ΓΔ: 2260.67 0.04% Τζίρος: 183.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με νέα πλήγματα στο Ιράν

Ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και των ΗΠΑ-Ισραήλ κλιμακώνεται με νέες επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ενεργειακές υποδομές, ενώ συγκρούσεις καταγράφονται και στη ναυσιπλοΐα του Περσικού Κόλπου.

Η σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν τον συνασπισμό Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ εισέρχεται σε νέα φάση κλιμάκωσης, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις του Σαββάτου δείχνουν ότι ο πόλεμος επεκτείνεται τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Οι επιθέσεις σε στρατηγικές υποδομές, οι επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας και οι ανησυχίες για απώλειες αμάχων αυξάνουν την πίεση για διεθνή παρέμβαση και διπλωματική αποκλιμάκωση.

Στρατηγικό πλήγμα ΗΠΑ σε νησί του Ιράν

Η πιο σημαντική εξέλιξη αφορά τις αμερικανικές επιθέσεις στο νησί Χάργκ στον Περσικό Κόλπο, τον σημαντικότερο κόμβο εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Reuters, αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού, προκαλώντας πολλαπλές εκρήξεις και ζημιές σε αεράμυνα, ναυτικές εγκαταστάσεις και υποδομές αεροδρομίου. Παρά τις επιθέσεις, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις φαίνεται να μην υπέστησαν σοβαρές ζημιές, γεγονός που οι αγορές ενέργειας παρακολουθούν στενά, καθώς στο νησί γίνεται διαχείρηση περίπου το 90% των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας.

Η Τεχεράνη αντέδρασε άμεσα προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε επίθεση σε ενεργειακές εγκαταστάσεις θα οδηγήσει σε αντίποινα εναντίον πετρελαϊκών υποδομών και εταιρειών που συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή. Παράλληλα, η ιρανική ηγεσία δηλώνει ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει παρά τη στρατιωτική πίεση, ενώ αναφέρει ότι έχει ήδη καταρρίψει δεκάδες αμερικανικά και ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την αρχή του πολέμου.

Νέα πλήγματα σε πλοία στον Περσικό

Στο θαλάσσιο μέτωπο, οι επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο συνεχίζονται. Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που επικαλείται το Reuters, ένα δεξαμενόπλοιο αμερικανικών συμφερόντων δέχθηκε επίθεση σε λιμάνι του Ιράκ από δύο μη επανδρωμένα εκρηκτικά σκάφη, τα οποία έπεσαν πάνω στο πλοίο προκαλώντας μεγάλη έκρηξη και πυρκαγιά. Ένα μέλος του πληρώματος σκοτώθηκε, ενώ οι υπόλοιποι ναυτικοί εγκατέλειψαν το πλοίο για να σωθούν.

Οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κύμα επιχειρήσεων που έχει διαταράξει σοβαρά τη ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με αναλυτές, το Ιράν επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον έλεγχο του Στενού του Ορμούζ ως οικονομικό όπλο, καθώς από εκεί διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η δραστηριότητα στην περιοχή έχει μειωθεί δραματικά μετά την έναρξη του πολέμου, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Φλέγεται όλη η Μέση Ανατολή

Παράλληλα, η στρατιωτική σύγκρουση έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, με επιθέσεις και αντεπιθέσεις σε πολλές χώρες. Ιρανικοί πύραυλοι και drones έχουν πλήξει στόχους σε χώρες του Κόλπου, ενώ ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Τεχεράνη στο Ιράκ και τον Λίβανο έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον αμερικανικών και ισραηλινών στόχων. Οι συγκρούσεις αυτές δείχνουν ότι ο πόλεμος δεν περιορίζεται πλέον σε ένα μόνο μέτωπο αλλά εξελίσσεται σε περιφερειακή κρίση με πολλαπλούς εμπλεκόμενους.

Την ίδια στιγμή, νέα στοιχεία για προηγούμενη επίθεση σε σχολείο στο Ιράν έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία. Αμερικανικές στρατιωτικές αρχές διερευνούν αν πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε σε επιχείρηση έπληξε κατά λάθος σχολική εγκατάσταση, γεγονός που θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Το περιστατικό έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο και αναμένεται να αυξήσει την πίεση για ανεξάρτητη διεθνή έρευνα.

Επιπλέον, οι ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου αρχίζουν να γίνονται εμφανείς. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι η σύγκρουση και η διακοπή της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ δυσκολεύουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως τρόφιμα και φάρμακα, προς περιοχές που έχουν ήδη επηρεαστεί από τις εχθροπραξίες.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η σύγκρουση που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά από εκτεταμένους βομβαρδισμούς στο Ιράν έχει πλέον εξελιχθεί στη σοβαρότερη στρατιωτική κρίση στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες. Με τη ναυσιπλοΐα να διαταράσσεται, τις ενεργειακές αγορές να παραμένουν σε ένταση και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να επεκτείνονται σε πολλές χώρες, η πιθανότητα ενός μακροχρόνιου περιφερειακού πολέμου θεωρείται πλέον ιδιαίτερα αυξημένη.

Ανησυχία

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο τη Μέση Ανατολή αλλά και την παγκόσμια οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική ισορροπία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζέι Ντι Βανς ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βανς δεν θα επισκεφθεί σύντομα το Πακιστάν, λέει ο Λευκός Οίκος

Η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς δεν θα αναχωρήσει σήμερα για Ισλαμαμπάντ, καθώς οι ΗΠΑ αναμένουν ενοποιημένη πρόταση από το Ιράν, μετά και το μήνυμα του προέδρου Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ παρατείνει την εκεχειρία με το Ιράν ενόψει συνομιλιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε παράταση της εκεχειρίας με το Ιράν μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, διατηρώντας τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών. Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα του Πακιστάν για καθυστέρηση στρατιωτικών ενεργειών.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ παρατείνει την εκεχειρία ενόσω διαρκούν οι συνομιλίες με Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Truth Social ότι παρατείνει την εκεχειρία με το Ιράν μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με την Τεχεράνη, ενώ ο αποκλεισμός ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ παραμένει σε ισχύ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό

Ο εκπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε ότι ΗΠΑ σκοπεύουν να άρουν σύντομα τον ναυτικό αποκλεισμό, ικανοποιώντας αίτημα της Τεχεράνης για να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις στο Ισλαμαμπάντ. Τόνισε πως το Ιράν δεν ξεκίνησε στρατιωτική ενέργεια.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη αρνείται συνομιλίες με ΗΠΑ για συνθηκολόγηση στο Ιράν

Το Ιράν είναι ανοιχτό σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Πακιστάν, εφόσον η Ουάσινγκτον σταματήσει τις πιέσεις. Η Τεχεράνη απορρίπτει διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε συνθηκολόγηση και ζητά την άρση του αποκλεισμού και την απελευθέρωση του Touska.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: «Πράξη πολέμου» ο αποκλεισμός λιμανιών από ΗΠΑ, λέει ο ΥΠΕΞ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, χαρακτήρισε «πράξη πολέμου» τον αποκλεισμό ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως παραβιάζεται η εκεχειρία και τονίζοντας ότι το Ιράν ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του.