ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Έκρηξη στη Συρία
Καπνός και καταστροφή μετά από έκρηξη σε περιοχή της Συρίας, διακρίνεται κάννη οπλισμού.

Η Συρία καταγγέλλει πυρά της Χεζμπολά από τον Λίβανο σε έδαφός της

Οι συριακές αρχές κατήγγειλαν ότι η Χεζμπολά έπληξε με πυροβολικό συριακές θέσεις κοντά στη Σεργάγια, στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ αναφέρθηκαν ενισχύσεις της Χεζμπολά στην περιοχή και συνεχίζεται η παρακολούθηση της κατάστασης.

Οι de facto αρχές της Συρίας κατήγγειλαν ότι η Χεζμπολά του Λιβάνου άνοιξε πυρ με πυροβολικό εναντίον της συριακής επικράτειας, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το λιβανικό σιιτικό κίνημα που πρόσκειται στο Ιράν.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο του συριακού στρατού, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, «οβίδες του πυροβολικού βληθείσες από το λιβανικό έδαφος κατέπεσαν στη συριακή επικράτεια κοντά στην πόλη Σεργάγια, δυτικά της Δαμασκού. Οι παραστρατιωτικοί της Χεζμπολά έριξαν αυτές της οβίδες εναντίον θέσεων του συριακού αραβικού στρατού κοντά στη Σεργάγια».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «διαπιστώσαμε την άφιξη ενισχύσεων της Χεζμπολά στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο και παρακολουθούμε και αποτιμούμε την κατάσταση». Οι συριακές αρχές τόνισαν επίσης πως «βρισκόμαστε σε επαφή με τον λιβανικό στρατό και μελετάμε τις προσήκουσες επιλογές για να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Ο συριακός αραβικός στρατός δεν θα ανεχθεί καμιά επίθεση εναντίον της Συρίας».

Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν σφοδρές μάχες στον ανατολικό Λίβανο, σε περιοχές που ελέγχονται από τη Χεζμπολά κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε μαχητές του κινήματος και ισραηλινούς καταδρομείς που μεταφέρθηκαν στην περιοχή με ελικόπτερα.

Η Χεζμπολά είχε στηρίξει στρατιωτικά τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ανατράπηκε τον Δεκέμβριο του 2024 από συμμαχία ισλαμιστών εχθρικών προς το λιβανικό σιιτικό κίνημα. Έκτοτε, οι οδοί ανεφοδιασμού της Χεζμπολά μέσω Συρίας έχουν αποκοπεί, ενώ οι αρχές των δύο χωρών δηλώνουν ότι καταπολεμούν το λαθρεμπόριο στα πορώδη σύνορα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Εννέα νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο

Εννιά νεκροί, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι, σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολά ανέλαβε επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ, ενώ ο στρατός κάλεσε σε εκκένωση περιοχών, παρά την υποτιθέμενη κατάπαυση πυρός.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 12 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, ενώ οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολά συνεχίζονται παρά την εκεχειρία, ενόψει συνομιλιών Λιβάνου-Ισραήλ στην Ουάσιγκτον.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Θέλουμε κάθε ευκαιρία κατά της Χεζμπολάχ

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Εγιάλ Ζαμίρ, δήλωσε από τον νότιο Λίβανο πως θα διαλύσει τη Χεζμπολάχ και ότι ο στρατός είναι έτοιμος να επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν αν χρειαστεί, για να αποδυναμωθεί το καθεστώς.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί στον νότιο Λίβανο από ισραηλινό χτύπημα κατά Χεζμπολά

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον νότιο Λίβανο στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τρία άτομα. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως έπληξε δεκάδες στόχους της Χεζμπολά, ενώ συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από Νετανιάχου «χειρουργικά» πλήγματα στον Λίβανο

Ο Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι συμβούλεψε τον Νετανιάχου να επιλέγει μόνο «χειρουργικά» πλήγματα κατά του Λιβάνου, αποφεύγοντας έναν πλήρη πόλεμο κατά της Χεζμπολά, για να προστατευτεί η εικόνα του Ισραήλ. Εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του για τον Λίβανο.