ΓΔ: 2456.16 -2.02% Τζίρος: 414.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Χέρι σε κάλπη
Χέρι καταθέτει φάκελο σε κάλπη κατά τη διάρκεια εκλογών στην Ελλάδα.

Εκλογές: Η δεξιά Φερνάντες προηγείται από τον πρώτο γύρο

Η Λάουρα Φερνάντες, υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος, οδεύει προς νίκη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με 50,87%, χάρη στην υπόσχεσή της για σκληρή στάση κατά της εγκληματικότητας.

Η Λάουρα Φερνάντες, υποψήφια του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος στην Κόστα Ρίκα, φαίνεται να εξασφαλίζει σαρωτική νίκη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Η 39χρονη πολιτολόγος και πρώην υπουργός ξεχώρισε για τη δέσμευσή της να εφαρμόσει αυστηρή πολιτική κατά της εγκληματικότητας.

Με το 53% των ψήφων καταμετρημένο, η Φερνάντες συγκεντρώνει το 50,87%, υπερβαίνοντας κατά έντεκα μονάδες το όριο του 40% που απαιτείται για εκλογή από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με το ανώτατο εκλογοδικείο. Ο βασικός της αντίπαλος, ο σοσιαλδημοκράτης Άλβαρο Ράμος, λαμβάνει το 31,63%.

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, συνεχάρη τηλεφωνικά τη «νέα εκλεγμένη πρόεδρο» της Κόστα Ρίκα, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του. Χιλιάδες υποστηρικτές της Φερνάντες πανηγύρισαν για το προβάδισμά της.

Περίπου 3,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη και των μελών του κοινοβουλίου με τετραετή θητεία. Η Φερνάντες, διάδοχος του απερχόμενου και δημοφιλούς προέδρου Ροδρίγο Τσάβες, επιδιώκει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την προώθηση συνταγματικής αναθεώρησης και μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.

Αν επιβεβαιωθεί η επικράτησή της, θα είναι η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, μετά τη Λάουρα Τσιντσίγια το 2010. Η νίκη της ενισχύει το μπλοκ των ηγετών της δεξιάς στη Λατινική Αμερική.

Η αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα των εκλογών, όπως τονίζουν πολίτες. Η Φερνάντες, που υποστηρίζει την οικονομική φιλελευθεροποίηση και την κοινωνική συντηρητικότητα, δεσμεύεται για την ολοκλήρωση μεγάλης φυλακής, αυστηρότερες ποινές και δυνατότητα κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε περιοχές με υψηλά επίπεδα βίας.

Η αύξηση των ανθρωποκτονιών στη χώρα αποδίδεται στην έξαρση της διακίνησης ναρκωτικών, με τα κοσταρικανά λιμάνια να έχουν μετατραπεί σε διεθνείς κόμβους μεταφοράς κοκαΐνης. Η κυβέρνηση αποδίδει ευθύνες στο δικαστικό σύστημα για ατιμωρησία.

Η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους για συνέχιση της επιρροής του απερχόμενου προέδρου Τσάβες, ενώ ο πρώην πρόεδρος και νομπελίστας Ειρήνης Όσκαρ Αρίας προειδοποιεί για κινδύνους στη δημοκρατική σταθερότητα. Ο Τσάβες απαντά πως «δεν έχουμε δικτατορία», ενώ η Φερνάντες δεσμεύεται να εγγυηθεί τη δημοκρατική σταθερότητα στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Πάνω από 40 άτομα απήχθησαν από συμμορία

Πάνω από σαράντα άτομα απήχθησαν το σαββατοκύριακο από συμμορία στη βορειοδυτική Νιγηρία, σύμφωνα με κάτοικο και τοπικό αξιωματούχο. Οι επιθέσεις έγιναν στην περιοχή Μάρου, πολιτεία Ζαμφαρά, μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής.
όχημα αστυνομίας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η αστυνομία φυγάδευσε δήμαρχο λόγω απειλής από συμμορία ναρκωτικών

Ο δήμαρχος της Αλές στη νότια Γαλλία φυγαδεύτηκε και τέθηκε υπό αστυνομική προστασία λόγω απειλής επίθεσης από τη συμμορία «DZ Mafia», καθώς αυξάνονται τα περιστατικά βίας που σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών στη χώρα.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια για τον βαρόνο ναρκωτικών "Ελ Μάγιο" Σαμπάδα στις ΗΠΑ

Σε ισόβια καταδικάστηκε ο 76χρονος βαρόνος ναρκωτικών Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα στη Νέα Υόρκη. Συνελήφθη το 2024 μαζί με τον γιο του «Ελ Τσάπο», καταγγέλλοντας απαγωγή και παράδοση στις ΗΠΑ με συμφωνία αμερικανικών αρχών.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέταρτη προφυλάκιση για τον φονικό εμπρησμό στην οικογένεια Νέστορα

Προφυλακίστηκε ο 25χρονος για τη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα. Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, ενώ με τη νέα προφυλάκιση οι κρατούμενοι ανέρχονται σε τέσσερις, ανάμεσά τους και οι δύο φερόμενοι ως δράστες.
Ελλάδα αστυνομικός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη σπείρας διαρρηκτών που παρίσταναν τεχνικούς σε σπίτια Αττικής

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε συμμορία που, παριστάνοντας τεχνικούς με φωσφορίζοντα γιλέκα, διέπραττε διαρρήξεις σε σπίτια βόρειων και νότιων προαστίων της Αττικής. Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στη Βούλα και εξιχνιάστηκαν έξι κλοπές.