ΓΔ: 2615.06 0.25% Τζίρος: 159.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:27:35
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου

Τουρκία και Αίγυπτος σε ενεργειακή συνεργασία με συμμετοχή των BOTAŞ - EGAS

Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε ότι, μετά τη συμφωνία με την EGAS, η πλωτή μονάδα LNG της BOTAŞ θα τεθεί για πρώτη φορά σε λειτουργία εκτός Τουρκίας.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε σήμερα ότι μετά τη σύμβαση που υπεγράφη με την αιγυπτιακή εταιρεία EGAS, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της τουρκικής BOTAŞ (Pipelines and Petroleum Transport SA) θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

Με γραπτή δήλωσή του μετά τη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Καρίμ Μπαντάουι, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι στην 100ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου, υπεγράφησαν δύο σημαντικές συμφωνίες οι οποίες θα ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. 

Tόνισε στις δηλώσεις του ότι: «Υπογράψαμε με τον κ. Μπαντάουι μνημόνιο κατανόησης το οποίο εδράζει τη συνεργασία μας στους τομείς των υδρογονανθράκων και των ορυχείων σε θεσμική βάση. 

Στο πλαίσιο αυτό, θα αυξήσουμε την ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης για την εκπόνηση κοινών μελετών σε στρατηγικούς τομείς όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η γεωθερμία, το υδρογόνο και τα κρίσιμα ορυκτά».

Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ανέφερε επίσης: «Με τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της εθνικής μας εταιρείας BOTAŞ και της δημόσιας ενεργειακής εταιρείας της Αιγύπτου EGAS, μια μονάδα FSRU από το απόθεμα της BOTAŞ θα εξυπηρετεί περιοδικά στο εξωτερικό για πρώτη φορά. 

Έτσι, θα ξεκινήσει ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο χρήσης που θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο τόσο της χώρας μας όσο και της Αιγύπτου. 

Πιστεύω ειλικρινά ότι τα βήματα αυτά θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου και εύχομαι να αυτές να είναι ευοίωνες για τις χώρες μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορτηγό LNG σε λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Πρόταση για κοινό μηχανισμό αγοράς πετρελαίου και αερίου

Η Αίγυπτος παρουσίασε πέντε νέες πρωτοβουλίες για την αραβική ενεργειακή ασφάλεια, με χάρτη διασύνδεσης ενέργειας, συντονισμό αγορών πετρελαίου/φυσικού αερίου και ψηφιακή πλατφόρμα επενδύσεων σε ενέργεια και ΑΠΕ.
αντλίες άντλησης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας

Οι αγωγοί TurkStream και Blue Stream λειτουργούν στο μέγιστο για την προμήθεια αερίου στην Τουρκία, ενώ η συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας συνεχίζεται, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για διακοπή εισαγωγών ρωσικής ενέργειας.
Σημαία Ιράκ κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία-Ιράκ: Ετήσια συμφωνία για τη χρήση του αγωγού πετρελαίου

Η Τουρκία και το Ιράκ υπέγραψαν ετήσια συμφωνία για τη λειτουργία του αγωγού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας. Η συμφωνία αφορά ημερήσια δυναμικότητα 750.000 βαρελιών.
Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πιθανές νέες άδειες γεωτρήσεων στη Βόρεια Θάλασσα λέει ο Μπέρναμ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ τόνισε πως θα ακολουθήσει «πραγματιστική» στάση σχετικά με τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, απαντώντας στα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για νέες άδειες γεωτρήσεων.