ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Διασώστες στη Καλαμάτα
Διασώστες και ασθενοφόρα στην Καλαμάτα μετά το ναυάγιο μεταναστών, Ιούνιος 2023.

Ναυάγιο πορθμείου στις Φιλιππίνες: 15 νεκροί και 28 αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 15 νεκροί και 18 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός ναυαγίου φέρι με πάνω από 350 επιβαίνοντες στις Φιλιππίνες. 316 διασώθηκαν, σύμφωνα με το λιμενικό, που συνεχίζει τις έρευνες για τους αγνοούμενους.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο φέρι με πάνω από 350 επιβαίνοντες, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμενικού σώματος της χώρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εντοπισμού για ακόμη 18 αγνοούμενους.

Το M/V Trisha Kerstin 3 εξέπεμψε σήμα κινδύνου περίπου στη 01:50 τοπική ώρα, πραγματοποιώντας δρομολόγιο από την πόλη Σαμποάνγκα στη νήσο Μιντανάο προς τη νήσο Χολό, στην επαρχία Σόλο. Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 150 χιλιόμετρα από την αφετηρία του πλοίου.

Μέχρι το μεσημέρι είχαν επιβεβαιωθεί 15 θάνατοι, ενώ 316 επιβάτες διασώθηκαν. Ο αξιωματικός του λιμενικού Ρόμελ Ντούα ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τουλάχιστον 28 αγνοουμένων.

Αεροσκάφος του λιμενικού συμμετέχει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ και το ναυτικό με την πολεμική αεροπορία έχουν αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή. Το ναυάγιο σημειώθηκε πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της νήσου Μπάλουκ-Μπάλουκ, στην επαρχία Μπασίλαν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, υπάρχει σημαντική πίεση λόγω του μεγάλου αριθμού διακομιδών και έλλειψη προσωπικού.

Έρευνα για τα αίτια

Βίντεο που δημοσιοποίησε το λιμενικό παρουσιάζουν διασώσεις επιζώντων από το νερό και την παροχή πρώτων βοηθειών. Σε υλικό που αναρτήθηκε σε κοινωνικά δίκτυα, καταγράφονται κραυγές επιβατών που ζητούν βοήθεια μέσα στη νύχτα.

Ο κ. Ντούα δήλωσε ότι "δεν μπορούμε να πούμε ως αυτή τη στιγμή ποια ήταν η αιτία του ναυαγίου", ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα. Προτεραιότητα παραμένουν οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Το λιμενικό διαβεβαίωσε ότι το φέρι δεν ήταν παραφορτωμένο, φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στις Φιλιππίνες.

Τα φέρι αποτελούν βασικό μέσο μεταφοράς στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων, που αριθμεί πάνω από 7.100 νησιά. Συχνά, ωστόσο, χαρακτηρίζονται από ελλιπή συντήρηση και υπερφόρτωση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Σημαντικά ναυτικά δυστυχήματα έχουν καταγραφεί στη χώρα, όπως το ναυάγιο του Dona Paz το 1987 με πάνω από 4.300 θύματα, το Kim Nirvana το 2015 με 61 νεκρούς και το φέρι Lady Mary Joy 3 το 2023, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30 επιβάτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Filippines
ΔΙΕΘΝΗ

Μανίλα: Το Πεκίνο παρεμπόδισε τη δραστηριότητά μας στο νησί Θίτου

Κινεζικά σκάφη παρεμπόδισαν τις Φιλιππίνες να ελέγξουν ύποπτο αλιευτικό για ψάρεμα με δυναμίτη κοντά στο νησί Θίτου στη Νότια Σινική Θάλασσα. Κινεζικό ελικόπτερο θεωρήθηκε πράξη εκφοβισμού, προκαλώντας ένταση με τη Μανίλα.
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ενισχύει τη θέση της στην Ασία-Ειρηνικό απέναντι σε Κίνα και ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Φιλιππίνες κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο, στοχεύοντας στη φιλελευθεροποίηση του 97% των αγαθών και ενισχύοντας τη διαφοροποίηση των εμπορικών εταίρων της ΕΕ απέναντι σε Κίνα και ΗΠΑ.
Άδεια σχολική τάξη
ΔΙΕΘΝΗ

Φιλιππίνες: Ένοπλη επίθεση με τρεις νεκρούς σε γυμνάσιο, μεταξύ τους ο δράστης

Τρεις νεκροί, μεταξύ των οποίων και ο 16χρονος δράστης, και οκτώ τραυματίες – οι τέσσερις σοβαρά – είναι ο προσωρινός απολογισμός από πυροβολισμούς σε λύκειο στις νότιες Φιλιππίνες. Τα θύματα ήταν μαθητές 14-17 ετών.
Άδεια σχολική τάξη
ΔΙΕΘΝΗ

Πυροβολισμοί με τραυματίες σε γυμνάσιο στις νότιες Φιλιππίνες

Η αστυνομία των Φιλιππίνων ανακοίνωσε πως έπεσαν πυροβολισμοί σε σχολείο στη νότια χώρα, προκαλώντας τραυματισμούς. Ο επικεφαλής Ρέτζι Φαντερόν δήλωσε πως υπάρχουν πολλοί τραυματίες και εξετάζονται οι λεπτομέρειες.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Φιλιππίνες: Αθώα η 97χρονη Ιμέλντα Μάρκος για υπόθεση διαφθοράς

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων ακύρωσε την ποινή κάθειρξης για υπεξαίρεση σε βάρος της Ιμέλντα Μάρκος, πρώην πρώτης κυρίας, υπόθεση που εκκρεμούσε επί χρόνια. Το 2018 είχε καταδικαστεί για υπεξαίρεση μέσω ελβετικών ιδρυμάτων.