ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 23:04:55
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
Οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ σε επίσημη εκδήλωση.

ΕΕ: Ζητά σεβασμό κυριαρχίας Σομαλίας μετά την αναγνώριση από το Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Σομαλίας, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ, τονίζοντας τη σημασία ενότητας και σταθερότητας στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σε σεβασμό της κυριαρχίας της Σομαλίας, με αφορμή την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ, γεγονός που αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη για την αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία που αποσχίστηκε από τη Σομαλία το 1991.

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανουάρ Ελ Ανουνί, η ΕΕ «επαναβεβαιώνει τη σημασία του σεβασμού της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Σομαλίας σύμφωνα με το Σύνταγμά της και τους καταστατικούς χάρτες της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών».

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι αυτό είναι απαραίτητο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Κέρατος της Αφρικής. Παράλληλα, η ΕΕ ενθαρρύνει τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της Σομαλιλάνδης και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Σομαλίας για την επίλυση μακροχρόνιων διαφορών.

Η απόφαση του Ισραήλ να αναγνωρίσει επίσημα τη Σομαλιλάνδη προκάλεσε αντιδράσεις. Η Σομαλία χαρακτήρισε την κίνηση «σκόπιμη επίθεση» κατά της κυριαρχίας της. Επιπλέον, η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας καταδίκασαν την αναγνώριση.

Η Σομαλιλάνδη είχε ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της το 1991, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σιάντ Μπάρε, περίοδο κατά την οποία η Σομαλία εισήλθε σε φάση παρατεταμένης αστάθειας. Έκτοτε, λειτουργεί αυτόνομα με δικό της νόμισμα, στρατό και αστυνομία, διατηρώντας σχετική σταθερότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει πολιτικές κρίσεις και επιθέσεις από ισλαμιστές αντάρτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε δύο Παλαιστίνιους στη Γάζα, καθώς πέρασαν την «κίτρινη γραμμή». Οι άνδρες χαρακτηρίστηκαν «τρομοκράτες» και θεωρήθηκαν άμεση απειλή για τους στρατιώτες.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

14 χώρες καταδικάζουν το εποικιστικό σχέδιο του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Δεκατέσσερις χώρες, ανάμεσά τους Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, καταδίκασαν την απόφαση του Ισραήλ για νέους οικισμούς στη Δυτική Όχθη, καλώντας το να την ανακαλέσει λόγω παραβίασης διεθνούς δικαίου και κινδύνου αποσταθεροποίησης.
Ισραηλινός στρατιώτης εν δράσει
ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Ο στρατός θα μείνει στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς δήλωσε πως ο στρατός δεν θα αποσυρθεί ποτέ πλήρως από τη Γάζα, διαψεύδοντας τόσο τον Νετανιάχου όσο και το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, που προβλέπουν σταδιακή αποχώρηση.
Ευρωζώνη και οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εγκρίνει άτοκο δάνειο 90 δισ. ευρώ προς Ουκρανία για 2 χρόνια

Η ΕΕ αποφάσισε να στηρίξει την Ουκρανία με δάνειο 90 δισ. ευρώ για 2 χρόνια, χωρίς τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, λόγω διαφωνιών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό μετά τη μείωση αμερικανικής βοήθειας.