ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας

Ουκρανία: Νέες ειρηνευτικές συνομιλίες της κυβέρνησης του Κιέβου με τις ΗΠΑ

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν το Σάββατο στη Φλόριντα για να αναζητήσουν λύση στον πόλεμο με τη Ρωσία, χωρίς τη ρωσική πλευρά. Νέος γύρος συνομιλιών είναι προγραμματισμένος για σήμερα.

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν στη Φλόριντα, επιδιώκοντας πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, ενώ νέος γύρος έχει προγραμματιστεί για σήμερα.

Οι Ρώσοι εκπρόσωποι δεν συμμετείχαν στη συνάντηση, η οποία επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση κοινών θέσεων για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Ρουστέμ Ουμέροφ στο X, «συνεχίσαμε να συζητάμε ζητήματα κλειδί και τα επόμενα βήματα της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Ο Ουμέροφ πρόσθεσε ότι δόθηκε έμφαση στη «σύγκλιση των προσεγγίσεων» για την επίτευξη πρακτικών αποτελεσμάτων. Προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών είχαν πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Γενεύη, με μοναδικό απτό αποτέλεσμα την ανταλλαγή κρατουμένων.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η τελευταία συνάντηση χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική», καθώς οι συζητήσεις εστίασαν «στην επίλυση των ζητημάτων που απομένουν» για μια ολοκληρωμένη ειρηνευτική συμφωνία. Ο Ουμέροφ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσαν ότι νέες συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

Η αμερικανική διαμεσολάβηση

Της αμερικανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τη συμμετοχή του Τζάρεντ Κούσνερ. Ο Γουίτκοφ ανέφερε στο X ότι η Ουάσιγκτον χαιρετίζει «τη συνεχιζόμενη δέσμευση προς την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων» και την αναγνώριση της σημασίας μιας «ευρύτερης παγκόσμιας σταθερότητας».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Τραμπ «για τη συνεχιζόμενη ηγεσία του στην προώθηση των προσπαθειών». Ο Ουμέροφ από την πλευρά του ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για «τη συνεπή εργασία» υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο καθιερωμένο βραδινό του μήνυμα, ο Ζελένσκι υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό για όλους μας στον κόσμο το γεγονός ότι η διπλωματία συνεχίζεται και ότι προσπαθούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο (…) Κανείς δεν θέλει αυτόν τον πόλεμο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ερώτημα παραμένει «πόσο έτοιμη είναι η ρωσική πλευρά να προχωρήσει προς έναν πραγματικό τερματισμό του πολέμου» και αν είναι διατεθειμένη να το πράξει «με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια».

Νέες απώλειες και ενεργειακά προβλήματα

Την ίδια στιγμή, ρωσικές επιθέσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία προκάλεσαν τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και εκτεταμένα μπλακ άουτ στην επαρχία Τσερνίχιβ, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια, Ιβάν Φεντόροφ, ανέφερε ότι ένας άνδρας και μία γυναίκα σκοτώθηκαν, ενώ έξι ακόμη άτομα, ανάμεσά τους παιδιά, τραυματίστηκαν. Στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν σε πολλαπλές επιθέσεις.

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι η ηλεκτροδότηση στην Τσερνίχιβ έχει διακοπεί, ενώ ο κυβερνήτης Βιάτσεσλαβ Κάους δήλωσε πως συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών σε ενεργειακή εγκατάσταση που επλήγη από drone.

Παρόμοια προβλήματα στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση καταγράφηκαν και στο Κίεβο, μετά από συμβάν στο ενεργειακό δίκτυο, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: 76 ρωσικές επιθέσεις στον ενεργειακό τομέα μας σε μία εβδομάδα

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία επιτέθηκε 76 φορές στους τομείς ενέργειας, πετρελαίου και αερίου της Ουκρανίας από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε ενεργειακή εκεχειρία, με πλήγματα σε Βινίτσια, Ζίτομιρ, Χμελνίτσκι και Οδησσό.
Φωτιά μετά από βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί σε Ζαπορίζια, Πολτάβα και Αγία Πετρούπολη από επιθέσεις

Τουλάχιστον δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες από ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια και την Πολτάβα ανακοίνωσαν ουκρανικές αρχές. Ζημιές σε πολυκατοικίες, αυτοκίνητα και εκπαιδευτικό ίδρυμα στις πληγείσες περιοχές.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αναχαίτιση 200 ουκρανικών drones με κατεύθυνση τη Μόσχα

Σχεδόν 200 ουκρανικά drones καταστράφηκαν από ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κοντά στη Μόσχα, δήλωσε ο δήμαρχος Σομπιάνιν. Δύο αεροδρόμια της Μόσχας έκλεισαν προσωρινά, καθώς εξετάζονται τα συντρίμμια.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο αρνείται οτι η Ντροπρόπιλα κατελήφθη από τους Ρώσους

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν οκτώ ουκρανικούς οικισμούς, περιλαμβάνοντας τη Ντροπρόπιλια στο Ντονέτσκ. Το Κίεβο διαψεύδει, υποστηρίζοντας ότι ελέγχει ακόμη την πόλη, που δέχεται συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Δύση ενθαρρύνει τον Πούτιν αναστέλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την αναστολή των κυρώσεων ανταμείβει και ενθαρρύνει τον Πούτιν, καλώντας τους συμμάχους να διατηρήσουν πίεση στη Ρωσία. Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή λίγο πριν αυτές τεθούν σε ισχύ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία θέλει γενικό μπλακ άουτ στην Ουκρανία πριν τον χειμώνα

Ο Β. Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία επιδιώκει γενική διακοπή ρεύματος στην Ουκρανία πριν τον χειμώνα, εξαπολύοντας μαζική επίθεση σε πάνω από 15 ενεργειακές εγκαταστάσεις και κάλεσε τους συμμάχους να πιέσουν τη Μόσχα να σταματήσει.