ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αισιόδοξος για το σχέδιο ανάκαμψης Μακρόν-Μέρκελ ο Χάικο Μάας

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας αναφέρθηκε στην πρόταση τονίζοντας ότι φαίνεται ότι «όλοι θα επωφεληθούμε από αυτή» και έτσι θεωρεί ότι μια συμφωνία είναι πιθανή.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί του σχεδίου ανάκαμψης από τη κρίση του κορονοϊού που πρότειναν η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Die Welt.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορονοϊού. Η πρόταση (Μέρκελ - Μακρόν) υποβλήθηκε, φυσικά, με σκοπό να διευκολύνει την ευρεία έγκριση την οποία και θα υποστηρίξω, διότι εν τέλει όλοι θα επωφεληθούμε από αυτήν. Γι 'αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (S) πολιτικός. 

«Το αναπτυξιακό σχέδιο ανατρέχει σε ιδέες του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Φυσικά και το ψηφίσαμε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι γνωστό (βέβαια) ότι όχι μόνο ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε αυτήν την πρωτοβουλία, είναι μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD). Εκείνο που μάλλον απομένει είναι να ξεπεραστούν oι "εμμονικές δυνάμεις" σε τμήματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU-CSU). Είμαι απολύτως βέβαιος (όμως) ότι και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση θα αναγνωρίσει στο τέλος πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή συνοχή και η οικονομική ανάκαμψη, ειδικά για τη Γερμανία ως εξαγωγικό κράτος», υπογράμμισε ο Μάας.   

«Τώρα είναι σημαντικό να επενδύσουμε στο μέλλον, με άλλα λόγια στην απαραίτητη οικολογική και ψηφιακή αναδιάρθρωση της κοινωνίας μας. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επεξεργαστούν συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση και να καταστήσουν την οικονομία τους πιο ανθεκτική. Και θέλουμε επίσης να συνδέσουμε τα κεφάλαια (αυτά) με το κράτος δικαίου», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. 

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ευρώπη - και επομένως και για τη Γερμανία εάν υπάρξει αντιευρωπαϊκή πλειοψηφία σε ένα μεγάλο κράτος μέλος της ΕΕ όπως η Ιταλία, τότε τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα στην ΕΕ. Δεν μπορεί κανείς να απελευθερωθεί εύκολα από τις αντιγερμανικές προκαταλήψεις, (γι αυτό και) ο τόνος όσων λέμε έχει μεγάλη σημασία. Η Γερμανία θεωρείται συχνά, ειδικά στη νότια Ευρώπη, πανίσχυρη. Εάν ενισχύουμε αυτούς τους φόβους με τον δασκαλίστικο τρόπο μας, ρίχνουμε νερό στο μύλο των λαϊκιστών. Αυτήν την χάρη δεν πρέπει να τους την κάνουμε», τόνισε τέλος ο Μάας στην εφημερίδα Die Welt.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Λίντνερ: «Όχι» σε σε νέο Ταμείο Ανάκαμψης και κοινό χρέος για την άμυνα

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει την αυστηρότερη ερμηνεία του συνταγματικού τους δικαστηρίου σχετικά με τα νομικά όρια του κρατικού δανεισμού ως ένα σημαντικό εμπόδιο για οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα της ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας υπογράμμισε ο Ο. Σολτς

Η Γερμανία, αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο του NATO, ενώ είναι σε συνομιλίες με Γαλλία και Βρετανία για την ανάπτυξη όπλων ακριβείας.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα Γαλλίας και Γερμανίας για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η αύξηση του δημοσίου χρέους που προκάλεσε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγούν στην επανεξέταση ολόκληρου του πλαισίου των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που πλέον κρίνεται μη ρεαλιστικό.
Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Λίντνερ: Η Ελλάδα να συνεχίσει στην ίδια τροχιά όσον αφορά την οικονομία

«Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα εκτιμώνται πολύ από τη γερμανική κυβέρνηση και ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση και άλλους να συνεχίσουν έτσι», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Δεν θα αφήσουμε στο μεταναστευτικό μόνες τους Ελλάδα και Ιταλία

Με αναφορά στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε την ανάγκη αλληλέγγυας κατανομής των μεταναστών, καθώς κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.