ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φρίντριχ Μερτς
Ο Φρίντριχ Μερτς της CDU σε δηλώσεις στη Γερμανία.

Ο Μερτς απορρίπτει το αίτημα των ΗΠΑ για άμεσες εκλογές στην Ουκρανία

Ο Φρίντριχ Μερτς απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για εκλογές στην Ουκρανία και στήριξε τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τη διερεύνηση ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς απέρριψε την εισήγηση του προέδρου των ΗΠΑ για διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής απόφασης για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου το οποίο θα διερευνήσει ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD από το Κίεβο, ο κ. Μερτς έκανε λόγο για «εκπληκτικά υψηλό βαθμό συμφωνίας» με τις ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε ωστόσο και την διαφορά απόψεων στο θέμα της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στην χώρα.

«Το ουκρανικό σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν σε περίοδο πολέμου. Νομίζω ότι πρέπει όλοι να το σεβαστούμε.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος αυτής της χώρας και ο συνομιλητής μας», τόνισε ο κ. Μερτς, αναφερόμενος στο κατ' επανάληψη διατυπωμένο αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.

Ο καγκελάριος τάχθηκε από την άλλη πλευρά, υπέρ της απόφασης της ΕΕ για την σύσταση ειδικού δικαστηρίου το οποίο θα εξετάσει ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι φυσικά αυτονόητο. Η Ρωσία διαπράττει τα πιο σοβαρά εγκλήματα υπό την ηγεσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και φυσικά αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει μια μέρα να τιμωρηθούν. Υπάρχουν για αυτό διεθνείς θεσμοί και, όπως ορθώς δήλωσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, πρέπει να το κάνουν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Άγνοια για μυστική συνάντηση Γερμανών-Ρώσων στο Μπακού

Η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει άγνοια για συνάντηση πρώην Γερμανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο πρόεδρος Αλίγιεφ επιβεβαιώνει ότι έγινε, σημειώνοντας πως δεν υπήρχε εμπλοκή ή επίσημη ενημέρωση από Βερολίνο ή Μόσχα.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο εισαγγελέας Ουκρανίας: Δεν ευθύνεται το Κίεβο για τη δολιοφθορά Nord Stream

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας διέψευσε κάθε ανάμειξη της Ουκρανίας στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022 και πρότεινε κοινή έρευνα με τη Γερμανία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής Ουκρανών αξιωματούχων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ευρωπαίοι ίσως επηρέασαν αρνητικά τον Τραμπ στη σύνοδο G7

Σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως επηρέασαν τον Τραμπ με αρνητικές ιδέες στη G7, αλλά ο ίδιος μένει σταθερός στις απόψεις του. Η Μόσχα αναμένει ακόμη επίσκεψη των Γουίτκοφ και Κούσνερ, χωρίς ορισμένη ημερομηνία.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Πιθανή έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών Γερμανίας-Ρωσίας το καλοκαίρι

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε πως ενδέχεται να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία το καλοκαίρι, επισημαίνοντας ότι ούτε Ρωσία ούτε Ουκρανία έχουν στρατιωτικό πλεονέκτημα και ο Πούτιν εξετάζει σοβαρά τη διαδικασία.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο δρόμος προς ΕΕ παραμένει ανοιχτός για Σερβία, δηλώνει ο Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να επιλέξει το μέλλον της και να σταματήσει τους δισταγμούς μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Ευρώπης, τονίζοντας πως ο δρόμος προς την ΕΕ παραμένει ανοιχτός για το Βελιγράδι.