ΓΔ: 2110.85 -0.92% Τζίρος: 8.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:40:41
Σημαία του Ιράν
Η εθνική σημαία του Ιράν κυματίζει στο φως του ηλιοβασιλέματος.

ΗΠΑ - Ιράν: Οι συνομιλίες μεταφέρονται στο Ομάν, στο επίκεντρο το πυρηνικό

Οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν μεταφέρονται στο Μουσκάτ του Ομάν, με την Τεχεράνη να ζητά ατζέντα μόνο για το πυρηνικό και την άρση κυρώσεων, σύμφωνα με Tasnim/Isna.

Οι προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, που αρχικά επρόκειτο να διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται πλέον να πραγματοποιηθούν στο Ομάν, σύμφωνα με πηγές και ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως ανέφερε Άραβας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, «οι Ιρανοί ζήτησαν μια συνάντηση στο Ομάν και οι Αμερικανοί ενέκριναν την τοποθεσία, αλλά οι όροι και οι συνθήκες βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση». 

Αρχικά είχε προγραμματιστεί συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για τη συζήτηση του «πυρηνικού ζητήματος, του ζητήματος των πυραύλων» καθώς και θεμάτων που αφορούν ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, το Ιράν επιδιώκει πλέον να περιορίσει την ατζέντα αποκλειστικά στο πυρηνικό ζήτημα και να διεξάγει συνομιλίες μόνο με τις ΗΠΑ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι «έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την Παρασκευή στο Μουσκάτ», επισημαίνοντας πως οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πυρηνικό ζήτημα και την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Το πρακτορείο Isna επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, προσθέτοντας ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί θα ηγηθεί της ιρανικής αντιπροσωπείας, στην οποία θα συμμετέχουν και υψηλόβαθμοι διπλωμάτες.

Από αμερικανικής πλευράς, ο απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ θα εκπροσωπήσει την Ουάσινγκτον, ενώ, σύμφωνα με το Isna, ενδέχεται να είναι παρών και ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται πως οι Αραγτσί και Γουίτκοφ είχαν συμμετάσχει σε πέντε γύρους πυρηνικών διαπραγματεύσεων το 2025, οι οποίες διακόπηκαν απότομα μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, γεγονός που οδήγησε σε έναν 12ήμερο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Προτεραιότητα να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά, όχι το πετρέλαιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως προτεραιότητά του είναι να αποτρέψει το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, θεωρώντας αυτό πιο σημαντικό από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου λόγω της Μέσης Ανατολής.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Δεν έχουμε σχεδόν τίποτα να πλήξουμε» στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα να πλήξουν στο Ιράν και ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα, υπογραμμίζοντας πως θα λήξει όποτε το θελήσει. Παράλληλα, Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς χρονικό όριο.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αμερικανικά βλέμματα στραμμένα στο νησί Χαργκ;

Η Χαργκ, το νησί-κλειδί για τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, δεν έχει δεχθεί ακόμη επίθεση από ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά θεωρείται πιθανός στόχος, με τον κίνδυνο κλιμάκωσης να αυξάνεται, σύμφωνα με αναλυτές και ξένα πρακτορεία.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Δεν δίνουμε στο Ιράν πληροφορίες για αμερικανικούς στόχους

Η Ρωσία διέψευσε ότι έδωσε στο Ιράν πληροφορίες για αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ. Η διάψευση έγινε σε επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν, σύμφωνα με τη Washington Post.
Πιτ Χέγκσεθ ομιλία ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Χέγκσεθ: Σφοδρότερες επιθέσεις κατά του Ιράν, χωρίς απαντήσεις για τη διάρκεια

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι εντείνονται οι επιθέσεις κατά του Ιράν, ενώ η διάρκεια του πολέμου θα κριθεί από τον πρόεδρο Τραμπ. Η Τρίτη θα είναι η ημέρα με τις πιο έντονες αεροπορικές επιχειρήσεις ως τώρα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Τρίτη θα είναι η μέρα με τις πιο έντονες επιθέσεις κατά Ιράν

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ ανέφερε ότι σήμερα Τρίτη αναμένονται οι πιο έντονες επιθέσεις κατά του Ιράν μετά την έναρξη του πολέμου, με συμμετοχή ρεκόρ μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών.