ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σκιά όπλου Κολομβίας
Σκιά όπλου πάνω στη ραγισμένη σημαία της Κολομβίας, σύμβολο ένοπλης σύγκρουσης.

Κολομβιανοί μισθοφόροι από τις Άνδεις βρέθηκαν στα πεδία μάχης του Σουδάν

Εκατοντάδες πρώην Κολομβιανοί στρατιωτικοί στρατολογήθηκαν ως μισθοφόροι στο Σουδάν για υψηλές αμοιβές, βρίσκοντας τους εγκλωβισμένους στον εμφύλιο πόλεμο, σύμφωνα με το AFP.

Εκατοντάδες πρώην στρατιωτικοί από την Κολομβία στρατολογήθηκαν ως μισθοφόροι στο Σουδάν, σύμφωνα με έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι υποσχέσεις για υψηλές αμοιβές αποτέλεσαν το βασικό κίνητρο για τη συμμετοχή τους, ωστόσο πολλοί βρέθηκαν παγιδευμένοι στον παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο που ταλανίζει τη χώρα και έχει επιφέρει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Οι Κολομβιανοί μισθοφόροι ενίσχυσαν τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), παραστρατιωτική οργάνωση που συγκρούεται με τον τακτικό στρατό του Σουδάν από τον Απρίλιο του 2023. Η στρατολόγησή τους οργανώθηκε κυρίως μέσω WhatsApp, με αρχικό προορισμό το Ντουμπάι για εκπαίδευση και στη συνέχεια μεταφορά στο Σουδάν, είτε μέσω ανατολικής Λιβύης είτε μέσω βάσης στη Σομαλία, όπου υπάρχει παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Έρευνες του AFP, αξιοποιώντας συνεντεύξεις, εταιρικά αρχεία και γεωεντοπισμό, επιβεβαίωσαν την παρουσία των μισθοφόρων σε περιοχές έντονων συγκρούσεων στο Νταρφούρ. Πίσω από το δίκτυο στρατολόγησης εντοπίζεται κολομβιανός απόστρατος σμήναρχος, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Αν και η Ουάσιγκτον δεν κατονομάζει άμεσα τα ΗΑΕ, εκτιμάται ότι σχετίζονται με την υπόθεση. Το Αμπού Ντάμπι, που κατηγορείται από τη σουδανική κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμούς για υποστήριξη στις ΔΤΥ, απορρίπτει τις κατηγορίες ως "εκστρατεία παραπληροφόρησης".

Κατά την πολιορκία της Ελ Φάσερ, της τελευταίας μεγάλης πόλης του Νταρφούρ, τουλάχιστον 80 Κολομβιανοί μισθοφόροι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις, με πάνω από τους μισούς να χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις σουδανικές αρχές. Βίντεο και φωτογραφίες από τα πεδία μαχών τεκμηριώνουν τη δράση και τις απώλειές τους.

Η επιλογή των Κολομβιανών βασίστηκε στην εμπειρία τους στη χρήση στρατιωτικών drones και πυροβολικού, καθώς και στις υποσχέσεις για μισθούς που έφταναν τα 4.000 δολάρια μηνιαίως, ποσό σημαντικά ανώτερο από τις συντάξεις που λαμβάνουν στη χώρα τους.

Δίκτυα στρατολόγησης και νομοθετικές εξελίξεις

Η στρατολόγηση πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και προσωπικών επαφών. Πολλοί πρώην στρατιωτικοί, αντιμετωπίζοντας χαμηλές συντάξεις και περιορισμένες επαγγελματικές ευκαιρίες στην Κολομβία, αποδέχθηκαν τις προσφορές εργασίας χωρίς να γνωρίζουν πάντα τον τελικό προορισμό τους.

Σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι το δίκτυο στρατολόγησης διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην αποστολή εκατοντάδων Κολομβιανών, μεταξύ αυτών και ανηλίκων, στα μέτωπα του Σουδάν. Οι διαδρομές περιλάμβαναν τα ΗΑΕ, την ανατολική Λιβύη ή τη Σομαλία, με τελικό προορισμό το Σουδάν.

Στοιχεία από συμβάσεις εργασίας δείχνουν ότι οι μισθοφόροι πληρώνονταν από εταιρείες με έδρα τα ΗΑΕ και τον Παναμά, ενώ υπήρχαν ρήτρες εμπιστευτικότητας με αυστηρές νομικές κυρώσεις. Η Global Security Services Group (GSSG), με έδρα τα Εμιράτα, φέρεται να είχε βασικό ρόλο στη διαδικασία.

Τα ΗΑΕ διαψεύδουν κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί χρηματοδότησης ή υποστήριξης των αντιμαχόμενων πλευρών στο Σουδάν.

Η συμμετοχή ανηλίκων και το εύρος της στρατολόγησης προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Κολομβία, οδηγώντας στην πρόσφατη ψήφιση νόμου που απαγορεύει τη στρατολόγηση μισθοφόρων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν συγγενείς των θυμάτων, για όσους έχασαν τη ζωή τους, η αλλαγή στη νομοθεσία ήρθε πολύ αργά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία για Βενεζουέλα: Κίνδυνος άνευ προηγουμένου καταστροφής

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαουρίσιο Χαραμίγιο, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Βενεζουέλα και αιχμαλώτιση του Μαδούρο μπορεί να οδηγήσουν σε μείζονα ανθρωπιστική κρίση.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Φόβοι για «καταστροφή» στη Λατινική Αμερική μετά επίθεση ΗΠΑ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας προειδοποίησε ότι τυχόν επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και σύλληψη του Μαδούρο θα προκαλούσε πρωτοφανή καταστροφή στη Λατινική Αμερική, τονίζοντας τις αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας κρίσης.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Κίνδυνος «καταστροφής» στη Λ. Αμερική μετά την επίθεση ΗΠΑ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαουρίσιο Χαραμίγιο, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί και σύλληψη του Μαδούρο θα προκαλούσαν πρωτοφανή καταστροφή στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζει ο Πέτρο την αμερικανική επίθεση στη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, κατήγγειλε επίθεση με πυραύλους κατά του Καράκας και ζήτησε άμεση σύγκληση ΟΗΕ και ΟΑΚ για τη διεθνή νομιμότητα, μετά από ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βενεζουέλα.
Σημαίες Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων
ΔΙΕΘΝΗ

Η αντιπαλότητα ΗΑΕ - Σαουδικής Αραβίας βγαίνει ξανά στο προσκήνιο

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, πρώην συμμάχους, εκδηλώνεται πλέον ανοιχτά στην Υεμένη, ενισχυόμενη από φήμες διαφωνίας μεταξύ MbS και MbZ και συγκρούσεις συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Δέκα νεκροί σε επίθεση drone σε αγορά στο Νταρφούρ

Πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αγορά του Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν προκάλεσε τουλάχιστον δέκα νεκρούς και μεγάλες καταστροφές. Αδιευκρίνιστο ποιος ευθύνεται, ενώ στη γειτονική Κορντοφάν διαρκεί πολιορκία 18 μηνών.