ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Άνγκελα Μέρκελ και Ματέο Ρέντσι
Φωτο: Shutterstock

Ολάντ: Επιστροφή φόρου στον πλούτο και πάγωμα του συνταξιοδοτικού έως 2027

Ο Φρανσουά Ολάντ επαναφέρει τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και ζητά πάγωμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης έως το 2027, ασκώντας σφοδρή κριτική στον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τάσσεται και πάλι υπέρ της επιβολής φορολογίας στον μεγάλο πλούτο, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για πιο δίκαιη φορολογική κατανομή.

 Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο τελευταίος σοσιαλιστής πρόεδρος της χώρας υποστηρίζει ότι η αύξηση του φόρου στις μεγάλες περιουσίες αποτελεί αναγκαίο μέτρο για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Γαλλίας. Παράλληλα, προτείνει την αναστολή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος τουλάχιστον έως το 2027, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων.

Ο Ολάντ τονίζει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον το Σοσιαλιστικό Κόμμα, χάρη στη δυναμική του παρουσία στο κοινοβούλιο. Στη συνέντευξή του σημειώνει ότι ο διορισθείς από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πρωθυπουργός, Σεμπαστιάν Λεκορνί, έχει, όπως λέει, τη «βαριά ευθύνη» να διαμορφώσει έναν ισορροπημένο κρατικό προϋπολογισμό για το 2026, επιτυγχάνοντας συμβιβασμούς με τα πολιτικά κόμματα.

Στο πλαίσιο των προτάσεών του, ο Ολάντ ζητά περισσότερη φορολόγηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και μία μεγαλύτερη συμβολή τους στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών. Επίσης, τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας για τα χαμηλά εισοδήματα, συγκεκριμένα απορρίπτει το ενδεχόμενο «διπλασιασμού της εισφοράς των ασφαλισμένων στις ιατρικές δαπάνες», θεωρώντας πως κάτι τέτοιο επιβαρύνει υπέρμετρα τους οικονομικά πιο αδύναμους πολίτες.

Σχετικά με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ο πρώην πρόεδρος χαιρετίζει την εγκατάλειψη της πρότασης για την κατάργηση δύο αργιών, επισημαίνοντας όμως ότι το μέτρο αυτό δεν είναι επαρκές από μόνο του. Αντιθέτως, θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η αναστολή πλήρους εφαρμογής των συνταξιοδοτικών αλλαγών μέχρι το 2027, ώστε να δοθεί χρόνος για ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

O Ολάντ διατυπώνει εντονότατη κριτική προς τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατηγορώντας την τρέχουσα κυβέρνηση για απώλεια δημοσίων εσόδων, αδυναμία ελέγχου των κρατικών δαπανών καθώς και για έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και τα πολιτικά κόμματα. Επιπλέον, χαρακτηρίζει τη διάλυση της Βουλής ως ένα «αδιέξοδο» σενάριο, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του τόσο σε αυτήν, όσο και στην ιδέα παραίτησης του προέδρου Μακρόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν ομιλία φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο οικονομικής προόδου

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, εξήρε τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο, ενώ χαιρέτισε την εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Γαλλία επαναβεβαιώνουν τη στενή συνεργασία τους

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τη σημασία του άρθρου 42.7 της ΕΕ για αλληλεγγύη χωρίς εναλλακτικές, υπογραμμίζοντας πως η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για στρατηγικό βάθος της συμφωνίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Μακρόν: Στόχος μας μια ισχυρή, ανταγωνιστική Ευρώπη

Ο Μακρόν, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, τόνισε τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας σε άμυνα, ενέργεια, εκπαίδευση και πολιτισμό, υπογραμμίζοντας τη στενή φιλία και τις κοινές πρωτοβουλίες των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την αυτονομία της

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της ελληνογαλλικής συνεργασίας και τους στενούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, αναφέροντας τα οφέλη και σε άμυνα.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Γαλλία: Εννέα νέες συμφωνίες υπεγράφησαν στο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψαν στο Μαξίμου νέες συμφωνίες, ενισχύοντας τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας σε άμυνα, παιδεία και τεχνολογία, με έμφαση και στην επαγγελματική εκπαίδευση.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Μακρόν: Η συζήτησή τους στην έναρξη της συνάντησης στο Μαξίμου

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον Γάλλο Πρόεδρο για τις εγκάρδιες δηλώσεις και τη φιλία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.