ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σιδηρούς Θόλος Ισραήλ
Εκτόξευση πυραύλου από το σύστημα Σιδηρούς Θόλος κατά τη διάρκεια δοκιμής στο Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις αναχαίτισαν ιρανική επίθεση με πυραύλους και drones

Λήξη συναγερμού στο Ισραήλ καθώς αναχαιτίστηκε η νέα ιρανική επίθεση με πυραύλους και drones. Στην δεύτερη εβδομάδα μπαίνει ο πόλεμος με το Ιράν.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ κατέβασαν το επίπεδο συναγερμού σε τομείς της χώρας, ενημερώνοντας πως οι πολίτες μπορούν να βγουν από τα καταφύγια, καθώς η απειλή εξαιτίας πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν πέρασε.

Λίγο νωρίτερα, ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ, ιδίως στο νότιο τμήμα της χώρας, που καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από έρημο.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως η αντιαεροπορική άμυνα απώθησε ιρανική επιδρομή με drones. Τρία αναχαιτίστηκαν εν πτήσει πάνω από τη Νεκρά Θάλασσα, διευκρίνισε μέσω Telegram. Ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας μετά τις 03:00 σε ορισμένους τομείς.

Η ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, ορκισμένους εχθρούς, κλείνει σήμερα την πρώτη της εβδομάδα κι εισέρχεται στη δεύτερη.

Νέος επικεφαλής πληροφοριών στο Ιράν

Το Ιράν ονόμασε νέο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης, τον ταξίαρχο Ματζίντ Χανταμί, αντικαθιστώντας τον Μοχαμάντ Καζεμί, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό την Κυριακή, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Τα χρόνια που οι μάρτυρες διοικητές μας Καζεμί και Μοαγέγ διηύθυναν την υπηρεσία του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, είδαμε σημαντική ανάπτυξη όλων των διαστάσεων της συλλογής πληροφοριών», ανέφερε ο υποστράτηγος Μοχαμάντ Πακπούρ, ο νέος επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών Καζεμί σκοτώθηκε την Κυριακή 15η Ιουνίου μαζί με δυο άλλους ανώτατους αξιωματικούς της υπηρεσίας πληροφοριών, τους Χασάν Μοαγέγ και Μόχσεν Μπαγερί, σε πλήγμα της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ.

«Τρεις στρατηγοί της υπηρεσίας πληροφοριών (...) δολοφονήθηκαν κι έπεσαν μάρτυρες», μετέδωσε εκείνη την ημέρα το IRNA, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο υποστράτηγος Πακπούρ απείλησε την περασμένη Παρασκευή πως θα ανοίξουν «οι πύλες της κόλασης» και το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με «καταστροφικές συνέπειες» μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εύρους άνευ προηγουμένου και χερσαίες επιχειρήσεις καταστροφών ή δολιοφθορών που εξαπέλυσε στο ιρανικό έδαφος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Επαφές με Νετανιάχου και Πεζεσκιάν, μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράν. Ο Πούτιν πρότεινε ρωσική διαμεσολάβηση και αναμένεται να μιλήσει και με τον πρόεδρο του Ιράν.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έτοιμο να απαντήσει δυναμικά σε Ισραήλ και ΗΠΑ, λένε οι Φρουροί

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησε ότι η χώρα θα απαντήσει δυναμικά σε κάθε επίθεση από ΗΠΑ ή Ισραήλ, κατηγορώντας τους ηγέτες τους ως υπεύθυνους για αναταραχές και «δολοφόνους της ιρανικής νεολαίας».
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Εγγυήσεις από Χεζμπολάχ για αποχή από επιθέσεις στο Ιράν ζητούν διπλωμάτες

Διπλωμάτες ζήτησαν εγγυήσεις από τη Χεζμπολάχ να μην επιτεθεί αν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ χτυπήσουν το Ιράν. Η οργάνωση δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, εκτιμώντας πως θα δράσει μόνο αν υπάρξει υπαρξιακή απειλή για το Ιράν.
Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις διαδηλώσεις στο Ιράν, λέει ο Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί τις διαδηλώσεις στο Ιράν, εκφράζοντας θαυμασμό για το θάρρος των Ιρανών πολιτών και ευχόμενος την απελευθέρωσή τους από την τυραννία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κατηγορίες κατά ΗΠΑ και Ισραήλ για ανάμειξη στις διαδηλώσεις

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε ΗΠΑ και Ισραήλ για παρέμβαση στις διαδηλώσεις στο Ιράν, τονίζοντας πως στοχεύουν να τις μετατρέψουν σε βίαιες, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Δεν θα αφήσουμε το Ιράν να επανεκκινήσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε στην Κνεσέτ πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αναβιώσει το βαλλιστικό πρόγραμμά του, τονίζοντας πως αν το Ισραήλ δεχτεί επίθεση, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Οι σχέσεις Ιράν-Ισραήλ παραμένουν τεταμένες.