ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
Το κτήριο της τουρκικής Βουλής στην Άγκυρα, εμβληματικό σημείο πολιτικής σημασίας.

Ο πρόεδρος της Σομαλίας στην Άγκυρα μετά την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης

Ο πρόεδρος της Σομαλίας επισκέπτεται αύριο την Τουρκία, με τη συνεργασία τους να ενισχύεται μετά την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ. Θα συζητηθούν τρομοκρατία, εθνική ενότητα και περιφερειακές εξελίξεις.

Ο πρόεδρος της Σομαλίας, Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία αύριο, με φόντο τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Η επίσκεψη πραγματοποιείται τέσσερις ημέρες μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στη Σομαλία, ιδιαίτερα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τα μέτρα για την εθνική ενότητα και τις περιφερειακές εξελίξεις. Η Τουρκία έχει εκφράσει έντονη αντίδραση στην απόφαση του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την "κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις" της Σομαλίας.

Η Άγκυρα διατηρεί ισχυρή παρουσία στη Σομαλία, παρέχοντας στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη. Η χώρα του Κέρατος της Αφρικής παραμένει εδώ και δεκαετίες σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, ενώ η Τουρκία συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του στρατού και των υποδομών, ενισχύοντας τη θέση της στην Ανατολική Αφρική.

Η Σομαλιλάνδη είχε κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της το 1991, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σιαντ Μπάρε. Έκτοτε λειτουργεί αυτόνομα, με δικό της νόμισμα, στρατό και αστυνομία, παρουσιάζοντας σχετική σταθερότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Σομαλία που αντιμετωπίζει χρόνια πολιτική αστάθεια και επιθέσεις από τους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ.

Πέραν του Ισραήλ, καμία άλλη χώρα δεν έχει αναγνωρίσει τη Σομαλιλάνδη, η οποία παραμένει πολιτικά και οικονομικά απομονωμένη, παρά τη στρατηγική της θέση στην είσοδο του στενού Μπαμπ ελ Μάντεμπ, σημαντικής θαλάσσιας οδού που συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό με τη Διώρυγα του Σουέζ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ξέρουμε τα σχέδια για το Ιράν και τους κρυφούς υπολογισμούς

Ο Ερντογάν κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός και διάλογο για ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, μιλώντας σε δείπνο ιφτάρ. Τόνισε πως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για την κυβέρνηση του, αναφερόμενος και σε κρυφά σενάρια στην περιοχή.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ανήσυχοι για τις επιθέσεις στο Ιράν, ζητάμε κατάπαυση πυρός

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα παρακολουθεί με λύπη και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή.
Σημαία Σομαλιλάνδης κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σομαλιλάνδη προσφέρει προνομιακή πρόσβαση στις ΗΠΑ σε ορυκτά και βάσεις

Η Σομαλιλάνδη, μετά την αναγνώρισή της από το Ισραήλ, προσφέρει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε ορυκτά και βάσεις για περαιτέρω διεθνή στήριξη. Παραμένει αυτόνομη και πιο σταθερή από τη Σομαλία από το 1991.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ πρώτο κράτος που αναγνωρίζει τη Σομαλιλάνδη, έντονες αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης ως ανεξάρτητου κράτους, προκαλώντας αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις της Σομαλίας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και του Τζιμπουτί.