ΓΔ: 2065.04 2.90% Τζίρος: 339.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:25
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τη ρωσική σημαία μπροστά από ένα κτίριο.

Ουγγαρέζος ΥΠΕΞ σε βίντεο: Συζήτηση για κυρώσεις ΕΕ με Ρωσία

Διέρρευσε ηχητικό συνομιλίας των ΥΠΕΞ Ουγγαρίας και Ρωσίας για τις κυρώσεις της ΕΕ, λίγο πριν τις ούγγρικες εκλογές. Ο Σιγιάρτο στο Facebook χαρακτήρισε την υποκλοπή «τεράστιο σκάνδαλο», χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα.

Λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, ήρθε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό που φέρεται να καταγράφει συνομιλία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ. Το ηχητικό δημοσιεύθηκε από το ερευνητικό μέσο Visquare.org, με έδρα τη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με το Visquare, το ηχητικό προέρχεται από τηλεφωνική συνδιάλεξη που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2024. Το Ρόιτερς ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα του υλικού, ενώ ο Σιγιάρτο, σε βίντεο στο Facebook, χαρακτήρισε την υποκλοπή των τηλεφωνικών του συνομιλιών ως «τεράστιο σκάνδαλο».

Η διαρροή ακολουθεί την εντολή του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για έρευνα σχετικά με πιθανές τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του Σιγιάρτο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τον πολιτικό αντίκτυπο των αποκαλύψεων για τους δεσμούς της Ουγγαρίας με τη Ρωσία, σε μια περίοδο έντονου προεκλογικού αγώνα.

Το περιστατικό εντείνει τις ανησυχίες στις Βρυξέλλες ότι η Ουγγαρία ενδέχεται να εξυπηρετεί ρωσικά συμφέροντα εντός της ΕΕ, υπονομεύοντας τις προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας. Ο Όρμπαν επιμένει πως στόχος του είναι να κρατήσει τη χώρα εκτός πολέμου, προστατεύοντας τα εθνικά της συμφέροντα.

Το περιεχόμενο του ηχητικού και οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με το Visquare, ο Λαβρόφ φέρεται να υπενθύμισε στον Σιγιάρτο υπόσχεση να αφαιρεθεί η αδελφή Ρώσου επιχειρηματία από τον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ. Ο Σιγιάρτο φέρεται να απάντησε ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα υποβάλουν σχετική πρόταση την επόμενη εβδομάδα, λέγοντας: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να τη βγάλουμε».

Το μέσο αναφέρει επίσης ύπαρξη δεύτερης συνομιλίας, χωρίς δημοσιοποίηση ηχητικού, στην οποία ο Σιγιάρτο φέρεται να συζήτησε με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν για την άρση κυρώσεων που στοχεύουν τον ρωσικό σκιώδη στόλο πετρελαιοφόρων. Εκπρόσωπος του Visquare δήλωσε ότι η αυθεντικότητα του υλικού επιβεβαιώθηκε με τη βοήθεια ειδικών και πηγών σε περισσότερες από μία χώρες.

Παράλληλα, ο Σιγιάρτο δεν αρνήθηκε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαβρόφ και επανέλαβε τις καταγγελίες του για παρακολούθηση από ξένες υπηρεσίες. «Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο... ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες υπέκλεπταν συνεχώς τις τηλεφωνικές κλήσεις μου», τόνισε στο Facebook.

Αντιδράσεις από Σλοβακία και διεθνή ΜΜΕ

Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής. Το σλοβακικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα, ενώ ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο υπογράμμισε ότι η αφαίρεση προσώπου από τον κατάλογο κυρώσεων απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Όρμπαν, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 16 ετών. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Tisza προηγείται στις περισσότερες ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις.

Ο Σιγιάρτο έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ενώ τον Μάρτιο συναντήθηκε με τον Πούτιν για ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού. Δημοσίευμα της Washington Post είχε αναφέρει ότι ο Σιγιάρτο πραγματοποιούσε τακτικές επικοινωνίες με τον Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων της ΕΕ, κάτι που ο ίδιος αρχικά διέψευσε, αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι διαβουλεύεται με τρίτες χώρες, χαρακτηρίζοντας αυτή την πρακτική «απολύτως φυσιολογική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία και Σλοβακία ανακόπτουν την 18η δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά Ρωσίας

Οι Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα ασκούν βέτο στο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, απαιτώντας εξαίρεση από την απαγόρευση ρωσικών ενεργ. προϊόντα., προκαλώντας ένταση πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Μανόμετρο φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πιθανή διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η ρωσική κυβέρνηση θα συνεδριάσει άμεσα για να εξετάσει τη διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νόβακ, μετά τις δηλώσεις Πούτιν για πιθανή διακοπή λόγω της κρίσης στο Ιράν.
Σημαία Ουγγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Η Ουγγαρία παραβίασε το δίκαιο με το κλείσιμο ανεξάρτητου ραδιοφώνου

Το ΔΕΕ αποφάσισε πως η Ουγγαρία παραβίασε το ευρωπαϊκό δίκαιο αρνούμενη την ανανέωση άδειας του ανεξάρτητου Klubradio, που ασκεί κριτική στον Ορμπάν. Ο σταθμός εκπέμπει μόνο διαδικτυακά από το 2021 και το θέμα ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν προτείνει μόνιμη απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου στις 15/4

Η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει νόμο για μόνιμη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις 15 Απριλίου, τρεις μέρες μετά τις εκλογές στην Ουγγαρία, ώστε να μην επηρεαστεί η διαδικασία, παρά τις ενστάσεις Ουγγαρίας και Σλοβακίας.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς συμφωνία για το 20ό πακέτο κυρώσεων ΕΕ-Ουκρανίας, λέει η Κάλας

Η Κάγια Κάλας εξέφρασε λύπη για το βέτο της Ουγγαρίας στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί πισωγύρισμα ενόψει της επετείου εισβολής στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα δεν πέτυχε τους στόχους της.