ΓΔ: 2606.96 -0.87% Τζίρος: 79.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:42:35
Πέδρο Σάντσεθ

Σάντσεθ σε Τραμπ: Δεν παίζεται ρώσικη ρουλέτα με τις ζωές εκατομμυρίων

Ο Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε την αντίθεσή του στην επίθεση στο Ιράν από ΗΠΑ-Ισραήλ, προειδοποιώντας για κίνδυνο «ρώσικης ρουλέτας» που απειλεί εκατομμύρια ζωές, απαντώντας στις εμπορικές απειλές Τραμπ κατά της Μαδρίτης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε την έντονη αντίθεσή του στην επίθεση κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας «ρώσικης ρουλέτας» με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Σάντσεθ απάντησε στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε με διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τη Μαδρίτη λόγω της στάσης της Ισπανίας απέναντι στη σύγκρουση.

«Με αυτό τον τρόπο ξεκινούν οι μεγάλες καταστροφές της ανθρωπότητας … Δεν μπορείς να παίζεις ρώσικη ρουλέτα με την τύχη εκατομμυρίων», τόνισε ο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης διεθνούς κρίσης.

Κλιμάκωση εντάσεων μεταξύ συμμάχων

Η ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ αυξήθηκε μετά τις δηλώσεις του Σάντσεθ, ο οποίος χαρακτήρισε τους αμερικανικούς και ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Ιράν απερίσκεπτους και παράνομους. Ο Ισπανός πρωθυπουργός απαγόρευσε επίσης στα αμερικανικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στη νότια Ισπανία για επιχειρήσεις κατά της Τεχεράνης.

Ο Σάντσεθ επισήμανε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά του μέσω συγκρούσεων και βίας, καλώντας σε διπλωματικές λύσεις και συνεργασία.

«Όχι στον πόλεμο»

«Η θέση της ισπανικής κυβέρνησης μπορεί να συνοψισθεί σε τρεις λέξεις: Όχι στον πόλεμο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η στάση αυτή είναι σταθερή και συνεπής με τις αρχές της χώρας.

«Δεν θα είμαστε συνένοχοι σε κάτι που είναι κακό για τον κόσμο ή αντίθετο στις αξίες και τα συμφέροντά μας απλά και μόνο για να αποφύγουμε τα αντίποινα από κάποιον», σημείωσε ο Σάντσεθ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις εμπορικές απειλές του Τραμπ.

Προειδοποίηση για τις συνέπειες

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε τις αρνητικές παράπλευρες συνέπειες από τον πόλεμο στο Ιράκ, όπως την αύξηση της τρομοκρατίας και την εκτίναξη των τιμών ενέργειας. Κατά τον ίδιο, οι επιπτώσεις μιας επίθεσης στο Ιράν είναι απρόβλεπτες και δεν θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης διεθνούς τάξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν από σήμερα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν σήμερα Δευτέρα, μετά την αναβολή κοινής επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ, με την προϋπόθεση ταχείας συμφωνίας. Δεν διευκρίνισε πού και ποιοι θα συμμετάσχουν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ξεκινά νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν από σήμερα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν, αφού ανέβαλε επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ, υπό τον όρο σύναψης συμφωνίας σύντομα. Τόνισε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για το Ορμούζ και επιδιώκει αποπυρηνικοποίηση, ενώ η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ακυρώνει προγραμματισμένους βομβαρδισμούς στο Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ ανέστειλαν νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, μετά από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και γειτονικών χωρών, με όρο ταχεία συμφωνία. Προειδοποίησε για χτύπημα άνευ προηγουμένου αν χρειαστεί.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ και Ισραήλ ακύρωσαν επίθεση μετά από αίτημα του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, ύστερα από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και άλλων χωρών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Είχα μία από τις καλύτερες συζητήσεις με τον Τραμπ

Ισραήλ και ΗΠΑ ενίσχυσαν τον συντονισμό τους για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, έπειτα από «εξαιρετική» συνάντηση με τον Τραμπ όπου κυριάρχησε η συζήτηση για την αποτροπή πυρηνικών στο Ιράν.