ΓΔ: 2483 0.41% Τζίρος: 131.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:23:36
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο

Ουγγαρία και Σλοβακία ανακόπτουν την 18η δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά Ρωσίας

Οι Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα ασκούν βέτο στο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, απαιτώντας εξαίρεση από την απαγόρευση ρωσικών ενεργ. προϊόντα., προκαλώντας ένταση πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Την απόφασή τους να μην στηρίξουν το νέο, 18ο κατά σειρά, πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν η Ουγγαρία και η Σλοβακία, όπως γνωστοποίησε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Πέτερ Σιγιάρτο, με δήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook.

Οι δύο χώρες διαφωνούν με την πρόθεση της ΕΕ να σταματήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων, προβάλλοντας την ενεργειακή τους εξάρτηση ως βασικό επιχείρημα.

 «Η ΕΕ θέλει να εμποδίσει κράτη μέλη, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, να αγοράζουν φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σιγιάρτο.

Διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών εκτιμούν ότι η στάση Βουδαπέστης και Μπρατισλάβας λειτουργεί ως διαπραγματευτική πίεση και εμφανίζονται αισιόδοξοι πως θα βρεθεί συμβιβαστική λύση πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι για την έγκριση των κυρώσεων απαιτείται ομοφωνία των 27 κρατών-μελών.

Το νέο πακέτο κυρώσεων, το οποίο προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Ιουνίου, περιλαμβάνει περιορισμούς στους τομείς των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας, των τραπεζών και της στρατιωτικής βιομηχανίας.

Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο ξεκαθάρισε ότι η στήριξη του πακέτου εξαρτάται από την εξεύρεση ειδικής ρύθμισης που να προστατεύει τη Σλοβακία από τις συνέπειες του ενεργειακού αποκλεισμού.

Παρά τις πιέσεις της ΕΕ για μείωση της εξάρτησης από ρωσικούς πόρους, τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σλοβακία διατηρούν στενές ενεργειακές και πολιτικές σχέσεις με τη Μόσχα.

 Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, κάλεσε την Ένωση να αποσύρει από την ατζέντα τη συζήτηση περί απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, επικαλούμενος τη νέα αστάθεια στις τιμές ενέργειας λόγω των αμερικανικών επιδρομών στο Ιράν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρέζος ΥΠΕΞ σε βίντεο: Συζήτηση για κυρώσεις ΕΕ με Ρωσία

Διέρρευσε ηχητικό συνομιλίας των ΥΠΕΞ Ουγγαρίας και Ρωσίας για τις κυρώσεις της ΕΕ, λίγο πριν τις ούγγρικες εκλογές. Ο Σιγιάρτο στο Facebook χαρακτήρισε την υποκλοπή «τεράστιο σκάνδαλο», χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θεωρεί την ΕΕ εταίρο για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την ΕΕ ως εταίρο σε συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν πραγματικές διαπραγματεύσεις και στηρίζουν το καθεστώς Ζελένσκι για τη συνέχιση της σύγκρουσης.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστριακός καγκελάριος: Η ΕΕ να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις με Πούτιν

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Στόκερ, δήλωσε στους Financial Times ότι η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τη δυναμική των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία και να προωθήσει διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ευρωπαίοι ίσως επηρέασαν αρνητικά τον Τραμπ στη σύνοδο G7

Σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως επηρέασαν τον Τραμπ με αρνητικές ιδέες στη G7, αλλά ο ίδιος μένει σταθερός στις απόψεις του. Η Μόσχα αναμένει ακόμη επίσκεψη των Γουίτκοφ και Κούσνερ, χωρίς ορισμένη ημερομηνία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Αναγκαία η δυναμική επανενεργοποίηση της G7 για πίεση στη Μόσχα

Ο Μακρόν τόνισε τη σημασία της επανακινητοποίησης της G7 για την ενίσχυση της πίεσης και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας τη σαφή σύγκλιση απόψεων και τα ξεκάθαρα συμπεράσματα για την Ουκρανία στη φετινή Σύνοδο.