ΓΔ: 2234.68 0.23% Τζίρος: 200.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Φώτο: Shutterstock

Ερντογάν: Ζητά άμεσο τερματισμό του πολέμου η Τουρκία

Ο Ερντογάν ζήτησε άμεση λήξη του πολέμου για αποφυγή επέκτασης στη Μ. Ανατολή, επισημαίνοντας τις απώλειες αμάχων και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, ενώ η Άγκυρα στηρίζει την αποκλιμάκωση μέσω διαλόγου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος πριν επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή, αναφερόμενος στην αυξανόμενη ένταση με το Ιράν, τις απώλειες αμάχων και τις απειλές κατά της περιφερειακής σταθερότητας. Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έχει απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις στην ιρανική πλευρά και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για αποκλιμάκωση μέσω διαλόγου.

«Παράλληλα με τις επιθέσεις με πυραύλους και drones από το Ιράν, η ένταση κλιμακώθηκε και σε σύντομο χρονικό διάστημα έφτασε σε επίπεδα που απειλούν τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια δείπνου ιφτάρ που παρέθεσε σε ξένους πρέσβεις, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, κ. Θεόδωρος Μπιζάκης.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «με τα εκατέρωθεν αντίποινα, βλέπουμε ότι τόσο οι απώλειες ζωών όσο και η καταστροφή, αλλά και το οικονομικό κόστος της κρίσης αυξάνονται ασύμμετρα». Επεσήμανε ότι όσο παρατείνεται ο πόλεμος, η κατάσταση θα επιδεινώνεται, με το κόστος να βαραίνει όχι μόνο τις εμπλεκόμενες πλευρές αλλά και ολόκληρη την περιοχή, ακόμη και την Ευρώπη και την Ασία.

Ανησυχία για τις ιρανικές επιθέσεις και μήνυμα αποκλιμάκωσης

Αναφερόμενος στον νέο ιρανικό πύραυλο που στόχευσε την Τουρκία, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει διαμηνύσει σαφώς στην Τεχεράνη τις συνέπειες τέτοιων ενεργειών και ότι η χώρα δεν εγκρίνει επιθέσεις κατά αδελφικών κρατών.

«Δεν εγκρίνουμε καθόλου τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον αδελφικών χωρών, και κυρίως κατά του Αζερμπαϊτζάν και των χωρών του Κόλπου, και δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι αυτό είναι λάθος και ότι το μόνο που θα καταφέρει είναι να αυξήσει τον κοινό πόνο και να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ αδελφών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «την περασμένη εβδομάδα και σήμερα, τα βαλλιστικά στοιχεία που κατευθύνθηκαν προς τη χώρα μας εξουδετερώθηκαν εγκαίρως και οι απαραίτητες προειδοποιήσεις μεταφέρθηκαν με σαφήνεια στην ιρανική πλευρά».

Η Τουρκία υπέρ του διαλόγου και της περιφερειακής ειρήνης

Ο Ερντογάν υπογράμμισε τις προσπάθειες της Τουρκίας για αποκλιμάκωση και διατήρηση του διαλόγου, σημειώνοντας: «Καταβάλαμε έντονες προσπάθειες για τη μείωση της έντασης, τη διακοπή της αιματοχυσίας και το άνοιγμα του διαλόγου. Από την ανατολική Μεσόγειο έως τα Βαλκάνια, από την Αφρική έως τη Λατινική Αμερική, επιθυμούμε να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα με αμοιβαίο σεβασμό, ισότητα και win win».

Τόνισε επίσης ότι «ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν πριν εξαπλωθεί περαιτέρω στην περιοχή μας», επισημαίνοντας πως η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση ενός κλίματος ειρήνης και ευημερίας, παρά τις πολιτικές που επιδιώκουν τη διάδοση συγκρούσεων και αστάθειας.

Στρατηγικά έργα και επερχόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε τα στρατηγικά έργα υποδομής που ενισχύουν τη διασύνδεση της περιοχής και συμβάλλουν στη σταθερότητα, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της επικείμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, πιστεύουμε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενήσουμε τον Ιούλιο θα συμβάλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας», κατέληξε ο Ερντογάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροφωτογραφία Ισλαμαμπάντ
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Περιοδεία Σαρίφ σε Μέση Ανατολή για συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, ξεκινά περιοδεία σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Τουρκία, ενισχύοντας τις διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Στην Τουρκία θα μετάσχει και στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Μακρόν - Ερντογάν για Ουκρανία και Ιράν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάπαυση του πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τη σημασία της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή και τον διάλογο ως κλειδί για περιφερειακή σταθερότητα.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Ερντογάν: συνομιλία για Ιράν και Ουκρανία

Ο Μακρόν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν για την κατάπαυση πυρός στο Ιράν και την Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία διπλωματικής λύσης και σεβασμού της εκεχειρίας, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τα Στενά του Ορμούζ.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Καλωσορίζει την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν και ελπίζει στην τήρησή της

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε μέσω NSosyal την προσωρινή εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της χωρίς προκλήσεις ή δολιοφθορές, για σταθερότητα στην περιοχή.