ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τίτζα Κάλας Εσθονία
Η Τίτζα Κάλας, πρωθυπουργός Εσθονίας, σε πολιτική εκδήλωση με σημαίες ΕΕ στο φόντο.

Κάλας: Επείγουσα η αποκλιμάκωση στη Μ. Ανατολή – Όχι πυρηνική βόμβα στο Ιράν

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ κάλεσε σε άμεση αποκλιμάκωση Ισραήλ–Ιράν και ξεκαθάρισε ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά – μόνη λύση η διπλωματία.

Την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, επαναλαμβάνοντας την επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση, καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Κάλας ξεκαθάρισε ότι «το Ιράν δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνική βόμβα», προσθέτοντας πως η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης. 

«Η ΕΕ θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Η ίδια προειδοποίησε ότι η επιείκεια απέναντι στο Ιράν δεν αποτελεί επιλογή, καθώς –όπως είπε– «η Τεχεράνη επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα» σε μια ήδη εύθραυστη περιφερειακή συγκυρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλές Χούθι για επιθέσεις σε αμερικανικά και ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά

Η επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ προειδοποιεί για πιθανές επιθέσεις των Χούθι σε πλοία με ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα σε Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπο του Άντεν, διατηρώντας υψηλό συναγερμό για την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: ΕΕ, ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας τόνισε ότι δεν πρέπει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και κάλεσε σε επανέναρξη διαλόγου, ενώ πρόσθεσε πως οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία αποκλείει συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον του Ιράν

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως η Βρετανία δεν μετείχε στις επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, αλλά θα προστατεύσει τα βρετανικά και συμμαχικά συμφέροντα με αμυντική συνδρομή. Χαρακτήρισε το ιρανικό καθεστώς «αποκρουστικό».
Λαρς Κλίνγκμπάιλ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Κλινγκμπάιλ προειδοποιεί για κλιμάκωση λόγω των ιρανικών αντιποίνων

Ο Λαρς Κλινγκμπάιλ ζήτησε μέτρα για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για δυσανάλογα ιρανικά αντίποινα και καλώντας όλες τις πλευρές σε διάλογο για τον τερματισμό των πυρηνικών και αποσταθεροποιητικών δράσεων.