ΓΔ: 2125.58 -0.22% Τζίρος: 174.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:19:41
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
Σημαίες Ουκρανίας και Ρωσίας σε τραπέζι διαπραγμάτευσης με έγγραφα.

Η ΕΕ ενέκρινε ομόφωνα δάνειο 90 δισ. προς την Ουκρανία για το 2026-2027

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν δάνειο 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία για την περίοδο 2026-2027, με αποπληρωμή που θα ξεκινήσει μόνο μετά την καταβολή αποζημιώσεων από τη Ρωσία.

Οι 27 αρχηγοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν ομόφωνα τη χορήγηση δανείου ύψους 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για τα έτη 2026-2027, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. 

Το δάνειο θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανεισμού της ΕΕ από τις κεφαλαιαγορές και θα υποστηριχθεί από το διαθέσιμο δημοσιονομικό περιθώριο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Στις εγγυήσεις που συνοδεύουν το δάνειο, επισημαίνεται ότι οι χώρες Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία δεν θα συμμετέχουν στις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις.

 Η απόφαση αυτή θεωρείται κρίσιμη για τη διατήρηση της συνοχής και της ενότητας εντός της ΕΕ, ενώ διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του Κιέβου για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, το δάνειο θα καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας. 

Η αποπληρωμή του δανείου από την Ουκρανία θα ξεκινήσει μόνο όταν η Ρωσία καταβάλει αποζημιώσεις.

Ο κ. Κόστα αναφέρθηκε επίσης στα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σημειώνοντας πως η ΕΕ διατηρεί το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή του δανείου. 

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει εντολή να συνεχίσει τις εργασίες για το δάνειο αποζημιώσεων, βασιζόμενο στα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί να αποπληρώσει το δάνειο μόνο όταν λάβει αποζημιώσεις. 

Μέχρι τότε, τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν δεσμευμένα, με την ΕΕ να διατηρεί το δικαίωμα χρήσης των ταμειακών υπολοίπων για τη χρηματοδότηση του δανείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς συμφωνία για το 20ό πακέτο κυρώσεων ΕΕ-Ουκρανίας, λέει η Κάλας

Η Κάγια Κάλας εξέφρασε λύπη για το βέτο της Ουγγαρίας στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί πισωγύρισμα ενόψει της επετείου εισβολής στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα δεν πέτυχε τους στόχους της.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν ζητά άμεση έγκριση του 20ού πακέτου κυρώσεων κατά Μόσχας

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την ΕΕ να ενισχύσει την πίεση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη έγκρισης του 20ού πακέτου κυρώσεων που εμποδίζεται από την Ουγγαρία. Συζητήσεις θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία μπλοκάρει το 20ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά Ρωσίας

Ο ΥΠΕΞ Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως θα μπλοκάρει το 20ό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της διακοπής ροής ρωσικού πετρελαίου μέσω Droujba, τονίζοντας ότι όσο διαρκεί το μπλοκάρισμα, η Ουγγαρία θα μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις.
Ρόμπερτ Φίτσο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Φίτσο κατηγορεί την Ουκρανία για καθυστέρηση πετρελαιαγωγού

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την Ουκρανία ότι καθυστερεί τη λειτουργία πετρελαιαγωγού για να πιέσει την Ουγγαρία να στηρίξει την ένταξή της στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να παραθέσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό του.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Άρνηση Ορμπάν να στηρίξει κοινή δήλωση ΕΕ για την Ουκρανία

Ο Βίκτορ Ορμπάν αρνήθηκε να συνυπογράψει την κοινή δήλωση ΕΕ για την Ουκρανία, καλώντας «να δοθεί ευκαιρία στην ειρήνη» και προτείνοντας σύνοδο ΕΕ-Ρωσίας, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν.