ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται στο Οβάλ Γραφείο με κόκκινο καπέλο 'MAKE AMERICA GREAT AGAIN'.

Τραμπ: Διάταγμα για δωρεάν πτήσεις εξωτερικού για μετανάστες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε διάταγμα για να προωθήσει την εθελοντική αποχώρηση μεταναστών, προτείνοντάς τους δωρεάν πτήσεις, καθώς το πρόγραμμα απελάσεων του συναντά νομικά εμπόδια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το πρόγραμμα μαζικών απελάσεων μεταναστών του οποίου αντιμετωπίζει δικαστικά εμπόδια, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι υπέγραψε διάταγμα προκειμένου να ενθαρρύνει κάποιους παράτυπους μετανάστες να «αυτοαπελαθούν», προτείνοντάς τους δωρεάν πτήσεις.

«Θα διευκολύνουμε στο μέγιστο την αποχώρηση παράτυπων αλλοδαπών», δήλωσε ο Τραμπ σε βίντεο που ανήρτησε στο Truth Social.

«Οποιοσδήποτε παράνομος μετανάστης μπορεί απλώς να εμφανιστεί σε ένα αεροδρόμιο και να πάρει μια δωρεάν πτήση (για να φύγει) από τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος εξήγησε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να κλείνουν θέση σε μια πτήση μέσω εφαρμογής από το κινητό τους τηλέφωνο.

«Αν δεν είναι εδώ, μπορείτε να πάτε όπου θέλετε», τόνισε.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι όσοι παράτυποι μετανάστες παραμείνουν στις ΗΠΑ θα γίνουν στόχος «κυρώσεων, κυρίως αιφνιδιαστικής απέλασης».

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι θα προσφέρει 1.000 δολάρια στους μετανάστες που θα φύγουν από τις ΗΠΑ με τη θέλησή τους, ενώ θα αναλάβει και τα έξοδα μετακίνησής τους.

Εξάλλου ο Τραμπ σημείωσε ότι όσοι μετανάστες επιλέξουν να ακολουθήσουν αυτή την οδό, «ενδέχεται μία ημέρα» να τους επιτραπεί να επιστρέψουν νόμιμα στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι αυτή η διαδικασία «θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους απέλασης κατά περίπου 70%, την ώρα που το μέσο κόστος σύλληψης, κράτησης και απέλασης ενός παράτυπου μετανάστη στις ΗΠΑ ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 17.121 δολάρια».

Διευκρίνισε εξάλλου ότι ένας μετανάστης από την Ονδούρα έχει ήδη χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα αυτό για να επιστρέψει στη χώρα του.

Ο Τραμπ έχει αναγάγει την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης σε απόλυτη προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του στην προεδρία, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δέχονται «εισβολή» από «εγκληματίες που έρχονται από το εξωτερικό» και κάνοντας συχνά ανακοινώσεις για τις απελάσεις μεταναστών.

Όμως το πρόγραμμά του για μαζικές απελάσεις προσκρούει σε διάφορες αποφάσεις δικαστηρίων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εντολή πληρωμής ελεγκτών ασφαλείας εν μέσω κρίσης στα αεροδρόμια

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή για πληρωμή των μισθών των υπαλλήλων ασφάλειας αεροδρομίων εν μέσω δημοσιονομικής παράλυσης, κατηγορώντας τους δημοκρατικούς για «χάος» και δεσμεύτηκε για εκτελεστικό διάταγμα ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με αποστολή πρακτόρων ICE στα αεροδρόμια λόγω αδιεξόδου

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να στείλει πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας μετανάστευσης στα αμερικανικά αεροδρόμια, αν οι Δημοκρατικοί δεν εγκρίνουν άμεσα τη χρηματοδότηση για την ασφάλειά τους.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απομακρύνθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι από την κυβέρνηση

Ο Τραμπ απέπεμψε την υπουργό Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι λόγω διαφωνιών για την υπόθεση Έπστιν και την καθυστέρηση διώξεων εναντίον αντιπάλων του. Την επαίνεσε δημόσια και ανέθεσε τα προσωρινά καθήκοντα στον Τοντ Μπλανς.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ καλεί τους οπαδούς του να μποϊκοτάρουν τον Σπρίνγκστιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν τις συναυλίες του Μπρους Σπρίνγκστιν, χαρακτηρίζοντάς τον "μέτριο" και "ξερό δαμάσκηνο", ενώ τόνισε πως πάσχει από "σύνδρομο διαταραχής κατά του Τραμπ".