ΓΔ: 2609.26 -0.04% Τζίρος: 67.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:03:39
USS Gunston Hall πλοίο

Αμερικανική αρμάδα κατευθύνεται στον Περσικό, συναγερμός στην Τεχεράνη

Το πρωί του Σαββάτου, η κρατική τηλεόραση της Τεχεράνης μετέδωσε ότι το ιρανικό καθεστώς βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας.

Η ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή βαραίνει εκ νέου, καθώς οι πρόσφατες κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και οι μαζικές ακυρώσεις πτήσεων από διεθνείς αεροπορικές εταιρείες δημιουργούν την εικόνα προετοιμασιών για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν.

Το πρωί του Σαββάτου, η κρατική τηλεόραση της Τεχεράνης μετέδωσε ότι το ιρανικό καθεστώς βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση θα θεωρηθεί «ολικός πόλεμος», την ώρα που αμερικανικό αεροπλανοφόρο και συνοδευτικές δυνάμεις κινούνται προς την περιοχή.

Η σκληρή αυτή προειδοποίηση έρχεται περίπου δύο εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε καλέσει τους Ιρανούς διαδηλωτές να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι «η βοήθεια βρίσκεται καθ’ οδόν». Διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι χιλιάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την καταστολή των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη συγκέντρωση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων με τη μέγιστη σοβαρότητα: «Ελπίζουμε πως δεν πρόκειται για προετοιμασία σύγκρουσης, αλλά είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο. Το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι απόλυτη: «Κάθε επίθεση – μικρής ή μεγάλης κλίμακας, στοχευμένη ή όχι – θα θεωρηθεί ολοκληρωτικός πόλεμος και θα απαντήσουμε με τρόπο που θα κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο».

Την Πέμπτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι μια «αρμάδα» αμερικανικών δυνάμεων κατευθύνεται προς το Ιράν, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί. Παράλληλα, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του προς την Τεχεράνη να μην καταστείλει βίαια τους διαδηλωτές και να μην επανεκκινήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και η ομάδα κρούσης του πέρασαν πρόσφατα από το στενό της Μαλάκκα και πλέον πλέουν στον Ινδικό Ωκεανό. Δεν αποκάλυψαν τον τελικό προορισμό της αποστολής. Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από τρία αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, εξοπλισμένα με πυραύλους Tomahawk, ενώ η αεροπορική του πτέρυγα περιλαμβάνει μαχητικά F‑35C.

Ο Ιρανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι η χώρα θα απαντήσει σε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της, χωρίς όμως να διευκρινίσει τη μορφή της αντίδρασης.

Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή σε περιόδους έντασης, συχνά παρουσιάζοντας τις κινήσεις αυτές ως αμυντικές. Ωστόσο, πέρυσι είχε προηγηθεί μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων πριν από τα αεροπορικά πλήγματα κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος τον Ιούνιο. Παρόμοια κινητικότητα είχε σημειωθεί και στην Καραϊβική πριν από την επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Πολέμου (πρώην Άμυνας) δημοσίευσε τη νέα εθνική στρατηγική άμυνας, στην οποία το Ιράν καταλαμβάνει κεντρική θέση. Το έγγραφο αναφέρει ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να επιχειρήσει εκ νέου την απόκτηση πυρηνικού όπλου, κατηγορία που η Ουάσιγκτον έχει διατυπώσει επανειλημμένα.

Σύμφωνα με το κείμενο, παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί, το Ιράν εμφανίζεται αποφασισμένο να ανασυγκροτήσει τις συμβατικές του δυνάμεις. Επισημαίνεται επίσης ότι η ιρανική ηγεσία «δεν αποκλείει» την επιστροφή σε πυρηνικές φιλοδοξίες, ενώ αποφεύγει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Το Πεντάγωνο κατηγορεί το ιρανικό καθεστώς ότι «φέρει ευθύνη για τον θάνατο Αμερικανών», επαναλαμβάνει τη δέσμευση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ – το οποίο χαρακτηρίζει «υποδειγματικό σύμμαχο» – και υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη και οι σύμμαχοί της αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, αναμένεται στο Ισραήλ για συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο Kan. Η επίσκεψη εγείρει ερωτήματα για τον πιθανό ρόλο του Ισραήλ σε μια ενδεχόμενη επιχείρηση κατά του Ιράν.

Το Al Arabiya μετέδωσε ότι ο Κούπερ πραγματοποίησε πρόσφατα μυστική επίσκεψη στη Συρία, προκειμένου να αξιολογήσει την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Δαμασκού και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μετά από συνάντηση με Κούρδους ηγέτες στο Ιράκ.

Το Channel 12 ανέφερε ότι ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ αναμένονται επίσης στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στην ατζέντα βρίσκονται η κατάσταση στη Γάζα, η υπόθεση του τελευταίου Ισραηλινού ομήρου Ραν Γβίλι και πιθανές εξελίξεις γύρω από το Ιράν.

Η τελευταία επίσκεψη του Κούπερ στο Ισραήλ είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, στην πρώτη του επίσημη παρουσία στην Ιερουσαλήμ μετά την ανάληψη της ηγεσίας της CENTCOM.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Υπ. Άμυνας ΗΠΑ με Νετανιάχου στο Ισραήλ για το Ιράν

Ο Υπ. Άμυνας ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ συναντήθηκε με τον Νετανιάχου στο Ισραήλ για το Ιράν, εν μέσω αυξημένων εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν. ΗΠΑ και Ισραήλ δεν σχολίασαν περαιτέρω. Ο Χέγκσεθ επισκέφθηκε αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος Υπουργός Άμυνας στο Ιράν ο Μεχρντάντ Αχλαγί

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Μεχρντάντ Αχλαγί για τη θέση του υπουργού Άμυνας, οκτώ μήνες μετά τον θάνατο του προκατόχου του σε επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, που σηματοδότησαν την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφορνέζοι αξιωματούχοι καταδικάζουν δήλωση Τραμπ για Ιράν και πόλεις

Ο Τραμπ, σε ομιλία στη Νεμπράσκα, δήλωσε πως το Ιράν μπορεί να «καταστρέψει» μια μεγάλη αμερικανική πόλη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μίλησε για τις οικονομικές θυσίες του πολέμου και χαρακτήρισε τις αυξήσεις τιμών «μικρό τίμημα».
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Το "Σύμφωνο της Μέκκας" ίσως οδηγήσει σε αμυντική συμμαχία μουσουλμανικών χωρών

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε ότι η αμυντική συμφωνία Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν ίσως εξελιχθεί σε ευρύτερο μουσουλμανικό σύμφωνο, με πιθανή συμμετοχή του Ιράν. Η επικύρωση αναμένεται τον επόμενο μήνα.
Μάρκο Ρούμπιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ρούμπιο για ανησυχίες για κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ινδός ΥΠΕΞ Τζαϊσανκάρ δήλωσε πως στις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε ανησυχίες για τις κυρώσεις κατά Ρωσίας και Ιράν, ενώ συζήτησαν και για τον Κόλπο και την Ουκρανία.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ολόκληρο τον ιρανικό τομέα αερομεταφορών

Οι ΗΠΑ ενέταξαν όλες τις ιρανικές αεροπορικές εταιρείες στη μαύρη λίστα, επιβάλλοντας κυρώσεις και προειδοποιώντας οργανισμούς που συνεργάζονται με τον ιρανικό αεροπορικό τομέα. Στη λίστα προστέθηκαν άλλες 27 τοπικές/περιφερειακές εταιρείες.