν η Τεχεράνη επιβάλει τέλη στο Στενό του Ορμούζ, όπου φορτηγό δέχθηκε επίθεση.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Τρεις νεκροί από ισραηλινό πλήγμα κατά μελών της Χεζμπολά

Ισραηλινό drone έπληξε στόχο στον νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρία άτομα και τραυματίζοντας άλλο ένα, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, παρά την κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά, η οποία κατήγγειλε παραβίαση.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Ενέργεια και πρώτες ύλες πέφτουν στις ΗΠΑ, αργεί η ομαλοποίηση

Το ΔΝΤ παρατηρεί πτώση στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για το Στενό του Ορμούζ, αλλά εκτιμά πως θα χρειαστεί χρόνος για ομαλοποίηση. Νεότερη έκθεση World Economic Outlook έρχεται στις 8 Ιουλίου.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ομάν: Χωρίς τέλη διέλευσης οι μελλοντικές ρυθμίσεις στα Στενά του Ορμούζ

Το Ομάν δεν θα επιβάλει τέλη διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ, ενώ συζητεί με το Ιράν πιθανές χρεώσεις για σχετικές υπηρεσίες. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν προβλέπονται διόδια στο μέλλον, πριν σύνοδο χωρών του Κόλπου με τις ΗΠΑ.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι Φρουροί ζητούν πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο

Ο διοικητής της Δύναμης Κουντς κάλεσε το Ισραήλ να αποσυρθεί άμεσα από τον Λίβανο, δηλώνοντας πως διαφορετικά θα υποχωρήσει ηττημένο. Η Τεχεράνη ζητά αποχώρηση Ισραηλινών δυνάμεων, ενώ το Ισραήλ τονίζει πως θα μείνει μέχρι να αφοπλιστεί η Χεζμπολάχ.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ομάν: Χωρίς τέλη διέλευσης οι νέες ρυθμίσεις στα Στενά του Ορμούζ

Το Ομάν ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιβληθούν τέλη διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ, αλλά συζητά με το Ιράν πιθανές δαπάνες για σχετικές υπηρεσίες. Η απόφαση ανακοινώθηκε σε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Κόλπου και των ΗΠΑ.