Το Πεκίνο μπορεί να δήλωσε ότι σταματά στο 125% στην επιβολή δασμών σε αμερικανικές εισαγωγές, αλλά διαθέτει πολλά ακόμη «όπλα» για να ασκήσει περισσότερη πίεση στον Ντόναλντ Τραμπ.
Απτή απόδειξη, η απόφασή να διατάξει τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να μην πραγματοποιήσουν νέες παραγγελίες αεροσκαφών από τη Boeing, στερώντας στον αμερικανικό αεροναυπηγικό όμιλο έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες του και μάλιστα σε μία περίοδο που μόλις αρχίζει να ξεπερνά μία σειρά σοβαρών προβλημάτων.
Χάρη σε μία ακόμη αμερικανική εταιρεία που εξαρτάται από αυτήν, την Apple, η Κίνα, έστω και εάν στο προσκήνιο δεν φάνηκε να παρεμβαίνει, ανάγκασε τον Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει τους δασμούς στα τεχνολογικά προϊόντα. Σε διαφορετική περίπτωση, η τιμή του iPhone θα εκτοξεύονταν στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα και απώλειες πολλών δεκάδων δισ. δολαρίων.
Παράλληλα το Πεκίνο έχει αρχίσει να προειδοποιεί τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουρισμό, εργασία ή σπουδές. Αυτό, ιδιαίτερα εάν καταστεί κυβερνητική διαταγή, θα στερούσε από την αμερικανική οικονομία εκατομμύρια δολάρια ετησίως, δεδομένου του μεγάλου αριθμού Κινέζων τουριστών που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπλέον, οι Κινέζοι φοιτητές που σπουδάζουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι από τις μεγαλύτερες ομάδες φοιτητών εκεί, συμβάλλοντας σημαντικά στην αμερικανική οικονομία και το εθνικό εισόδημα μέσω των επενδύσεων στην εκπαίδευση.
Η Κίνα ποντάρει στην αδυναμία της κυβέρνησης Τραμπ να αντέξει αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, ιδίως δεδομένου ότι οι δύο χώρες είναι οικονομικά αλληλένδετες σε πολλές πτυχές. Υπάρχει ένα τεράστιο ποσό διμερών επενδύσεων και σημαντική ροή ψηφιακού εμπορίου και δεδομένων μεταξύ των δύο πλευρών, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να χειραγωγήσουν το Πεκίνο οικονομικά και εμπορικά.
Η άμεση απάντηση της Κίνας στον πρώτο γύρο δασμών του Τραμπ ήταν η επιβολή παρόμοιων δασμών σε ορισμένες εισαγωγές των ΗΠΑ και περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. Το Πεκίνο ξεκίνησε επίσης επίσημα έρευνα για την καταπολέμηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας σε αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Google.
Επίσης, η κυβέρνηση της Κίνας έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει μέτρα κατά της Tesla. Η Tesla έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Κίνα και είναι ευάλωτη σε αντίποινα από το Πεκίνο, ιδίως δεδομένου ότι η αμερικανική εταιρεία διεξάγει περίπου το ένα πέμπτο των δραστηριοτήτων της στην Κίνα. Η Tesla υποχρεώθηκε λόγω των δασμών να διακόψει τις εισαγωγές στην Κίνα των μοντέλων S και X, που παράγονται στις ΗΠΑ.
Το Πεκίνο επέβαλε επίσης περιορισμούς σε 18 αμερικανικές εταιρείες που συναλλάσσονταν με την Κίνα, οι περισσότερες από αυτές στον αμυντικό κλάδο, ως απάντηση σε παρόμοια αμερικανικά μέτρα. Ανακοίνωσε και επισήμως περιορισμούς σε ορισμένες πρώτες ύλες, ιδίως σε σπάνιες γαίες, που είναι σημαντικά για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν το 80% των αναγκών τους σε αυτά τα ορυκτά από την Κίνα.