ΓΔ: 2088.61 -0.05% Τζίρος: 166.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κατεστραμμένο κτίριο Γάζα
Κατεστραμμένο κτίριο από σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, αποτυπώνοντας τις επιπτώσεις του πολέμου.

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς έφυγαν από την Ντόχα με προορισμό την Τουρκία

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε από την Ντόχα προς την Τουρκία, όπου θα συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Η διαπραγματευτική ομάδα της Χαμάς αναχώρησε σήμερα από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, με προορισμό την Τουρκία όπου θα συζητήσει «τις τελευταίες εξελίξεις» μετά το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες με το Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Χαμάς, με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Νταρουίς, τον πρόεδρο του Πολιτικού Γραφείου του κινήματος, η οποία περιλαμβάνει τη διαπραγματευτική ομάδα και τον επικεφαλής της, τον Χαλίλ αλ Χάγια, αναχωρεί από την Ντόχα για την Κωνσταντινούπολη» ανέφερε μια πηγή της οργάνωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, η αντιπροσωπεία θα έχει πολλές συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις οι οποίες «απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών του Ισραήλ και της Χαμάς με σκοπό την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων κράτησαν δύο εβδομάδας. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η Χαμάς «δεν ήθελε την ειρήνη» και «ήθελε να πεθάνει». Την προηγουμένη, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή ανήγγειλε την αποτυχία των συνομιλιών και αμφισβήτησε την «καλή θέληση» της Χαμάς.

Ο Μπάσεμ Ναΐμ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τελευταίες συζητήσεις αφορούσαν την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας. Άλλα στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης εξέφρασαν έκπληξη για τις αμερικανικές δηλώσεις, καθώς θεωρούσαν ότι σημειωνόταν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ απέρριψε τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Εάν το Ισραήλ σταματούσε τον πόλεμο ενώ η Χαμάς παραμένει στην εξουσία στη Γάζα και κρατά ακόμη ομήρους, αυτό θα ήταν μια «τραγωδία», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός αρχηγός: Νέα συνοριακή γραμμή με το Ισραήλ στη Γάζα

Ο υποστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ χαρακτήρισε την Κίτρινη Γραμμή ως νέο σύνορο Ισραήλ-Γάζας και σημείο άμυνας, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις αποχωρούν σταδιακά από τη Γάζα, βάσει της συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Φιντάν: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στη Γάζα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη δύναμη σταθεροποίησης στη Γάζα, με στόχο τον διαχωρισμό Ισραηλινών και Παλαιστινίων στα σύνορα, στο πλαίσιο του Φόρουμ της Ντόχα στο Κατάρ.
Καπνός στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός βομβαρδισμός στη Γάζα: Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί

Πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως το πλήγμα αποτέλεσε απάντηση σε εχθροπραξίες.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Επαναπατρισμός στη Γάζα φέρετρου με λείψανα υπόπτου ομήρου της Χαμάς

Ο Ερυθρός Σταυρός παρέδωσε στον ισραηλινό στρατό λείψανα που πιθανόν ανήκουν σε όμηρο της Χαμάς από τη Γάζα. Γίνονται εξετάσεις ταυτοποίησης, ενώ ως τώρα δεν έχουν επιστραφεί οι σοροί δύο ομήρων, ενός Ισραηλινού και ενός Ταϊλανδού.