ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού ζητάει η Αυστραλία, «όχι τώρα» απαντά η Γαλλία

Το αίτημα της Αυστραλίας για ανεξάρτητη έρευνα στην προέλευση και την εξάπλωση της πανδημίας, έχει προκαλέσει έντονη κριτική από την Κίνα, που κατηγορεί Αυστραλούς βουλευτές ότι ακολουθούν οδηγίες από τις ΗΠΑ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον προσπάθησε να εξασφαλίσει στήριξη υπέρ μιας διεθνούς έρευνας για την προέλευση της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε τηλεφωνική τους επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο καθώς και την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Καμπέρα.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν του είπε ότι το επείγον ζήτημα είναι να ηττηθεί η πανδημία πριν εξεταστεί ποιος έκανε λάθος, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος.

Το αίτημα της Αυστραλίας για μια ανεξάρτητη έρευνα στην προέλευση και την εξάπλωση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έχει προκαλέσει έντονη κριτική από την Κίνα, που κατηγορεί Αυστραλούς βουλευτές ότι ακολουθούν οδηγίες από τις ΗΠΑ.

Ο νέος κορονοϊός, που θεωρείται ότι εμφανίστηκε σε αγορά της πόλης Ουχάν στην κεντρική Κίνα, αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Κίνα στον ΠΟΥ στις 31 Δεκεμβρίου. Ο ΠΟΥ ενημέρωσε τα κράτη μέλη για τον κορονοϊό στις 5 Ιανουαρίου, ενώ αξιωματούχοι του έφθασαν στην Ουχάν στις 20 Ιανουαρίου, αφού ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί σε τρεις άλλες χώρες. Ο Οργανισμός κήρυξε παγκόσμια έκτακτη κατάσταση στις 30 Ιανουαρίου. Ο ιός έχει προσβάλει περίπου 2,3 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 160.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Ο Μόρισον ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter σήμερα ότι είχε μια «πολύ εποικοδομητική συζήτηση» με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τον τρόπο αντιμετώπισης της COVID-19 στις δυο χώρες και την ανάγκη να ξεκινήσει και πάλι να κινείται η οικονομία τους. «Μιλήσαμε επίσης για τον ΠΟΥ και για να συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των διεθνών αντιδράσεων στις πανδημίες», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Ο Λευκός Οίκος έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην Κίνα και τον ΠΟΥ και έχει αναστείλει την αμερικανική χρηματοδότηση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Μόρισον μίλησε επίσης τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Μακρόν για τον ρόλο του ΠΟΥ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Μακρόν δήλωσε στον Μόρισον ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για μια έρευνα. «Λέει ότι συμφωνεί πως υπήρξαν κάποια ζητήματα στην αρχή, αλλά ότι η επείγουσα ανάγκη είναι για συνοχή, ότι δεν υπάρχει χρόνος να το συζητάμε αυτό, ενώ επαναβεβαίωσε την ανάγκη για διαφάνεια από όλους τους εμπλεκόμενους, όχι μόνο τον ΠΟΥ», δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ σήμερα στο Reuters.

Στο Βερολίνο, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η Μέρκελ μίλησε με τον Μόρισον χθες. Την περασμένη Παρασκευή, ο εκπρόσωπός της δήλωσε: «Ο κορονοϊός εμφανίστηκε αρχικά στην Κίνα. Η Κίνα έχει υποφέρει πολύ από τον ιό και έκανε πολλά για να αντιμετωπίσει την εξάπλωσή του».

Η Αυστραλία εξετάζει εάν θα πρέπει να δοθούν στον ΠΟΥ εξουσίες ανάλογες με αυτές των διεθνών επιθεωρητών όπλων, προκειμένου οι αξιωματούχοι του να μπορούν να εισέρχονται σε μία χώρα και να ερευνούν μια επιδημία χωρίς να περιμένουν τη σχετική έγκριση, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters. Σημαίνοντες Αυστραλοί βουλευτές έχουν επίσης διατυπώσει ερωτήματα για τη διαφάνεια του Πεκίνου αναφορικά με την πανδημία.

Η κινεζική πρεσβεία στην Καμπέρα ανέφερε αργά χθες ότι οι Αυστραλοί βουλευτές λειτουργούν ως φερέφωνα του Τραμπ και ότι «ορισμένοι Αυστραλοί πολιτικοί θέλουν να παπαγαλίζουν αυτά που εκείνοι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν και απλά να τους ακολουθούν στο να εξαπολύουν πολιτικές επιθέσεις στην Κίνα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Καταργεί τα τεστ για τους εμβολιασμένους που φτάνουν στη χώρα

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού καθίσταται εκ νέου επαρκές για την άφιξη στη Γαλλία, όποια κι αν είναι η χώρα προέλευσης, όπως συνέβαινε πριν από τη διασπορά της Όμικρον», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αρνητικό ρεκόρ με σχεδόν μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα

Το υγειονομικό πάσο επέτρεψε να αποφευχθούν 4.000 θάνατοι από την Covid-19 στη χώρα, σύμφωνα με μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα από οργανισμό που υπάγεται στην κυβέρνηση.