ΓΔ: 2289.44 0.22% Τζίρος: 288.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
Φώτο: Shutterstock

Ιράν: Απειλές κατά αμερικανικών εγκαταστάσεων αν πληγούν οι υποδομές του

Το Ιράν προειδοποίησε πως θα πλήξει εγκαταστάσεις αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή, αν δεχθούν επίθεση οι ενεργειακές του υποδομές, διαβεβαιώνοντας ότι θα αποφύγει πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές.

Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα επιτεθεί σε εγκαταστάσεις αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή, σε περίπτωση που πληγούν οι δικές του ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιρανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε πως η Τεχεράνη θα ενεργήσει με προσοχή, ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε επίθεση σε κατοικημένες περιοχές. Ο ίδιος τόνισε ότι το Ιράν επιδιώκει να προστατεύσει τα συμφέροντά του χωρίς να προκαλέσει ευρύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή, όπου η ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών παραμένει κρίσιμη για τη διεθνή αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πρόταση Τεχεράνης για ελεύθερη διέλευση πλοίων από το Ορμούζ μέσω Ομάν

Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο ελεύθερης διέλευσης πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ στην πλευρά του Ομάν, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα αποτρέπει νέα σύγκρουση, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει αίτημα εκεχειρίας με Ιράν, εξετάζονται συνομιλίες στο Πακιστάν

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ διέψευσε ότι ζητήθηκε εκεχειρία με το Ιράν και τόνισε πως οι συνομιλίες με την Τεχεράνη υπήρξαν παραγωγικές, με νέο γύρο πιθανώς να γίνεται στο Πακιστάν.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση ηγετών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Κόστα για ειρήνη σε Ιράν, Μέση Ανατολή και Στενά Ορμούζ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αντόνιο Κόστα στο Μαξίμου, συζητώντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη διπλωματική λύση στο Ιράν, την ελευθερία ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και τις διαπραγματεύσεις για τον Λίβανο.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Υποστηρίζουμε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μ. Ανατολή

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι επανέλαβε τη στήριξη της Κίνας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας το ρόλο της Κίνας ως εποικοδομητικού μεσολαβητή και την ανάγκη σεβασμού των ιρανικών συμφερόντων.
Σύστημα εκτόξευσης πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στρατός ανέκοψε 7 ιρανικά πλοία στα στενά του Ορμούζ σε 48 ώρες

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως εμπόδισε επτά πλοία να φύγουν από ιρανικά λιμάνια εντός 48 ωρών από τον ναυτικό αποκλεισμό, τονίζοντας ότι κανένα πλοίο δεν κατάφερε να διαφύγει την επιτήρηση των αμερικανικών δυνάμεων.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ελπίδες για άμεση εκεχειρία από Χεζμπολάχ λόγω ιρανικών προσπαθειών

Ο βουλευτής της Χεζμπολάχ Ιμπραήμ αλ Μουσαουί δήλωσε πως οι διπλωματικές προσπάθειες Ιράν και άλλων χωρών ίσως οδηγήσουν σύντομα σε εκεχειρία στον Λίβανο, με την Τεχεράνη να πιέζει μέσω του αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ.