ΓΔ: 1430.9 -2.95% Τζίρος: 118.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κυβερνήτες στις ΗΠΑ αμφιβάλλουν για την εκκίνησης της οικονομίας στις αρχές Μαΐου

Οι κυβερνήτες και οι τοπικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τον περιορισμό της πανδημίας επιβάλλοντας ισχυρότερα μέτρα από αυτά που προβλέπονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Κυβερνήτες αμερικανικών Πολιτειών, αλλά και ειδικοί σε θέματα υγείας εξέφρασαν χθες αμφιβολίες σχετικά με τον στόχο για την έναρξη της επανεκκίνησης της αμερικανικής οικονομίας στις αρχές του επόμενου μήνα, προειδοποιώντας ότι οι γρήγορες κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιδείνωση της εξάπλωσης της COVID-19, σχολιάζει το POLITICO.

«Φοβάμαι πως, αν ανοίξουμε [την οικονομία] πολύ νωρίς και δεν έχουμε ανακάμψει υγειονομικά από τον κορονοϊό, θα είναι σαν να ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά, ακόμη και χωρίς να έχουμε πρόθεση» δήλωσε ο Φιλ Μέρφι κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι στην εκπομπή «State of the Union» του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Ο ίδιος έδωσε έμφαση ότι θα πρέπει να υπάρξει μία υγειονομική ανάκαμψη πριν να υπάρξει μία οικονομική ανάκαμψη. «Πρέπει να γίνει με αυτή τη σειρά» είπε χαρακτηριστικά ο Μέρφι.

Καθώς ο Λευκός Οίκος κινείται για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας από την 1η Μαΐου, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ θα πρέπει να συμμαχήσουν γύρω από ένα μοναδικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει στους Αμερικανούς, αλλά και στις επιχειρήσεις, να λειτουργήσουν, καθώς η πανδημία COVID-19 εξαπλώνεται επιθετικά, σχολιάζει το POLITICO.

Το Νιου Τζέρσι και η Πολιτεία της Νέας Υόρκης έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες από την εξάπλωση του κορονοϊού, καταγράφοντας περίπου τους μισούς από τους 22.000 θανάτους.

Οι κυβερνήτες και οι τοπικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 επιβάλλοντας την εφαρμογή ισχυρότερων μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, από αυτά που προβλέπονται στις οδηγίες που έχει εκδώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τόσο οι αξιωματούχοι αυτοί, όσο και ειδικοί από το χώρο της υγείας προειδοποιούν ότι χωρίς την εξασφάλιση επαρκούς διαγνωστικής ικανότητας, αλλά και πιθανής ανοσίας, στο πλαίσιο οποιασδήποτε προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας, οι περιοχές που με σκληρά μέτρα έχουν επιτύχει αποτελέσματα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα πληγούν θανατηφόρα και άμεσα.

Αντί μιας τέτοιας κεντρικής επιδίωξης, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν εμπλακεί σε μία ουσιαστική, αλλά ανοργάνωτη προσπάθεια υποστήριξης της επιθυμίας του Αμερικανού προέδρου για την αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και τη σταθεροποίηση των οικονομικά εύθραυστών χρηματαγορών, στο μέσον μιας εκλογικής χρονιάς.

Οι συνεχώς εξελισσόμενες συζητήσεις στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου σχετικά με το πότε, αλλά και το πώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, γίνονται με φόντο τον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων στις ΗΠΑ που έχουν φτάσει τις 22.000, αλλά και τον κορονοϊό που εξαπλώνεται τόσο σε πόλεις, όσο και σε αγροτικές περιοχές.

«Θα πω αυτό: Θέλω να ανοίξω [την οικονομία] όσο το δυνατό πιο γρήγορα μπορούμε. Πρέπει να ανοίξουμε τη χώρα μας» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης που έγινε την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο. Όταν ρωτήθηκε με ποια δεδομένα θα λάβει τις αποφάσεις του, ο ίδιος έδειξε το κεφάλι του, λέγοντας: «Τα δεδομένα είναι εδώ. Αυτά είναι τα δεδομένα μου. Αυτό είναι που μπορώ να κάνω».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διαρροή του κορονοϊού από κινεζικό εργαστήριο «βλέπει» το FBI

Μετά από άρθρο της Wall Street Journal, ο διευθυντής τους FBI Κ. Ρέι εκτιμά πως η πανδημία είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε περιστατικό σε εργαστήριο στην πόλη Ουχάν και κατηγορεί την Κίνα πως εμποδίζει την έρευνα που διεξάγεται.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίδραση Πεκίνου για τις κατηγορίες ότι η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει επίσης να εξετάσει τα αμερικανικά εργαστήρια, που βρίσκονται στο επίκεντρο της αμερικανικής έρευνας κατά της βιοτρομοκρατίας.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο υγειονομικός περιορισμός ένας από τους τελευταίους που παρέμεναν ακόμη σε ισχύ στις ΗΠΑ, είχε οδηγήσει στην απόταξη περίπου 8.000 ανθρώπων, 3.717 Πεζοναυτών, 1.816 μελών του στρατού ξηράς και 2.064 του ναυτικού.