ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ΠΠοολλιιττιικκΧόόάςςρ  τχχηάάςρρ ττΒηηαςςλ  κΒΒααανλλίκκωαανννίίωωνν
Φωτο: Shutterstock

Βαλκάνια: Επενδύσεις και διασυνδέσεις στο επίκεντρο της ενεργειακής στρατηγικής

Οι βαλκανικές χώρες ενισχύουν ενεργειακές διασυνδέσεις και ΑΠΕ, ενώ εξετάζουν ξανά την πυρηνική ενέργεια, με στόχο να γίνουν περιφερειακοί κόμβοι. Το θέμα συζητήθηκε σε συνέδριο του ΟΟΣΑ και του Φόρουμ Δελφών στη Θεσσαλονίκη.

Σε έντονη φάση επενδυτικής κινητικότητας και κανονιστικών πρωτοβουλιών για την ενεργειακή τους διασύνδεση βρίσκονται οι χώρες των Βαλκανίων, όπως αναδείχθηκε σε συνέδριο που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δικτύων και η ανάδειξη των χωρών της περιοχής σε περιφερειακούς κόμβους ενέργειας.

Επενδύσεις σε ενεργειακές διασυνδέσεις και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και ανανεωμένο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια, συνθέτουν το πλέγμα των στρατηγικών στόχων έως το 2035. 

Η πορεία αυτή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τη συζήτηση γύρω από το πακέτο για τα ευρωπαϊκά δίκτυα (European Grids Package).

Η ελληνική προτεραιότητα στις ενεργειακές υποδομές

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ευρεία διαβούλευση στην ΕΕ σχετικά με το συγκεκριμένο πακέτο, το οποίο αποτελεί «την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις πιέσεις για ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς». 

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα αφιερώνει σημαντικούς πόρους στη διαδικασία αυτή.

Ο κ. Τσάφος υπογράμμισε τη δυσκολία εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ 27 χωρών με διαφορετικά ενεργειακά συστήματα, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία και η διαμόρφωση κοινού οράματος είναι κρίσιμες για την επόμενη φάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών δικτύων απέναντι στην κλιματική κρίση, χαρακτηρίζοντας την ανθεκτικότητα «τεράστια προτεραιότητα».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ και στην υπογειοποίηση των δικτύων, καθώς η Ελλάδα διαθέτει από τα χαμηλότερα ποσοστά υπόγειων καλωδίων στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε επίσης στους στόχους για τη διασύνδεση των νησιών.

Η σημασία της περιφερειακής διασύνδεσης

Αναφορικά με τα οφέλη της ενεργειακής διασύνδεσης, ο υφυπουργός σημείωσε ότι, αν και η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας τα δύο τρίτα του χρόνου το 2023, παρέμεινε εισαγωγέας το υπόλοιπο τρίτο. 

«Το γεγονός ότι είσαι καθαρός εξαγωγέας δεν σημαίνει ότι δεν εξαρτάσαι από εισαγωγές», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τη σημασία της διασυνδεσιμότητας για την ενεργειακή σταθερότητα.

Όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλό ποσοστό συμμετοχής και οι σταθμοί της παρέχουν «υπηρεσία ευελιξίας» στην ευρύτερη περιοχή.

Η στρατηγική της Βόρειας Μακεδονίας

Η υπουργός Ενέργειας, Ορυχείων και Ορυκτών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας, Σάνια Μποζίνοβσκα, παρουσίασε τα σχέδια της χώρας για σύζευξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την Ελλάδα και επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής ατζέντας ενόψει ένταξης στην ΕΕ.

Η κ. Μποζίνοβσκα ανέφερε ότι οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς εργάζονται ήδη στο έργο και ότι έχουν προσλάβει τη βελγική Elia για την εκπόνηση σχετικού κώδικα. 

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και των κοινών ενεργειακών υποδομών, με στόχο η χώρα να αποτελέσει κόμβο διέλευσης φυσικού αερίου έως το 2027.

Η σερβική επενδυτική στρατηγική και το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Αλεξάνταρ Ζλάτκοβιτς, σύμβουλος του υπουργού Ορυχείων και Ενέργειας της Σερβίας, υπογράμμισε ότι η ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη απαιτεί κοινό στρατηγικό όραμα και όχι μεμονωμένες προσεγγίσεις.

 Επισήμανε ότι οι ενεργειακές αγορές της περιοχής είναι «βαθιά αλληλοσυνδεδεμένες» και πως η Σερβία επενδύει στη δημιουργία ενός ασφαλούς, βιώσιμου και διαφοροποιημένου συστήματος έως το 2035.

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του εθνικού πυρηνικού προγράμματος, με 3 δισ. ευρώ να προγραμματίζονται για την περίοδο 2028-2035. 

Ο κ. Ζλάτκοβιτς τόνισε ότι η πυρηνική ενέργεια λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις ΑΠΕ, προσφέροντας σταθερότητα και ευελιξία στο ενεργειακό δίκτυο.

Η ρουμανική προσέγγιση στην ενεργειακή μετάβαση

Η γενική πρόξενος της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, Κορίνα Κρέτου, αναφέρθηκε στο μακροπρόθεσμο πλαίσιο πολιτικής της χώρας για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης και της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας έως το 2030. Επισήμανε τους στόχους για επέκταση των ΑΠΕ και τις προκλήσεις που συνοδεύουν τη διαδικασία αυτή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η επέκταση του λιμανιού Θεσσαλονίκης ενισχύει τη θέση της Ελλάδας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε το λιμάνι Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι η επέκταση της 6ης προβλήτας ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Συνεργασία χωρών, μεγάλη επενδυτική ευκαιρία σε υποδομές

Ο Χρίστος Δήμας επεσήμανε ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι κλειδί για επενδύσεις σε μεταφορές και υποδομές, δίνοντας έμφαση στα οφέλη για όλη τη περιοχή, ειδικά για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Αν. Μεσόγειο και τη γειτονιά μας.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Ώρα για ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων στις μεταφορές

Ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών, Απ. Τζιτζικώστας, επισήμανε πως ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί η υπόσχεση για ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των μεταφορών για τη σύγκλιση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
businessdaily-Keramourgia-Voreiou-Ellados
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κεραμουργία Β. Ελλάδος: Νέα μονάδα στη Σερβία ενισχύει τη βαλκανική παρουσία

Η νέα μονάδα της ΚΕΒΕ στο Mihajlovac Σερβίας ξεκίνησε τη λειτουργία της, ενισχύοντας την παρουσία της εταιρείας στα Βαλκάνια. Με επένδυση 16,5 εκατ. ευρώ, η μονάδα παράγει 600 τόνους τούβλων ημερησίως, με στόχο τους 1.000 τόνους ως το 2027.
Άτομα στον Δήμο Βόλβης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη Μ. Μπεκίρη στον Δήμο Βόλβης για έργα άνω των 30 εκατ. ευρώ

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία, Μιχάλης Μπέκιρης, επισκέφθηκε τον Δήμο Βόλβης, ενημερώθηκε για έργα άνω των 30 εκατ. ευρώ και έδωσε έμφαση στις συγκοινωνίες και στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.