Από ένα έως τρία χρόνια θα χρειαστούν προκειμένου να υπάρξει έκδοση κορονομολόγου, όπως τουλάχιστον ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ σε δηλώσεις του στους «Financial Times», καθώς θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ο κατάλληλος ευρωπαϊκός μηχανισμός που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη δράση.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ εάν υπάρξει η κατάλληλη πολιτική απόφαση είναι δυνατή η έκδοση των ομολόγων ειδικού σκοπού αλλά «θα πάρει ένα, δυο ή τρία χρόνια και τα κράτη μέλη θα πρέπει να βρουν κεφάλαιο ή εγγυήσεις ή να δώσουν μελλοντικά έσοδα. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ομόλογα από το τίποτα».
Παράλληλα εκτιμά ότι ο ESM διαθέτει τα κατάλληλα κεφάλαια, τα οποία φθάνουν στα 410 δισ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτήσει τα κράτη-μέλη και ως εκ τούτου θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυσή του, κάτι το οποίο έχουν υποστηρίξει οι χώρες του Βορρά.
Σαφώς τάσσεται υπέρ της χρήσης της ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής (ECCL), τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αναστατώσει τις αγορές και δηλώνοντας ότι «μπορεί να είναι μια εξασφάλιση για τις αγορές επειδή ξέρουν ότι αν συμβεί κάτι απροσδόκητο, αν σε αντίθεση με την γενική παραδοχή χρειαστούν χρήματα, θα είναι διαθέσιμα πολύ γρήγορα», ενώ εκτιμά ότι το Eurogroup θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα και κυρίως με τον χρόνο ωρίμανσης των δανείων που δίνονται μέσω του ECCL.
Επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ο Μηχανισμό διαθέτει μεγάλη ευελιξία και μάλιστα μεγαλύτερη –σε επίπεδο πόρων- από το ΔΝΤ, καθώς «δεν υπάρχουν όρια» στη χρήση του, ενώ σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει χώρες όπως η Ιταλία, τονίζει ότι τα δάνεια μέσω ECCL δεν πρόκειται να συνοδεύονται με όρους ανάλογους με αυτούς που υπήρχαν κατά την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Εκτιμά ότι τέτοιου είδους δάνεια θα έχουν ως βασικό όρο τα κεφάλαια να κατευθυνθούν στη στήριξη των δημόσιων Συστημάτων Υγείας ή στην τόνωση της ρευστότητας των κρατών προκειμένου να λάβουν οικονομικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.