Δεκαοκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Παράλληλα, αναφέρθηκε η αναστολή της διέλευσης ασθενών από το συνοριακό πέρασμα της Ράφας.
Όπως γνωστοποίησε ο ισραηλινός στρατός, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση σε πυρά που δέχθηκαν στρατιώτες του, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός αξιωματικού. Τα πλήγματα σημειώθηκαν στην πόλη της Γάζας και στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Υγειονομικός από τη Γάζα δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ ανέστειλε τη διέλευση ασθενών προς την Αίγυπτο, μέσω της Ράφας, μόλις δύο ημέρες μετά την επαναλειτουργία του περάσματος. Εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε ότι ασθενείς που είχαν φτάσει στο νοσοκομείο της Χαν Γιούνις, με σκοπό να φύγουν από τη Γάζα για θεραπεία, ενημερώθηκαν πως οι διελεύσεις ανεστάλησαν.
"Πήραν τηλέφωνο τους ασθενείς και τους είπαν ότι σήμερα δεν γίνονται καθόλου διελεύσεις, το πέρασμα είναι κλειστό", δήλωσε χαρακτηριστικά Παλαιστίνιος ασθενής στο Reuters. Η ισραηλινή υπηρεσία Cogat, που ελέγχει την πρόσβαση στη Γάζα, ανακοίνωσε ότι το πέρασμα της Ράφας παραμένει ανοιχτό, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τη διευκόλυνση των διελεύσεων. Ο ΠΟΥ δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής.
Η επαναλειτουργία της Ράφα και η συμφωνία εκεχειρίας
Η επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφας, του μοναδικού που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με τον έξω κόσμο χωρίς να περνά από το Ισραήλ, αποτελεί μέρος των όρων της πρώτης φάσης της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον Οκτώβριο, που βασίστηκε σε σχέδιο του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με Παλαιστίνιους γιατρούς, δεκαέξι ασθενείς και 40 συνοδοί τους πέρασαν στην Αίγυπτο χθες. Παράλληλα, πηγή της αστυνομίας της Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 40 άτομα εισήλθαν στη Γάζα μέσω της Ράφας.
Από την έναρξη της εκεχειρίας στις 10 Οκτωβρίου 2025, τουλάχιστον 530 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με τοπικούς υγειονομικούς. Την ίδια περίοδο, Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτώσει τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.