ΓΔ: 2327.44 3.30% Τζίρος: 320.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Το Λάργκο Σόφιας
Το Λάργκο, τοποθετημένο στο κέντρο της Σόφιας. Σημαντικό αρχιτεκτονικό σύμβολο της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Η Ιλιάνα Γιότοβα ανέλαβε την προεδρία από τον Ρούμεν Ράντεφ στη Βουλγαρία

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, παραιτήθηκε ενόψει φημών για ίδρυση κόμματος. Η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα αναλαμβάνει τα καθήκοντα, ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, αποχώρησε σήμερα από το αξίωμά του, μετά την αποδοχή της παραίτησής του από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω εικασιών ότι ο Ράντεφ ενδέχεται να ιδρύσει νέο πολιτικό κόμμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Σε σύντομη τελετή, ο 62χρονος Ράντεφ, του οποίου η θητεία θα ολοκληρωνόταν κανονικά σε έναν χρόνο, παρέδωσε τα καθήκοντά του στην αντιπρόεδρο Ιλιάνα Γιότοβα. Η Γιότοβα γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Βουλγαρίας.

Ο Ράντεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την τελετή: «Η σημερινή ήταν η τελευταία μου ημέρα ως πρόεδρος αλλά η πρώτη ως πολίτης που πιστεύει (…) ότι με από κοινού προσπάθειες μπορούμε να αλλάξουμε τη Βουλγαρία, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, να επιταχύνουμε την οικονομική ανάπτυξη».

Δεκάδες υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο, κρατώντας σημαίες της Βουλγαρίας, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον πρώην πρόεδρο.

Ο Ράντεφ, πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα, δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει αν θα ιδρύσει κόμμα. Όπως ανέφερε: «Θέλω να σας πω, όταν ρωτάτε για τις επερχόμενες (βουλευτικές) εκλογές: Δεν μπορούν να σταματήσουν το κύμα, είμαστε πολλοί, είμαστε μαζί, έχουμε κοινό αγώνα».

Η Ιλιάνα Γιότοβα αναλαμβάνει πλέον να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση και να ορίσει ημερομηνία για τις νέες βουλευτικές εκλογές, μετά την πτώση της κυβέρνησης του Ρόσεν Ζελιάζκοφ τον Δεκέμβριο, που προκλήθηκε από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και των σχεδιαζόμενων αυξήσεων στη φορολογία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χέρι με ψηφοδέλτιο κάλπη
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Βουλευτικές εκλογές στις 19 Απριλίου, ανακοινώθηκε

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Βουλγαρία στις 19 Απριλίου, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης λόγω διαμαρτυριών για οικονομικά ζητήματα και διαφθορά. Υπηρεσιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει ο Αντρέι Γκιούροφ.
Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκιουλέκας: «Ανοίγουν νέοι δρόμοι» Ελλάδας - Βουλγαρίας μετά το ευρώ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κώστας Γκιουλέκας, συναντήθηκε στη Σόφια με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, όπου συζητήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον ανάμεσα στις δύο χώρες και η δυναμική της ελληνικής παρουσίας.
Το Λάργκο Σόφιας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια υποδέχεται τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Σχεδιασμού 2026 τον Ιούνιο

Η Σόφια θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Σχεδιασμού και το σχετικό φεστιβάλ τον Ιούνιο, με διαλέξεις, εργαστήρια και εκθέσεις, αναδεικνύοντας την πόλη ως νέο κόμβο στην ευρωπαϊκή σκηνή σχεδιασμού.
Καθεδρικός Αλέξανδρος Νιέφσκι Σόφια
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια φιλοξενεί το 5ο Φεστιβάλ Φώτων από 1 έως 22 Μαρτίου

Το 5ο Φεστιβάλ Φώτων της Σόφιας θα διεξαχθεί 1-22 Μαρτίου στο πάρκο της Εθνικής Σχολής Άμυνας. Τιμώμενη προσκεκλημένη η εικαστικός Αμάντα Πάρερ, γνωστή για τα έργα φωτισμού σε πάνω από 300 πόλεις παγκοσμίως.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV
ΔΙΕΘΝΗ

Η Dronamics λανσάρει αμυντική πλατφόρμα, συνεργασία με Hensoldt

Η βουλγαρική Dronamics, σε συνεργασία με τη γερμανική HENSOLDT, ανέπτυξε νέα αμυντική πλατφόρμα βασισμένη στο drone Black Swan, παρέχοντας ευρωπαϊκό αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με προηγμένους αισθητήρες.