ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κριστίν Λαγκάρντ ομιλία
Φωτογραφία Shutterstock

Αντίδραση Κρ. Λαγκάρντ μετά τις επιθετικές δηλώσεις Τραμπ για την ΕΕ

Η Κριστίν Λαγκάρντ, καταδίκασε τη «φρικτή» έκφραση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την ΕΕ ότι δημιουργήθηκε για να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Κριστίν Λαγκάρντ, επέκρινε χθες Δευτέρα τη «φρικτή» φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόσφατα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιδρώντας στον ισχυρισμό του πως δημιουργήθηκε για να «ξαφρίζει» τις ΗΠΑ.

Θύμισε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι οι ΗΠΑ είχαν ενθαρρύνει την ίδρυση της ΕΕ και πρόσθεσε ότι το να λέγεται πως «δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα με σκοπό να καταφέρει πλήγμα στις ΗΠΑ» είναι κάτι «αντίθετο στην κοινή λογική» και «ενάντιο στην ιστορία» καθώς «ασφαλώς δεν είναι αυτός ο σκοπός» της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο Ντ. Τραμπ έκανε τις επίμαχες δηλώσεις για την ΕΕ νωρίτερα φέτος, όταν απείλησε να την πλήξει με δυσβάστακτους τελωνειακούς δασμούς, κατ’ αυτόν «ανταποδοτικούς», επικαλούμενος το εμπορικό πλεόνασμά της έναντι της χώρας του.

Για την κυρία Λαγκάρντ, τα σχόλια αυτά του κ. Τραμπ είναι μέρος της «πρόκλησης» που αρέσκεται να χρησιμοποιεί και «έχουμε συνηθίσει, δυστυχώς», όπως παρατήρησε, συμπληρώνοντας πως ενθαρρύνει την ΕΕ να συνεχίσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ για να κλειστεί συμφωνία.

Στην πιο πρόσφατη φραστική επίθεσή του εναντίον των Βρυξελλών, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε την Παρασκευή να προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών 50% σε ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από την 1η Ιουνίου, ερίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε «πουθενά». Όμως κατόπιν, την Κυριακή, ανακοίνωσε πως παρατείνει την προθεσμία για την εφαρμογή των δασμών μέχρι την 9η Ιουλίου, έπειτα από συνδιάλεξη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για την Κριστίν Λαγκάρντ, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν «απλά να κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα», να «παριστάνουν».«Πρέπει να εμπλακούμε σε διάλογο, να συνεργαστούμε με την ομάδα του, να ακούσουμε τι προτείνει», κατόπιν «να κάνουμε δικές μας προτάσεις και να διαπραγματευτούμε», εξήγησε.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει δασμούς «βάσης» 10% που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ τον περασμένο μήνα στις εισαγωγές από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς και δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο, ο Μάρος Σέφτσοβιτς, κι ο ομόλογός του αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα εμπορίου (USTR), ο Τζέιμισον Γκριρ, επρόκειτο να συνομιλήσουν χθες, μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να μην υλοποιήσει άμεσα την απειλή του για δασμούς 50%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικαστική σφύρα Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Να προστατεύσει η ΕΕ το ΔΠΔ μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Το Βέλγιο ζήτησε από την ΕΕ να προστατεύσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, με τον ΥΠΕΞ Πρεβό να τις καταδικάζει έντονα. Ανησυχία εξέφρασε και ο Νορβηγός ΥΠΕΞ για την επέκτασή τους.
Κριστίν Λαγκάρντ ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαγκάρντ: Υπέρ στοχευμένων μέτρων με ορισμένη διάρκεια για την ενέργεια

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, υποστηρίζει στοχευμένα και χρονικά περιορισμένα μέτρα για την ενεργειακή κρίση, απαντώντας σε ερώτηση για εξαίρεση κρατικών δαπανών λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην ΕΕ για δηλώσεις Τραμπ περί μείωσης εξαγωγών ντίζελ

Η Κομισιόν εξέφρασε ανησυχία για τις δηλώσεις Τραμπ περί περιορισμού εξαγωγών αμερικανικού ντίζελ προς την ΕΕ, τονίζοντας πως τυχόν απαγόρευση θα έχει αρνητικές συνέπειες και στις δύο πλευρές.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ κατά ΕΕ για το σχέδιο σύνδεσης με τον Καναδά - Απειλεί με δασμούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να διακόψει το εμπόριο με την ΕΕ, αντιδρώντας στην πρόταση να γίνει ο Καναδάς πρώτη χώρα-συνδεδεμένο μέλος. Χαρακτήρισε το σχέδιο «γελοίο», ενώ αυτό το καθεστώς δεν προβλέπεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ απειλεί να διακόψει το εμπόριο με ΕΕ λόγω σχεδίου σύνδεσης Καναδά

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να διακόψει τις συναλλαγές με την ΕΕ και να επιβάλει δασμούς, αντιδρώντας στην πρόταση η Κομισιόν να δεχθεί τον Καναδά ως συνδεδεμένο μέλος, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «γελοίο» και «εχθρική ενέργεια».