ΓΔ: 2603.34 -0.39% Τζίρος: 180.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αμερικανοί στρατιώτες σε έρημο
Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν σε ερημική περιοχή υπό έντονες συνθήκες.

CBS: Σχέδια για πιθανή χερσαία επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράν

Φαίνεται πως το Πεντάγωνο έχει ήδη εξετάσει επιχειρησιακά σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμη και τη σύλληψη Ιρανών στρατιωτικών ή μελών παραστρατιωτικών ομάδων σε περίπτωση ανάπτυξης δυνάμεων στο έδαφος.

Παρά τα αντικρουόμενα μηνύματα που έχει στείλει τις τελευταίες ώρες ο Ντόναλντ Τραμπ, ρεπορτάζ του CBS υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται ουσιαστικά προς την προετοιμασία μιας πιθανής χερσαίας επέμβασης στο Ιράν.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν αποβατική επιχείρηση. Αυτό συμβαίνει ενώ ο Τραμπ αξιολογεί τις επόμενες κινήσεις του στο πλαίσιο της σύγκρουσης που έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Πηγές που μίλησαν ανώνυμα στο CBS αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εξετάσει το σενάριο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στην περιοχή, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί υπό ποιες προϋποθέσεις θα προχωρούσε σε μια τέτοια απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος, απαντώντας πρόσφατα σε σχετική ερώτηση, είχε δηλώσει: «Δεν σκοπεύω να στείλω στρατεύματα πουθενά», συμπληρώνοντας ωστόσο με νόημα ότι, ακόμη κι αν το έκανε, δεν θα το αποκάλυπτε εκ των προτέρων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Πεντάγωνο έχει ήδη εξετάσει επιχειρησιακά σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμη και τη σύλληψη Ιρανών στρατιωτικών ή μελών παραστρατιωτικών ομάδων σε περίπτωση ανάπτυξης δυνάμεων στο έδαφος, καθώς και το πού θα μπορούσαν να κρατηθούν.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδιασμός για την αποστολή μονάδων της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στη Μέση Ανατολή, ενώ εξετάζεται και η αξιοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Στρατού, καθώς και τμημάτων των Πεζοναυτών.

Την ίδια στιγμή, ενισχύεται συνολικά η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, με χιλιάδες πεζοναύτες να βρίσκονται ήδη σε διαδικασία μετακίνησης προς τη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, τρία πολεμικά πλοία μαζί με περίπου 2.200 πεζοναύτες απέπλευσαν από την Καλιφόρνια μέσα στην εβδομάδα. Πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή δυνάμεων από την έναρξη της κρίσης, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης ανάπτυξή τους στην περιοχή. Η πρώτη μονάδα, που είχε αναχωρήσει από τον Ειρηνικό, βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: ΗΠΑ υπεύθυνες για αστάθεια στον Περσικό, λέει ο ΥΠΕΞ Αραγτσί

Ο Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την ανασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ και κάλεσε σε διπλωματική επίλυση των θεμάτων, ζητώντας περιφερειακή συμφωνία ασφάλειας χωρίς ξένες δυνάμεις.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη καλεί τις ΗΠΑ να δεχτούν τους όρους της για το Ορμούζ

Το Ιράν διατηρεί την πρότασή του προς τις ΗΠΑ για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ σε επτά μέρες, όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ Αραγτσί, καλώντας την Ουάσινγκτον να ανταποκριθεί στους όρους που έχουν τεθεί.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση λαϊκής οργής μέσω αποκλεισμού

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν διαδηλώσεις στο Ιράν μέσω του ναυτικού αποκλεισμού, τονίζοντας ότι η χώρα του ζει τη δυσκολότερη περίοδο από το 1979 λόγω πολέμου και οικονομικής πίεσης.
αμερικανικά πυρηνικά όπλα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σκέψεις για χρήση της "μητέρας όλων των βομβών" κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ έχουν σχέδια βομβαρδισμών με τη «μητέρα όλων των βομβών» κατά ιρανικών στόχων αν το διατάξει ο Τραμπ, σύμφωνα με το CNN. Η χρήση της ενδέχεται να κλιμακώσει τη σύγκρουση, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της.