ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Διασώστες στη Καλαμάτα
Διασώστες και ασθενοφόρα στην Καλαμάτα μετά το ναυάγιο μεταναστών, Ιούνιος 2023.

Ναυάγιο πορθμείου στις Φιλιππίνες: 15 νεκροί και 28 αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 15 νεκροί και 18 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός ναυαγίου φέρι με πάνω από 350 επιβαίνοντες στις Φιλιππίνες. 316 διασώθηκαν, σύμφωνα με το λιμενικό, που συνεχίζει τις έρευνες για τους αγνοούμενους.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο φέρι με πάνω από 350 επιβαίνοντες, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμενικού σώματος της χώρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εντοπισμού για ακόμη 18 αγνοούμενους.

Το M/V Trisha Kerstin 3 εξέπεμψε σήμα κινδύνου περίπου στη 01:50 τοπική ώρα, πραγματοποιώντας δρομολόγιο από την πόλη Σαμποάνγκα στη νήσο Μιντανάο προς τη νήσο Χολό, στην επαρχία Σόλο. Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 150 χιλιόμετρα από την αφετηρία του πλοίου.

Μέχρι το μεσημέρι είχαν επιβεβαιωθεί 15 θάνατοι, ενώ 316 επιβάτες διασώθηκαν. Ο αξιωματικός του λιμενικού Ρόμελ Ντούα ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τουλάχιστον 28 αγνοουμένων.

Αεροσκάφος του λιμενικού συμμετέχει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ και το ναυτικό με την πολεμική αεροπορία έχουν αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή. Το ναυάγιο σημειώθηκε πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της νήσου Μπάλουκ-Μπάλουκ, στην επαρχία Μπασίλαν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, υπάρχει σημαντική πίεση λόγω του μεγάλου αριθμού διακομιδών και έλλειψη προσωπικού.

Έρευνα για τα αίτια

Βίντεο που δημοσιοποίησε το λιμενικό παρουσιάζουν διασώσεις επιζώντων από το νερό και την παροχή πρώτων βοηθειών. Σε υλικό που αναρτήθηκε σε κοινωνικά δίκτυα, καταγράφονται κραυγές επιβατών που ζητούν βοήθεια μέσα στη νύχτα.

Ο κ. Ντούα δήλωσε ότι "δεν μπορούμε να πούμε ως αυτή τη στιγμή ποια ήταν η αιτία του ναυαγίου", ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα. Προτεραιότητα παραμένουν οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Το λιμενικό διαβεβαίωσε ότι το φέρι δεν ήταν παραφορτωμένο, φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στις Φιλιππίνες.

Τα φέρι αποτελούν βασικό μέσο μεταφοράς στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων, που αριθμεί πάνω από 7.100 νησιά. Συχνά, ωστόσο, χαρακτηρίζονται από ελλιπή συντήρηση και υπερφόρτωση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Σημαντικά ναυτικά δυστυχήματα έχουν καταγραφεί στη χώρα, όπως το ναυάγιο του Dona Paz το 1987 με πάνω από 4.300 θύματα, το Kim Nirvana το 2015 με 61 νεκρούς και το φέρι Lady Mary Joy 3 το 2023, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30 επιβάτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καταγραφή σεισμού όργανο
ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Μιντανάο Φιλιππίνων, καμία απειλή για τσουνάμι

Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά των νότιων Φιλιππίνων, κοντά στο Μιντανάο, με εστιακό βάθος 65,7 χλμ. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Προηγήθηκαν δεκάδες θύματα σε πρόσφατο σεισμό στην περιοχή.
αναμμένο κερί πένθους
ΔΙΕΘΝΗ

Φιλιππίνες: Ένοπλη επίθεση σε λύκειο με 3 νεκρούς και 5 τραυματίες

Τρεις έφηβοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς δύο ενόπλων σε λύκειο της Τακλομπάν, κεντρικές Φιλιππίνες. Τα θύματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και η αστυνομία ερευνά το περιστατικό.
Σεισμογράφος μετρά σεισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ στο νότο των Φιλιππίνων χωρίς θύματα

Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Μιντανάο των Φιλιππίνων, σύμφωνα με τη Phivolcs, ενώ το USGS αναφέρει 6,2 Ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν ανοιχτά της νήσου, χωρίς προειδοποίηση για τσουνάμι ή αναφορές για θύματα.
Καταγραφή σεισμού όργανο
ΔΙΕΘΝΗ

Στους 61 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στις Φιλιππίνες

Σε 61 αυξήθηκαν οι νεκροί από τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ στις νότιες Φιλιππίνες, ενώ αγνοούνται ακόμη 40 άτομα. Πάνω από 1.400 τραυματίες και 720.000 πληγέντες. Οι ζημιές σε σπίτια και υποδομές αγγίζουν το 1 δισ. πέσος.
Κατεστραμμένο κτήριο σεισμός
ΔΙΕΘΝΗ

Φιλιππίνες: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους μετά τον σεισμό

Διασώστες αναζητούν δύο αγνοούμενους σε ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε μετά από σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Τζένεραλ Σάντος των Φιλιππίνων, όπου τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.