ΓΔ: 2112.05 -0.86% Τζίρος: 14.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:48:41
Αλί Χαμενεΐ Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ του Ιράν σε πορτρέτο με έντονη έκφραση.

Ιδέες και Απόψεις: Ποιος θα διαδεχθεί τον Αλί Χαμενεΐ;

Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ δίνει προτεραιότητα στη Λατινική Αμερική, με στόχο τον αποκλεισμό Κίνας, Ρωσίας, Ιράν, ενώ μειώνει το ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή. Στο Ιράν, οι εσωτερικές εντάσεις ενισχύονται από την οικονομία και τις κυρώσεις.

Η νέα στρατηγική εθνικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών επισημαίνει την πρόθεση της Ουάσινγκτον να επαναφέρει το δόγμα Μονρόε σε μια σύγχρονη εκδοχή, σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις. Η Ευρώπη έχει πλέον απομακρυνθεί από τη Λατινική Αμερική και ο στόχος των ΗΠΑ είναι να περιορίσουν την επιρροή του Ιράν, της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή. Αυτό καταδεικνύει ότι η Νότια Αμερική αποκτά εκ νέου κορυφαία γεωπολιτική σημασία για τις ΗΠΑ, ενώ η Μέση Ανατολή υποβαθμίζεται ως αμερικανική προτεραιότητα και η ιρανική απειλή θεωρείται περιορισμένη.

Οι συνθήκες που επέτρεψαν την αμερικανική παρέμβαση στη Βενεζουέλα, όπως η γεωγραφική εγγύτητα και η εύκολη πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, δεν ισχύουν στην περίπτωση του Ιράν. Έτσι, οι πιθανότητες για μια στοχευμένη επιχείρηση κατά της ιρανικής ηγεσίας παραμένουν χαμηλές. Το ζήτημα της διαδοχής του Αλί Χαμενεΐ αναδεικνύεται ως κομβικό, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται σε ενδεχόμενη μετάβαση σε μια πιο πραγματιστική και μεταρρυθμιστική πολιτική. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι και αυτό του Χασάν Ροχανί, πρώην προέδρου και αρχιτέκτονα της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Η οικονομική κατάσταση στο Ιράν έχει επιδεινωθεί μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, προκαλώντας κύμα δυσαρέσκειας. Ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός λόγος των πρόσφατων διαδηλώσεων. Οι διαδηλωτές διεκδικούν επίσης την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Σε αντίθεση με προηγούμενα κινήματα, τώρα οι κοινωνικές πιέσεις εντείνονται από τη συσσώρευση παραγόντων και το πλαίσιο των κυρώσεων, γεγονός που θα προκαλούσε αναταραχή σε οποιαδήποτε κοινωνία.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ των διαδηλωτών, καθώς και το παράδειγμα της Βενεζουέλας, ενισχύουν τις ελπίδες των Ιρανών διαδηλωτών, αλλά ταυτόχρονα οδηγούν το καθεστώς σε πιο σκληρή στάση. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει πιστό στο καθεστώς, ενώ άλλοι πολίτες, αν και ασκούν κριτική, φοβούνται ότι μια βίαιη ανατροπή θα οδηγήσει στο χάος. Το ιρανικό καθεστώς, επομένως, δεν είναι τόσο εύθραυστο όσο εκτιμάται στη Δύση.

Η προοπτική μιας νέας αμερικανικής επιχείρησης κατά του Ιράν θεωρείται εξαιρετικά ριψοκίνδυνη και δαπανηρή, χωρίς εμφανή οφέλη για τις ΗΠΑ. Οι στρατιωτικές επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν, χώρες με σαφώς μικρότερη ισχύ, δεν οδήγησαν σε καθαρές νίκες. Ένα αποδυναμωμένο αλλά σταθερό Ιράν εκτιμάται ότι εξυπηρετεί περισσότερο τα αμερικανικά συμφέροντα από μια πλήρη κατάρρευση της ισλαμικής δημοκρατίας.

Πηγή: συνέντευξη στη Monde

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν σε Ραϊσί: Χρειάζεται άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή

Ο Πούτιν ζήτησε γρήγορη αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, σε συνομιλία με τον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν. Υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής επίλυσης, ενώ ο Πεζεσκιάν τον ευχαρίστησε για ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Δεν δίνουμε στο Ιράν πληροφορίες για αμερικανικούς στόχους

Η Ρωσία διέψευσε ότι έδωσε στο Ιράν πληροφορίες για αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ. Η διάψευση έγινε σε επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν, σύμφωνα με τη Washington Post.
Πιτ Χέγκσεθ στο Λευκό Οίκο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούμε για ρωσικές ενημερώσεις του Ιράν, λέει ο Χέγκσεθ

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε πως δεν ανησυχεί για δημοσιεύματα που θέλουν τη Ρωσία να ενημερώνει το Ιράν για πιθανούς αμερικανικούς στόχους, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και διαχειρίζεται κάθε εξέλιξη.
Λευκός Οίκος Ουάσινγκτον
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει φήμες για ρωσική ενημέρωση του Ιράν

Ο Λευκός Οίκος υποβάθμισε δημοσιεύματα που θέλουν τη Ρωσία να παρέχει στο Ιράν πληροφορίες για αμερικανικούς στόχους στη Μέση Ανατολή, με την εκπρόσωπο να δηλώνει πως δεν αλλάζει κάτι στις επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν.
Σημαίες Ρωσίας Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα παρέχει δεδομένα στο Ιράν για πλήγματα σε αμερικανικούς στόχους

Η Ρωσία παρέχει στο Ιράν πληροφορίες για αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τη Washington Post. Η στήριξη της Μόσχας προς την Τεχεράνη παραμένει ασαφής, ενώ η σύγκρουση στην περιοχή κλιμακώνεται.
Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και πρίγκιπας Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν για την ένταση στο Ιράν

Ο Πούτιν και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας συνομίλησαν τηλεφωνικά για τους κινδύνους εξάπλωσης της σύγκρουσης στο Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης πολιτικής και διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.