ΓΔ: 2706.65 0.15% Τζίρος: 245.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία

Ο ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο σε σύντομη περιοδεία στη Λατινική Αμερική

Ο Μάρκο Ρούμπιο επισκέπτεται σήμερα την Κολομβία, ξεκινώντας περιοδεία στη Λατινική Αμερική, με στόχο να ενισχύσει φιλοαμερικανούς ηγέτες και να επιβεβαιώσει τον αυξημένο ρόλο των ΗΠΑ μετά την εκλογή του δεξιού προέδρου δε λα Εσπριέγια.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κολομβία, ξεκινώντας την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική. Στόχος της επίσκεψής του είναι η στήριξη ηγετών που διατηρούν φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και η επιβεβαίωση της ενισχυμένης παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η εκλογή του δεξιού προέδρου της Κολομβίας, Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια, ο οποίος έχει εκφράσει τον θαυμασμό του προς τον Τραμπ, σηματοδότησε νέα εποχή για τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μπογοτά. Η προηγούμενη περίοδος χαρακτηριζόταν από εντάσεις λόγω των διαφωνιών με τον αριστερό πρώην πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο.

Ο Ρούμπιο, αναχωρώντας από το Μαϊάμι, δήλωσε: «Νομίζω ότι (η εκλογή του) εντάσσεται σε μια τάση που παρατηρούμε στο δυτικό ημισφαίριο, αυτή της ευθυγράμμισης με τις ΗΠΑ και τα αμερικανικά συμφέροντα».

Κατά την παραμονή του στην Κολομβία, ο Ρούμπιο θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο στην Μπαρανγκίλα, σημαντικό λιμάνι της Καραϊβικής. Ο Κολομβιανός ομόλογός του, Ομάρ Μπούλα, υπογράμμισε πως η επίσκεψη σηματοδοτεί «την έναρξη της ανοικοδόμησης της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ, του κυριότερου εταίρου μας στην περιοχή».

Η Κολομβία αντιμετωπίζει νέο κύμα βίας, με συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και καρτέλ που διεκδικούν τον έλεγχο των διαδρόμων διακίνησης ναρκωτικών. Ο νέος πρόεδρος έχει ήδη δώσει εντολή για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ενόπλων οργανώσεων από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 7 Αυγούστου.

Η Μπογοτά έχει ενταχθεί πρόσφατα στην «Ασπίδα της Αμερικής», έναν συνασπισμό χωρών υπό την ηγεσία του Τραμπ για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών. Την ίδια ημέρα, και το Περού προσχώρησε στον συνασπισμό. Ο Ρούμπιο δήλωσε: «Συγχρονίζουμε τις προσπάθειές μας για να προστατεύσουμε το ημισφαίριό μας από τις διασυνοριακές και περιφερειακές απειλές».

Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί επίσης τον Ισημερινό και το Περού, με την περιοδεία να ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «Δεν μπορούμε να πάμε παντού», αλλά η συγκεκριμένη μίνι περιοδεία «θα ενισχύσει την παρουσία μας στο ημισφαίριο».

Μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025, αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή, η Βολιβία, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός, η Ονδούρα και το Περού, πραγματοποίησαν ή συνέχισαν μια συντηρητική πολιτική στροφή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στρατιώτης ΗΠΑ και Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ σκεφτόταν «εισβολή» στη Βενεζουέλα ήδη από το 2017, λέει ο Σάντος

Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, αποκάλυψε στους Financial Times ότι το 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υπαινιχθεί πιθανή εισβολή στη Βενεζουέλα, γεγονός που χαρακτήρισε «τρομερό» για την παγκόσμια σταθερότητα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκέψεις για επιχειρήσεις κατά ναρκωτικών σε Μεξικό, Κολομβία, Βενεζουέλα

Ο Τραμπ επανέλαβε τις απειλές για επίθεση σε Βενεζουελάνους λαθρεμπόρους ναρκωτικών, ενώ εξετάζει επέκταση στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Μεξικό-Κολομβία. Παράλληλα, επέκρινε την Ευρώπη και υποστήριξε εκλογές στην Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προετοιμασία για παρατεταμένο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ζητούν αξιωματούχοι

Ο επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου, Έλμπριτζ Κόλμπι, προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μακρά σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, τονίζοντας τη διαρκή ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, παρά την επιδίωξη ειρήνης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επιδιώκει συνάντηση με Τραμπ και συνομιλίες με Ρωσία-ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να συναντήσει τον Τραμπ μέσα στον μήνα, ώστε να συζητήσουν πακέτο αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που η Ουκρανία πλήττεται από ρωσικές επιθέσεις και έχει έλλειψη σχετικών αποθεμάτων.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν δεν επηρεάζει σοβαρά τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ υποβάθμισε χθες τον αντίκτυπο του πολέμου στο Ιράν για τις ΗΠΑ, λέγοντας πως πρόκειται για «στρατιωτική σύγκρουση», όχι πόλεμο. Η κυβέρνηση ανησυχεί για την επίδραση των ακριβών καυσίμων στη Ρεπουμπλικανική ψήφο.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Λατινική Αμερική ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο για συναντήσεις με συμμάχους

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο θα επισκεφθεί Κολομβία, Ισημερινό και Περού 8-10/9, με στόχο τη στήριξη, την ενίσχυση της συνεργασίας κατά της ναρκοτρομοκρατίας και την εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.