ΓΔ: 2076.71 0.95% Τζίρος: 212.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κριστίν Λαγκάρντ ομιλία
Φωτογραφία Shutterstock

ΕΚΤ: Ενίσχυση της εποπτείας στις μικρότερες τράπεζες

Η ΕΚΤ εισάγει εννέα νέα σημεία δεδομένων στον Κανονισμό FINREP, ενισχύοντας την αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου. Η εφαρμογή στα LSIs ξεκινά τον Δεκέμβριο του 2025.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την τροποποίηση του Κανονισμού FINREP, εισάγοντας εννέα νέα σημεία δεδομένων για τις εποπτικές αναφορές. 

Η αλλαγή ενισχύει την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και εφαρμόζεται πλέον σε όλα τα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα (LSIs), ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Δεκέμβριο 2025.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2025, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) υιοθέτησε τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/534 σχετικά με την αναφορά εποπτικών χρηματοοικονομικών πληροφοριών (Κανονισμός ΕΚΤ FINREP) και των παραρτημάτων του, ώστε να ενσωματωθούν εννέα πρόσθετα σημεία δεδομένων στο πλαίσιο αναφοράς σημείων δεδομένων FINREP. 

Η συμπερίληψη αυτών των πρόσθετων σημείων δεδομένων θα υποστηρίξει περαιτέρω την εποπτική αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και θα επιτρέψει η αναθεωρημένη μεθοδολογία για τη Διαδικασία Εποπτικής Εξέτασης και Αξιολόγησης για τα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα (LSIs) να εφαρμοστεί σε όλα τα LSIs.

Ο Κανονισμός ΕΚΤ FINREP εφαρμόζει ένα αυστηρό καθεστώς αναλογικότητας και επεκτείνει την υποχρέωση αναφοράς ορισμένων χρηματοοικονομικών πληροφοριών σε ιδρύματα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των εκτελεστικών τεχνικών προτύπων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σχετικά με το FINREP, το οποίο περιορίζεται σε τραπεζικούς ομίλους που εφαρμόζουν τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς. 

Ειδικότερα, λόγω αυτής της αρχής αναλογικότητας, ένας αριθμός LSIs υπόκεινται στο πλαίσιο αναφοράς σημείων δεδομένων FINREP, το οποίο απαιτεί από αυτά να υποβάλλουν μόνο ένα υποσύνολο σημείων δεδομένων, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο σύνολο προτύπων FINREP.

Ο τροποποιημένος Κανονισμός ΕΚΤ FINREP αναμένεται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2025 και θα είναι εφαρμοστέος στα LSIs στο πλαίσιο αναφοράς σημείων δεδομένων FINREP με πρώτη ημερομηνία αναφοράς τον Δεκέμβριο του 2025. 

Η αντίστοιχη ταξινομία για τα εποπτικά χρηματοοικονομικά σημεία δεδομένων (SFRDP) αναμένεται επίσης να δημοσιευθεί στον ιστότοπο της ΕΚΤ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα ενότητας για τη γερμανική επανένωση και την προστασία της δημοκρατίας

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσε τους Γερμανούς να ξεπεράσουν τους διχασμούς και να αγκαλιάσουν ένα νέο ξεκίνημα, τονίζοντας τη σημασία της δημοκρατίας και ισχυρής οικονομίας. Ο Μακρόν ζήτησε προστασία της δημοκρατίας.
Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (TSOs)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράταση του Route 1 για ενίσχυση ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη

Οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας υπέγραψαν Κοινή Επιστολή για την παράταση του “Route 1”, ενισχύοντας τον ρόλο του Κάθετου Διαδρόμου στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.